fbpx

Šednutí vlasů je přirozenou součástí stárnutí a neexistuje prostředek, který by tento proces zastavil trvale. Spoustu toho ale můžete udělat proto, abyste nezačali šedivět už před nástupem třicítky

Zveřejněno: 25. 11. 2020

Stejně jako pokožka se s věkem mění i vlasy. Kdysi jasný a svěží pigment vlivem stárnutí bledne a nabývá popelavého odstínu. Nová barva není o nic méně krásná nebo nápadná, je zkrátka jiná a patří k vaší nové přirozenosti stejně jako vrásky na pokožce. Tohle ale většina žen (ani mužů) slyšet nechce.

Takže v případě, že zaznamenají první náznaky šedavého odstínu, berou do ruky barvu či přeliv nebo kontaktují kadeřníka a chtějí urychleně vědět, co se s tím dá dělat. Šedé vlasy samozřejmě můžeme přebarvit a dělat, že neexistují. Mnohem lepší by ale bylo zamezit tomu, aby se vůbec objevily. Jenže jak na to? Odpověď není černobílá.

Ztráta pigmentace se ovlivnit nedá

Ať už máme „stříbrem“ protkanou celou hlavu, nebo se šediny objevují jen zřídka a v záplavě ostatních vlasů se zatím ztrácí, tak jde v zásadě o přirozený a nezvratný jev. Ztráta pigmentace je zkrátka něco, co jde mimo naši kontrolu.

Jak vlasy stárnou, melanocyty přestávají pigmenty produkovat, nebo se stahují od vlasové cibulky, což působí prakticky stejně – vlasy se barví do šeda.

Podle Matta Reze, kadeřníka celebrit a ambasadora prestižní značky vlasové kosmetiky Redken, je to do značné míry způsobeno genetikou a bohužel neexistuje žádný osvědčený a spolehlivý postup, který by šediny donutil k ústupu, jakmile už se jednou objeví.

Když se melanocyty unaví

Mechanismus změny vlasu s pigmentem na vlas šedý, což je v podstatě vlas bez pigmentu (proto mají všichni, ať už kdysi blondýn či brunet, stejně šedé vlasy) vysvětluje James S. Calder, chirurg věnující se transplantaci vlasů a šéflékař kliniky Ziering Medical.

„Buňky, které produkují pigmenty, se nazývají melanocyty, nacházejí se poblíž vlasové cibulky a jejích kmenových buněk. Jak vlasy stárnou, melanocyty přestávají pigmenty produkovat, nebo se stahují od vlasové cibulky, což působí prakticky stejně – vlasy se barví do šeda.“ Ani podle Caldera bohužel neexistuje prostředek, který by tento proces navždy zastavil.

Zásadní je doplňovat vitaminy

Něco ale přeci jen udělat můžeme. Tedy alespoň s tím, abychom nezačali šedivět předčasně. Podle výzkumů s předčasným šedivěním, tedy před 30. rokem věku, souvisí nedostatek vitaminu D, B12 a biotinu.

Důležitý je přitom zejména biotin, který se ve vlasech podílí na tvorbě keratinu, což je bílkovina zodpovídající za vlasovou strukturu. Přirozeným procesem stárnutí se keratinové bílkoviny rozpadají, což může vést ke změnám pigmentace a celkovému ztenčování vlasů.

Pozor na stres

Kromě stravy se na předčasném šedivění může podílet i zvýšená míra oxidačního stresu. Podle Caldera bylo při experimentech prokázáno, že migraci melanocytů od vlasové cibulky, což právě způsobuje šednutí vlasů, může vyvolávat působení škodlivých volných kyslíkových radikálů. Jejich nadbytek je znám také pod pojmem oxidační stres.

Proto se dlouhodobě vyplácí maximálně omezit působení volných radikálů, nevystavovat se kouři, UV záření a naopak doplňovat antioxidanty, jako je vitamin C a E, které oxidační stres pomáhají dostat pod kontrolu. A když už mluvíme o stresu, tak podle některých teorií může dlouhodobý chronický stres zvýšit hladinu stresu oxidačního, a nepřímo se tak podílet na předčasném vzniku šedin.

Související…

Nejběžnější problémy s vlasy: Účinné řešení je na dosah
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: Mindbodygreen

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...