fbpx

Podle kanadských vědců by objev mohl pomoci léčit pacienty, kteří se otrávili alkoholem. Hyperventilace může významně zvýšit rychlost vylučování alkoholu z těla. Jde o průlom, který by mohl zachránit tisíce životů

Zveřejněno: 20. 3. 2021

Na celém světě každoročně umírají v souvislosti s předávkováním alkoholem tři miliony lidí. V příspěvku odborného časopisu Scientific Reports skupina torontských vědců popisuje, jak hyperventilátor, který reguluje hladinu oxidu uhličitého v těle, dokáže eliminovat alkohol mnohem rychleji než konvenční léčba. Zařízení má velikost kufříku a dodává pacientům skrze dýchací masku oxid uhličitý, čímž zajišťuje, že jeho hladina v krvi zůstane konstantní. Tím zabrání závratím a nevolnosti. S alkoholem totiž při rychlém dýchání vylučujeme právě oxid uhličitý, který ovšem naše tělo potřebuje.

Vedoucí výzkumu Joseph Fisher, anesteziolog a vedoucí vědecký pracovník z Toronto General Hospital Research Institute, uvedl, že nemocnice jsou v některých případech otravy alkoholem často bezmocné. V současné době je jediným způsobem, jak zbavit tělo přebytečného ethanolu, dialýza, což je do značné míry složitý a málo účinný proces. 

Tělo dokázalo vylučovat etanol třikrát rychleji, než kdyby ho standardně zpracovávaly ledviny a játra.

„Pacienti jsou přiváženi v bezvědomí a jsou silně intoxikovaní alkoholem, takže je těžké je vyšetřit. A není nic, co byste pro ně mohli udělat. Musíte počkat, až to jejich játra zmetabolizují,“ řekl Fisher pro Canadian Press. A právě tenhle proces se dá podle vědců urychlit.

Zhluboka dýchat a střízlivět

Na základě hypotézy, že plíce mohou hrát rozhodující roli při čištění těla od etanolu, nechal tým pět skupin dospělých dvakrát vypít sklenici vodky. Po prvním vypití trvalo účastníkům výzkumu dvě až tři hodiny, než ze svého těla odbourali polovinu ethanolu. Podruhé byli účastníci experimentu instruováni, aby hyperventilovali. Hyperventilací je obecně nazýván druh dýchání, který je výrazně hlubší nebo rychlejší oproti normálnímu dýchání. Dobrovolníci takto dýchali přes masky oxid uhličitý, aby se organismus lépe vyrovnal s jeho odbouráváním. Tělo tak dokázalo vylučovat etanol třikrát rychleji, než kdyby ho standardně zpracovávaly ledviny a játra.

Fisher varuje, že vzorek výzkumu je malý a vyžaduje další testování. Vývoj objevu nicméně považuje za slibný. „Býval jsem pohotovostním lékařem a vím o velkých problémech s pacienty, kteří jsou kromě jiných potíží také intoxikovaní alkoholem,“ prohlásil Fisher a dodal, že by objev mohl také zachraňovat životy malých dětí, které náhodně požijí alkohol. Je ale nepravděpodobné, že by léčba byla nasazována jako lék na kocovinu. Vědci totiž zjistili, že hyperventilace je nejúčinnější "pouze!" při vysoké úrovni intoxikace.

Související…

Alkoholismus se dá léčit i mírněji než abstinencí, říká psycholožka Marie Funke
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...