fbpx

Sprchování studenou vodou vyžaduje určitou dávku odvahy a silné vůle. Nejlepší je začít pomalu od nohou a postupně přecházet přes břicho, záda a trup až k hlavě. Tělo si tak na nižší teplotu vody postupně zvykne

Zveřejněno: 26. 5. 2020

Každodenní hygiena je neodmyslitelnou součástí života každého z nás. Přestože je jejím hlavním cílem celková očista jak těla, tak i mysli, konkrétní preference se u každého z nás trošku liší. Někdo má rád krátkou studenou ranní sprchu, která ho vždy zaručeně probere, zatímco jiní milují dlouhé postávání pod proudem teplé vody, po němž mohou hezky ulehnout do měkoučké postele.

S odlišnými požadavky se liší také názory na to, co je pro tělo zdravější, pravdou však je, že obě varianty vám mohou přinést určité benefity.

Očista pod proudem horké vody

Určitě se s námi shodnete na tom, že horká sprcha je v tomto případě určitě tou příjemnější variantou. Ať už se vám ale pobyt ve sprchovém koutu pod proudem horké vody jakkoliv líbí, nezůstávejte v něm déle než půl hodiny. Vysoká teplota vody totiž stimuluje srdeční tep, a proto u citlivějších jedinců může dojít k nadměrnému zrychlení, které by mohlo způsobit kolaps. Pokud to však s délkou pobytu ve sprše nebudete přehánět, pocítíte na sobě mnoho pozitivních účinků na vaše zdraví.

Studená voda také urychluje metabolismus, a pokud jde o svalstvo, tak usnadňuje jeho regeneraci po náročném cvičení.

Když svou kůži vystavíte teplé, nebo dokonce horké vodě, dojde k tomu, že se otevřou vaše kožní póry, což podpoří pocení a umožní odstranění toxinů z vašeho organismu. Teplo má také velmi silné relaxační účinky, a to jak na vaše tělo, tak i na mysl. Zmírňuje totiž depresi a úzkost, snižuje tělesné napětí, uvolňuje svaly, a dokonce pomáhá i při migrénách. Navíc uvolňuje ucpaný nos a dutiny, takže až na vás poleze rýma či nachlazení, neváhejte zvednout teplotu vody. Jestliže však trpíte vysokým tlakem, zůstaňte spíše u teplé až vlažné vody.

Ke stimulaci celého organismu

Zatímco horká sprcha tělo spíše uvolňuje, ta studená dělá pravý opak. Kdykoliv během dne vás dokáže dokonale probrat a podpořit vaši bdělost. Není tedy divu, že si ji většina lidí dává právě při ranní návštěvě koupelny. Opačný efekt má také na kůži. Póry totiž naopak uzavírá a pokožka je pak více napnutá. Mimoto studená voda také urychluje metabolismus, a pokud jde o svalstvo, tak usnadňuje jeho regeneraci po náročném cvičení, což ocení zejména sportovci, kteří se chtějí vyhnout bolestem kloubů a svalů po tréninku.

relax sprcha2

Když se budete studenou sprchovat pravidelně, určitě si po nějaké době všimnete, že mnohem lépe snášíte běžné výkyvy teploty a tlaku


Sprchování studenou vodou vyžaduje určitou dávku odvahy a silné vůle. Nejlepší je začít pomalu od nohou a postupně přecházet přes břicho, záda a trup až k hlavě. Tělo si tak na nižší teplotu vody postupně zvykne, takže to pro vás nebude takový nepříjemný šok. Své snažení si můžete usnadnit také tím, že necháte své tělo navyknout na vlažnou vodu, a až poté ji zchladíte. Když to budete dělat pravidelně, určitě si po nějaké době všimnete, že mnohem lépe snášíte běžné výkyvy teploty a tlaku, což se vyplatí zejména v zimních měsících.

Hrajte si a kombinujte

Asi jste se sami přesvědčili o tom, že jak teplá, tak i studená sprcha může být pro vaše tělo velmi prospěšná. Zkuste tedy někdy vystoupit ze své komfortní zóny a vyzkoušet i ten druhý způsob. Eventuálně můžete tyto dvě varianty zkombinovat a během jednoho sprchování střídat teplý a studený proud vody, a to vždy od nohou.

Jedná se o jeden z principů takzvané Kneippovy metody, kdy se kvůli střídání teplot zužují a rozšiřují cévy, a tak dochází ke stimulaci imunitního systému, krevního oběhu a termoregulace srdce. Poprvé to nejspíš bude nepříjemné, ale když vytrváte, určitě brzy pocítíte benefity i sami na sobě.

Související…

Trenér Pavel Macek: Jak na imunitu nejen v době korony? Priorita je dýchání
Zdeněk Strnad

foto: Levná-koupelna.cz, zdroj: Levná-koupelna.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...