fbpx

Aby dodali svým klientům vážnost, využívají "brýlového efektu" političtí marketéři i advokáti

Zveřejněno: 11. 6. 2018

Známe to i z našich zeměpisných šířek a politických kruhů. Finalista prezidentské volby Jiří Drahoš přiznal, že brýle vlastně nosit nemusí, protože podstoupil úspěšnou operaci očí. Šéfovi ODS Petru Fialovi poradci nasadili brýle, aby působil seriózněji. Oba dva pánové jsou mimochodem profesoři. A brýle jim opravdu dodávají jakési potvrzení toho, že jsou vzdělaní a o věcech, řekněme, přemýšlejí.

Související…

Jak se vrátit do práce po koroně? 10 rad, jak vypadat chytře na poradě
Luboš Heger

To, že chytří lidé častěji nosí brýle, není podle průzkumů žádná báchorka. Například poslední studie University of Edinburgh ukázala, že inteligentní lidé mají o 30 % vyšší pravděpodobnost výskytu genů, které jsou spojené se špatným zrakem.

Řada studií zjistila, že lidé, kteří nosí brýle, jsou vnímáni jako chytřejší, spolehlivější, pracovitější a upřímnější.

Pokud tedy nosíte brýle, můžete být opravdu moudřejší, než je průměr. Výše zmíněná studie zveřejněná v časopise Nature Communications mimo jiné uvádí, že „potřeba nosit brýle je spojena s vyšší úrovní inteligence“. Ve výzkumu vědci analyzovali kognitivní a genetická data od více než 300 000 lidí ve věku do 16 do 102 let. A bezmála třetina lidí s nadprůměrným IQ má opravdu genetické predispozice k tomu, že budou muset (nebo už musí) brýle nosit.

fiala petr

Občas není cílem lépe vidět, ale být lépe viděn

Image intelektuála

Pokud zapomeneme na genetiku, existuje i tak spousta empirických důkazů, že nošení brýlí (ať už je potřebujete, nebo ne) způsobuje, že lidé si myslí, že jste inteligentnější. Řada studií zjistila, že lidé, kteří nosí brýle, jsou vnímáni jako chytřejší, spolehlivější, pracovitější a upřímnější. To samozřejmě vědí političtí marketéři, ale třeba i advokáti.

Skla bez předpisu a dioptrií se stala módním doplňkem, jejž nosí lidé, kteří chtějí zkrátka vypadat sofistikovaně nebo vážně.

Newyorský uznávaný právník Harvey Slovis dokonce radí obviněným, aby si k soudu brali brýle. S brýlemi prý před soudem působí tak, že by vlastně ani nebyli schopni spáchat zločin. Nejsou to ovšem jen marketéři a obhájci, kteří pro své klienty používají brýle jako určitou masku. Brýle se běžně využívají jako zkratka v popové kultuře. I zde mají naznačit, že jejich nositel je inteligentní. Nakonec i americký průkopník sci-fi Isaac Asimov prohlásil, že brýle nejsou jen brýlemi, ale i symbolem inteligence.

Brýle jsou tedy stále výsostným symbolem intelektuála. Skla bez předpisu a dioptrií se stala módním doplňkem, jejž nosí lidé, kteří chtějí zkrátka vypadat sofistikovaně nebo vážně. To se od dob Isaaca Asimova nezměnilo.

foto: Shutterstock a Profimedia, zdroj: The Guardian

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...