fbpx

Zveřejněno: 31. 10. 2017

Dostatek spánku nám může pomoci vypadat odpočatě, mladistvě a šťastně. Někdy však může být obtížné zcela vypnout a zrelaxovat se po dlouhém a hektickém dni. Dr. Guy Meadows, expert na spánek, nabízí čtyři rady, jak maximalizovat oddech a vyspat se takříkajíc „do krásy“.

Hektická pracovní doba a zaneprázdněný rodinný život znamenají, že jen pár lidí má dostatek času na kvalitní spánek, který potřebuje k dobití energie. Nejenže se kvůli jeho nedostatku cítíme unavení, může navíc poškodit naše zdraví, sexuální život a vzhled.

Spánek je důležitý pro regeneraci kožních buněk

Doktor Guy Meadows, specialista na spánek a mluvčí společnosti Bensons for Beds, vysvětluje, že tělo využívá spánek k opravě pokožky, takže je důležité, abyste dodrželi osm hodin denně, pokud chcete zůstat mladí a svěží. „Během spánku se tvoří nové kožní buňky, které nahrazují ty starší, a proto když omezujete svůj noční relax, jako první se to projeví ve tváři,“ řekl Meadows. Vždyť například modelka Claudia Schiffer tvrdila, že za její bezchybnou pletí stojí deset hodin spánku denně (kdo si však může dovolit podobný luxus?).

pes deka bouda spanek giphy

Švédský výzkum

Několik vědeckých studií potvrdilo spojitost mezi spánkem a kvalitou pleti. Například vědci ze Stockholmské univerzity zjistili, že lidé, kteří trpí jeho nedostatkem, jsou vnímáni jako méně atraktivní, méně zdraví a na své okolí působí smutnějším dojmem než ti, kteří dodržují osm hodin. Výzkumníci požádali 25 studentů, aby se dvě noci po sobě opravdu dobře vyspali (osm hodin a déle). O týden později jim řekli, aby dvě noci za sebou spali pouhé čtyři hodiny denně. Po každém testu dobrovolníky vyfotili. Jejich fotky následně ukázali 122 neznámým lidem na ulici ve švédském Stockholmu, kteří měli ohodnotit jejich celkovou atraktivitu, zdraví a důvěryhodnost. Z výsledku vyplynulo, že první snímek po osmihodinovém spánku působil na ostatní daleko zdravěji a důvěryhodněji oproti fotce po čtyřhodinovém spánku. U té oslovení lidé tvrdili, že dotyčná osoba působila nezdravě a smutně.

Naštěstí ovšem existují jednoduché kroky, které může provádět naprosto každý, aby se mohl vyspat do krásy.

Nastavte si budík

Alarm většina lidí používá k rannímu vstávání, v noci však může být stejně užitečný, neboť vám pomůže dostat se do postele včas. Dr. Meadows navrhuje nastavit každodenní alarm, který vás upozorní na blížící se čas ke spánku. To vám pomůže vytvořit si rutinu, která podpoří zdravý a pravidelný spánkový vzorec. 

budik typek demage giphy

Změňte pozici

Jedním z nejrychlejších způsobů, jak maximalizovat přínos spánku, je spát na zádech, tvrdí Meadows. Spánek na boku může vyvíjet tlak na obličej, který urychluje rozpad kolagenu a vede k tvorbě vrásek. „Řada z nás se probouzí oteklá,“ říká praktická sestra Emma Coleman. „Je to proto, že vleže dovolujeme tekutině, aby se dostala do našeho obličeje, naše tvář ráno tak vypadá nafouknutě a bledě.“ Tomu můžete zabránit, když budete spát na zádech.

Vypněte mobil

Dejte svému mozku vědět, že je čas na spaní tím, že vypnete notebook, televizi i telefon. Dr. Meadows uvádí: „Většina lidí lépe spí, pokud nemá v ložnici mobilní telefon nebo jiné elektronické zařízení. Já osobně svůj smartphone nechávám přes noc v kuchyni.“ Zbavte se v ložnici veškeré elektroniky a uvidíte, že se zvýší kvalita vašeho spánku. 

Ukliďte si

Dr. Meadows také upozorňuje, že nepořádek vás může vést k pocitu stresu před spaním, který vyvolává vysokou hladinu hormonu kortizolu. Ten rozkládá kolagen, což je bílkovina ovlivňující nejen elasticitu kůže. Chcete-li tomu zabránit, vytvořte ze své ložnice klidné prostředí tím, že odstraníte jakýkoli nežádoucí nepořádek nebo jej rychle uklidíte před spaním. A poslední rada na závěr: čtyřicet minut před spánkem ztlumte světla a pusťte si svou oblíbenou relaxační hudbu. Uvidíte, že se vám bude lépe usínat.   

 

foto: Shutterstock, Giphy, zdroj: DailyMail

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...