fbpx

Imunita se s věkem vyvíjí, je jen třeba ji podporovat, aby dělala, co má, říká lékař Jan Boženský

Zveřejněno: 20. 3. 2019

Jsou období, ve kterých je dětská imunita zranitelnější. Například malé děti v době po ukončení kojení ztrácí ochranu protilátek z mateřského mléka a jsou poprvé výrazně vystaveny virům a bakteriím. Tím spíše, pokud mají staršího sourozence, který už tráví čas ve větším kolektivu – v období nástupu do školky či školy dostává imunita dětí také zabrat. Ve škole se navíc přidává další rizikový faktor – psychická zátěž či stres ze zvládání vyšších nároků.

Velmi častým problémem dětí jsou zvláště v chladnějším období infekce dýchacích cest. Až 25 % dětí postihují tyto potíže opakovaně a jsou příčinou až 50 % návštěv u pediatra. Jak ale říká pediatr a primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě MUDr. Jan Boženský: „Nemoc patří k vývoji imunitního systému dítěte. Nežijeme ve sterilním prostředí. Máme kolem sebe bakterie a viry a je normální, že jsou děti nemocné. Imunita se s věkem vyvíjí, je jen třeba ji podporovat, aby dělala, co má.“

Imunita potřebuje podpořit

Pro podporu zdraví dětí je velice důležitý vhodný denní režim s dostatkem spánku. Klíčový je také pohyb – správně zvolená fyzická aktivita přispívá k imunitě dětí. Pokud je pohyb navíc venku na čerstvém vzduchu, tak tím lépe. Naopak imunitě nepomáhá přílišná čistota nebo naopak velké množství nečistot v prostředí, kde dítě žije a tráví čas. Důležitá je rovnováha a nic nepřehánět.

U starších dětí místo ovoce a zeleniny zaujímají sladkosti, včetně slazených nápojů, a také nezdravé slané pochutiny.

Samostatnou a zásadní kapitolou je bezesporu zdravá strava – co do složení i pravidelnosti. K tomu MUDr. Jan Boženský dodává: „Problém je, že dětskou stravu řešíme nejvíce do roka jeho věku. Do té doby bývá vyvážená, obsahuje množství ovoce a zeleniny, ale měli bychom si všímat jejího složení i nadále, protože deficity některých látek mohou mít vliv na budoucnost – třeba i dospělý věk.“

U starších dětí místo ovoce a zeleniny zaujímají sladkosti, včetně slazených nápojů, a také nezdravé slané pochutiny, tedy převážně průmyslově zpracované potraviny s nedostatkem vitaminů a minerálů. „Rodičům radím, aby u dětí omezili nezdravé potraviny a zkusili s nimi usmlouvat alespoň tři porce zeleniny nebo ovoce denně,“ říká Jan Boženský. Ovšem, jak se asi shodnou všichni rodiče, požadované množství ovoce a zeleniny se jen stěží dodrží denně. Potom je určitě dobré zařadit doplňky stravy. Nejlépe ty zaměřené na konkrétní věk dětí, případně s extra látkami pro riziková období, kdy je imunitě opravdu třeba pomoci.

Do obchodu i do lékárny

Jak už bylo řečeno, pestrou a vyrovnanou stravu nelze ničím nahradit. Vitaminové doplňky stravy by tak měly sloužit opravdu jen jako doplněk a v žádném případě nenahrazovat ovoce, zeleninu a další zdravé potraviny. Přesto právě vitaminy pro děti mohou vyvážený poměr aktivních látek, které dětský organismus v daný moment potřebuje, vhodně doplnit. Jejich nespornou výhodou potom je, že dětem většinou chutnají a nemají tak s jejich pravidelnou konzumací problém. Při výběru se zaměřte na složení. Ideálně by měly být uzpůsobené konkrétnímu věku dítěte či období nemoci, v jakém se dítě právě nachází.  Například ve formě akutní pomoci, která podpoří imunitu, pokud nemoc právě propuká.

martians

Doplňky stravy můžou dětem nejen pomoci, ale dokonce i chutnat


A které látky můžou dětem v době zvýšených nároků na imunitu obzvláště pomoci? Jsou to například betaglukany. Přirozeně se vyskytují v kvasinkách (Saccharomyces cerevisiae) a v současné době jsou v centru pozornosti vědců. Jejich podávání má prokázané terapeutické a preventivní účinky při řešení a prevenci opakovaných infekcí respiračního traktu u dětí. Mají silný imunomodulační účinek, který výrazně podporuje imunitu a zároveň působí antioxidačně.

Co je třeba doplnit

Další látkou, kterou je v zimním období dětem potřeba zajistit, jsou prebiotika. Jde o zvláštní typ vlákniny, která projde trávicím traktem nepozměněna (nestrávená) až do tlustého střeva, kde ji využijí určité druhy bakterií jako svůj zdroj potravy a energie. Stále více klinických studií potvrzuje pozitivní vliv vyvážené střevní mikroflóry na kardiovaskulární systém, imunitu, zdraví kostí, mentální zdraví, obezitu.

Skvělý účinek má i černý bez, který podporuje obranyschopnost, má pozitivní efekt na dýchací cesty a umí ulevit od příznaků chřipky. Vhodnou složkou je také výtažek z šípku, který má silný antioxidační a protizánětlivý účinek. A samozřejmě v době chřipek je dobré doplňovat také vitamin C.

Související…

I na vaší zahradě roste plevel, který bojuje proti rakovině
Lucie Osmanská

Pokud prevence selhala, je pro první dny nemoci dobré zařadit také meduňku lékařskou, kterou lze nazvat antimikrobiálním agentem. A také zinek, který se vyskytuje v sekretech sliznice dýchacích cest i na povrchu plic. Má antimikrobiální účinek, který pomáhá zabíjet inhalační bakterie a viry. Spolu s vitaminem C má zinek vysokou úroveň antioxidačního účinku, který je třeba při boji s infekcí, nachlazením či chřipkou, a zkracuje tak průběh těchto zimních nemocí.

zdroj: Marťánci

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...