fbpx

I když je nám slunění příjemné a snědší tón pokožky nám dodá zdravější vzhled, měli bychom se paprskům vystavovat obezřetně

Zveřejněno: 20. 5. 2019

Léto je obdobím, na které se všichni těšíme. Aby také ne, když konečně můžeme odložit bundy i kabáty a užívat si teplé počasí. Děti a studenti se těší na dlouhé týdny volna, kdy konečně mohou odložit učení a naplno se věnovat nejrůznějším zábavným činnostem. My ostatní plánujeme, jak si budeme užívat dovolenou.

I když si ji můžeme dopřát kdykoli v roce a občas v zimě vyrazíme na týden na hory nebo do přímořského letoviska v některé z exotických destinací, většinu volna obvykle čerpáme právě v letních měsících. Během nich se totiž outdoorovým aktivitám včetně koupání a vodních radovánek můžeme naplno věnovat i v tuzemsku a sousedních zemích.

Rizika pobytu na slunci

Bez osvěžení v rybníce, řece nebo bazénu si většina z nás nedokáže teplé měsíce představit. A při pobytu u vody si obvykle rozložíme deku nebo lehátko na slunci, abychom získali opálení bez nutnosti návštěvy solária.

Chránit bychom se měli všichni. A nejen v létě, ale i při zimním pobytu na horách.

I když je nám slunění příjemné a snědší tón pokožky nám dodá zdravější vzhled, měli bychom se paprskům vystavovat obezřetně. Byť nám pomohou vytvořit si zásobu vitamínu D, mohou zároveň způsobit celou řadu problémů.

Nebezpečí při opalování

Mezi největší zdravotní rizika patří úpal, úžeh a spálení pokožky. Hrozí dokonce i rakovina kůže. Ohroženi jsou zejména lidé s přirozeně světlou pokožkou, s mateřskými znaménky a děti, chránit bychom se ale měli všichni. A nejen v létě, ale i při zimním pobytu na horách.

Související…

Zelené opalovací krémy: Před sluncem ochrání mořské řasy
Monika Kovačková

Nejen u moře, ale i v Česku a dalších středoevropských zemích je třeba používat opalovací krém s dostatečně vysokým ochranným faktorem. A těm nejmenším bychom měli pořídit opalovací krém pro miminka. Až tedy budeme nakupovat kosmetiku a parfémy, rozhodně bychom opalovací krém neměli opominout.

foto: Shutterstock, zdroj: Notino

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...