fbpx

Zveřejněno: 10. 6. 2017

Myslíte si, že je depilace trendem, který společnost zasáhl až v posledních desetiletích? Opak je pravdou. Historie odstraňování nežádoucích chloupků je stará jako lidstvo samo. Jaké techniky se používaly v minulosti?

Údajně se ženy holily pomocí ostrých lastur či kamenů již v době kamenné. Při objevování nových metod se vyskytly i takové, které jsou opravdu nebezpečné, patřily mezi ně depilační směsi z nehašeného vápna nebo arzenik, které sice chloupky odstranily, ale zároveň způsobily popáleniny kůže či otravu.

holeni beautiful 1274064 1280

Dříve se údajně ženy holily pomocí lastur a kamenů.

Země faraonů 

Osvícení Egypťané přinesli do světa depilace metody, které známe a hojně využíváme dodnes. Od 1900–1450 let př. n. l. se totiž k depilaci používá horký vosk a cukrová pasta. Ochlupené tělo bylo považováno za nečisté a tuto výsadu si dopřávali zejména vysoce postavení a urození lidé. I oni se v boji s ochlupením svěřovali odborníkům, depilačním specialistům, kteří byli pro své umění velmi vážení. Nutno dodat, že ani tehdy nebylo holení výhradní doménou žen, protože egyptští muži si také nechali holit nohy, podpaží a intimní partie.

Cukrová pasta nabírá v posledních letech na popularitě i v Čechách. „U nás si klientky i klienti epilaci cukrovou pastou velmi oblíbili. Důvody jsou prosté – bolí méně než vosk a je vhodná i pro alergiky a osoby s citlivou pokožkou,“ vysvětluje majitelka Kliniky krásy Anděl Alena Jírů.

Římská říše 

Díky Řekům se depilace rozšířila z výsady králů i do života běžných občanů. Římané si oblíbili metody, které se příliš neujaly zejména pro svou bolestivost. Pálení chloupků pomocí svíčky často přineslo více škody v podobě popálenin než užitku a ani obrušování pemzou se neprokázalo jako nejbezpečnější. Co se naopak osvědčilo až do dnešních dní je pinzeta k vytrhávání obočí. S příchodem našeho letopočtu se začaly objevovat poměrně zajímavé depilační směsi, které bychom však v 21. století určitě nechtěli používat, jelikož obsahovaly kozí žluč, netopýří krev či rozemleté hady.

oboci shutterstock 481579741

Ve středověku si ženy upravovaly pouze obočí a často ho vytrhaly úplně.

Doba temna

Lidé ve středověku hygienu příliš neřešili, proto nebyla ani depilace denním rituálem většiny obyvatel. Ženy si upravovaly hlavně obočí, a to někdy až do té míry, že si jej odstranily úplně, často s ním šly dolů i řasy. Renesanční móda diktovala velké paruky, v nich se však nedalo téměř vydržet, pokud žena měla vlastní vlasy. Nezřídka si tak spolu s obočím a řasami oholila i celou hlavu.

Nová éra 

Na počátku 20. století přišla nová éra holení, kterou odstartoval snímek ženy s oholeným podpažím. Okamžitou reakcí na něj byla kampaň společnosti Wilkinson Sword, která apelovala na nutnost holení podpaží z důvodu hygieny. Kampaň byla evidentně úspěšná, žiletku totiž dodnes používá většina žen. 

ipl svetlo

Odstranění chloupků IPL světlem je trvalé a absolutně bezbolestné. Pokud se pro něj rozhodnote, ušetříte tak planetu od stovek plastových žiletek.

Květinové děti

V období 60. – 80. let byla u nás depilace považována za výmysl západu s podtextem prostituce. Naopak velmi ochlupené ženy byly považovány za sexuálně přitažlivé a žádoucí.

Dnešní svět

S otevřením hranic přišla zpět i móda holení, tentokrát však díky marketingovým kampaním, silnějším než kdy předtím. V dnešní době existuje bezpočet možností, jak se ochlupení zbavit. Holítka, voskové pásky a epilátory jsou běžnou součástí našich koupelen. Jednou z nejzajímavějších možností je však vynález zvaný IPL (intenzivní pulsní světlo), který vás chloupků zbaví bezbolestně a natrvalo. „Intenzivní pulsní světlo lze aplikovat na jakoukoliv část těla. Toto světlo absorbované melaninem v samotném chloupku je transformováno v teplo, které likviduje vlasový folikul,“ vysvětluje expertka na hladkou pokožku Alena Jírů.

Od lastur až po pulsní světlo jsme se dopracovali za tisíce let. Trendy v depilaci se neustále mění. Přestože si dnes většina žen nedokáže představit vyjít ven bez oholeného podpaží či ukazovat porost na nohou v sukni, nemůžeme s jistotou tvrdit, že za pár desítek let nebudeme hrdě barvit chloupky v podpaží na výrazné barvy. Nechme se tedy překvapit.

Autor: Barbora Bílková

Čtěte také: 

Obočí na Brežněva? Je to nový trend?

Dlouhé řasy mrknutím oka? Jděte na to přírodní cestou

DIY přírodní šampony: Chraňte své zdraví i přírodu! 

foto: Shutterstock, Pixabay a archiv

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...