fbpx

Britská BBC se s televizní show Naked Attraction snaží bořit tabu, které se týká nahoty. Otázka je, zda nejde jen o levnou zábavu

Zveřejněno: 3. 4. 2021

„No, když já jsem spíš na menší prsa, ale má krásné boky. A super tetování!“  Hodnotí beze studu mladý, zcela oblečený muž nahou ženu, která nervózně postává v barevně podsvícené vitríně ve světle reflektorů. K obličeji se mladík nevyjadřuje. A ani nemůže. Ten totiž není zatím vidět.

Zní to skoro jako scéna z jednoho z dílů dystopického seriálu Black Mirror, ale není. Vítejte v britské, značně kontroverzní dating show s výstižným názvem Naked Attraction (Nahá přitažlivost), kde se randechtiví lidé snaží najít lásku svého života během několika málo desítek minut. Nazí.

Šaty stranou

Rychlorande naslepo. Tinder s hvězdičkou. A před kamerou. Šest do naha svlečených, umístěných ve skleněných vitrínách, jejichž těla se postupně odkrývají. V každém díle si postupně oblečený muž a žena vybírají ze šesti naháčů opačného pohlaví.

Nahá těla se přitom odkrývají kousek po kousku pěkně odspoda směrem nahoru. Pěkné prsty na nohou! A co teprve ten penis....

Hlavně nepřebrat

Těla nebohých účastníků se člověku, který si mezi nimi vybírá svého potenciálního partnera, moderátorce a především divákům odkrývají načtyřikrát. Pohlavní orgány nám samozřejmě naservírují hned v prvním kole. Dobrou chuť.

Bylo až překvapivě snadné přesvědčit lidi, aby se nám svlékli před kamerou.

V těch dalších pak prsa a hruď, obličej a nakonec slyšíme i hlas. V každém kole přitom ten, kdo si vybírá, jednoho účastníka posílá domů.

naked tv

„Myslím, že se v tomhle kole rozloučím se žlutým. Něco mi nesedí na jeho postoji,“ povídá účastnice směrem k tělu ve žlutě nasvíceném boxu, které zatím vidí jenom od pasu dolů. Pak zatemněné sklo vyjede nahoru, „žlutý“ v mžiku hbitě seskočí z barevně podsvíceného podstavce, rozběhne se k ní a vřele ji obejme. Počkat, cože? Poté, co ho právě vyřadila na základě jeho vzhledu? Ne, nedělám si legraci, je to přesně tak. Už jenom chybí, aby si pak spolu s moderátorkou všichni tři sedli k jednomu stolu a na usmířenou si spolu nazí vypili čaj o páté.

Zástupy naháčů

Člověku se snad ani nechce věřit, že jde skutečně o britskou produkci. Zvlášť když víte, že účast v téhle show je dobrovolná a producenti za ni nikomu neplatí. „Bylo až překvapivě snadné přesvědčit lidi, aby se nám svlékli před kamerou,“ prozradila magazínu The Guardian moderátorka Anna Richardson. Ta se mimochodem během celé show chová, jako by snad účastníci nazí ani nebyli. Přitom jediný, kdo se během necelých 50 minut, kdy se před kamerou v každém díle objeví v průměru 280 záběrů mužských a okolo stovky ženských genitálií, nesvlékne, je ona.

naked in2

Jediný, kdo se v show nesvlékne, je moderátorka. Nahá těla ale ocenit umí

V posledním kole, kdy ve vitrínách nervózně postávají poslední dva neoblečení, totiž odhodí šat i ten, kdo si celou dobu zcela oblečený vybíral svůj nahatý protějšek. Pak se všichni ještě chvíli navzájem prohlížejí a hodnotí. Teď už zblízka a bez vitrín. Nakonec padne verdikt výběrčího a světla reflektorů opouštějí dva nahatí ruku v ruce.

Při sledování pořadu má pak člověk i díky profesionálnímu přístupu moderátorky spíš pocit, jako by koukal na přírodovědný pořad na National Geographic než na erotickou show.

A pak? Zrychlený světe div se, jdou spolu na rande. Oblečení! Po pár týdnech jsou znovu pozváni do studia, aby divákům prozradili, jak na tom jsou a jestli se nahá přitažlivost přetavila do té oblečené. A nikoho asi nepřekvapí, že přesto, že to divácky úspěšná show dotáhla až do páté série, spolu stále chodí jenom jeden pár z šedesáti. Od první série, která vyšla už v roce 2016, show vyvolává bouřlivé diskuze, čímž se podněcuje stále vyšší sledovanost. Rychlorande naruby v divácích vyvolává intenzivní emoce a za tři roky své existence si našlo své nadšené fanoušky i zaryté odpůrce.

Jedno se ale musí nechat, show pomáhá bořit mýty ohledně průměrného tvaru a velikosti genitálií a jiných částí těla. Ukazuje totiž postavy všech tvarů a velikostí. Ženy po porodu, jizvy, strie, muže s protézou, lidi po nejrůznějších operacích, s tetováním i bez. Záběry kamery se nebojí žádných detailů. Jdou blíž a blíž. Při sledování pořadu má pak člověk, i díky profesionálnímu přístupu moderátorky, spíš pocit, jako by koukal na přírodovědný pořad na National Geographic než na erotickou show.

Na co vymřeme?

Tenhle odvážný experiment, ve kterém jedinou nápovědou o osobnosti a životním stylu člověka je jeho tělo, jsem poprvé viděla na letošní Ji.hlavě, mezinárodním festivalu dokumentárních filmů, v rámci programového bloku, který se zaměřoval na trendy lidstva v randění. Po naháčích nám pustili ještě belgickou televizní show Matchmakers, která se pro změnu řídila heslem: Výběr svého partnera nechte svým přátelům, protože ti jediní vás skutečně znají.

Kontrast to byl vskutku zajímavý. Nahatí a neschopní, kterým musejí protějšek najít přátelé. A já si jenom říkám, že možná nevymřeme na následky nějaké klimatické katastrofy, ale kvůli naší neschopnosti se úplně normálně s někým (třeba i oblečeným) seznámit.

Související…

Nemůžete se seznámit? Za pět babek si můžete nechat vytvořit ideální Tinder profil
Barbora Čápová

foto: Naked Attraction, zdroj: Ji.hlava

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...