fbpx

Paní Móda se nám do života dokáže vetřít všelijak. A leckdy i za pomoci nepříjemných zlozvyků, které si však často ani neuvědomujeme. A řada z nich se týká i nejcennějšího smyslu, jímž vnímáme naše okolí – zraku

Zveřejněno: 6. 1. 2021

Jestliže se při korekci zraku neobejdeme bez brýlí, často si ani neuvědomujeme, kolik závažných chyb při manipulaci s nimi děláme. Jaké jsou ty nejčastější?

  • Úchop jednou rukou,
  • nošení brýlí na hlavě či na šňůrce,
  • špatné čištění a odkládání...

Je toho hodně, co může naše nezbytné pomocníky poškodit. A mnohdy si to ani neuvědomujeme. Tak na co si tedy dávat pozor?

Sundávání brýlí na styl filmových hvězd

Určitě si to také vybavujete. Nezáleží na tom, jestli si váš hollywoodský idol sundává z nosu sluneční nebo dioptrické brýle. Zásadně to totiž dělá jednou rukou, přičemž nožičku brýlí ještě elegantně vyhne, aby mu kamera v každém případě mohla dobře vidět do tváře. Jde o tak zažité gesto, že ho často nevědomky přejímáme, i když se nás v optice snaží upozornit na jeho nebezpečnost.

K čištění používejte výhradně hadřík z mikrovlákna, případně speciální čisticí prostředky. Zapomeňte na chemikálie z domácnosti.

Ve skutečnosti brýle touto manipulací ničíme. Jakmile se jejich rám jen trochu pokřiví, přestanou nám dobře sedět, což vede k další a další manipulaci a prohlubujícímu se poškození... A jak tedy brýle sundávat správně? Možnosti jsou dvě:

  • brýle s minimálně zahnutými nožičkami jednoduše uchopte v oblasti nosu a sejměte z obličeje – i na to vám postačí jedna ruka
  • více tvarované modely budete muset uchopit oběma rukama, a to v místě nožiček

Jedině touto opatrnou manipulací zajistíte, že se tvar ani vnitřní struktura brýlí nijak nepoškodí. To je mnohem důležitější, než si myslíte. Nejde tu jen o to, aby brýle správně seděly (tedy nepadaly). Zdeformují-li se, pak snadno dojde i k vychýlení tzv. osy oka a najednou vám ani přesně vypočítané dioptrie nemusí přinést kýžený efekt.

Když chcete být jednoduše styloví

Ovšem to, jak v brýlích vypadáte, se neomezuje jen na ony prchavé okamžiky, v nichž s nimi nějakým způsobem manipulujete. Je proto velmi důležité sázet na originalitu, a to co do tvaru, textury, barev i materiálů. Vybírejte je u specialistů, kteří dokážou jít s dobou.

shutterstock 1009271353

Příkladem může být největší a nejrychleji rostoucí e-shop s oční optikou v regionu střední a východní Evropy (podle magazínu Forbes) eyerim collection. Konvenční nudu tu nehledejte – na své si tu přijde každý, kdo chce v ulicích jednoduše zazářit.

Zásady bezpečnosti při manipulaci s brýlemi

A na co si ještě dát pozor? Například na to, kam a jak své brýle odkládáte. Nikdy nedovolte, aby se jejich skla setkala s jakýmkoliv povrchem. I když vám na první pohled nejspíš bude připadat hladký, ve skutečnosti tomu tak být nemusí. A vy budete riskovat nehezké poškrábání.

K čištění pak používejte výhradně hadřík z mikrovlákna, případně speciální čisticí prostředky. Zapomeňte na chemikálie z domácnosti. Ty mohou sklům velmi uškodit, zvláště mají-li antireflexní nebo jinou nadstavbovou povrchovou úpravu. A nebudete-li brýle delší dobu používat, zvykněte si je ukládat do pevného pouzdra. To platí i o jejich odložení přes noc. Pokud ráno v polospánku omylem sáhnete vedle a brýle shodíte na podlahu, v pouzdru se jim zaručeně nic nestane.

A jak při nákupu brýlí ušetřit? Podívejte se na aktuální akce na webu Futuriko.cz.

Související…

Nošení brýlí má opravdu něco společného s chytrostí
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Eyerim

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...