fbpx

Nejohroženější jsou kuřáci. Závažnost choroby poznáte podle toho, jak často kašlete a jak moc se zadýcháváte

Zveřejněno: 4. 1. 2019

Ze statistik vyplývá, že téměř čtvrtina Čechů trpí chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) a většinou jde o muže. Ročně na ni jen u nás zemře přes 3 500 lidí. Přibližně dvě třetiny nemocných však o své nemoci vůbec neví.

S běžnou virózou spěcháte k lékaři okamžitě, ale příznaky chronického onemocnění se raději snažíte ignorovat. Tělo je ovšem chytré a umí včas napovědět. Stačí jej poslouchat. Znamením chronického onemocnění může být třeba právě dlouhotrvající kašel. Kašlete už několik týdnů a volně dostupné léky nezabírají? Vykašláváte hlen, jste odnaučení kuřáci nebo stále kouříte, a navíc je vám více než 40 let? Pak byste možná měli uvažovat o návštěvě pneumologa.

Až po impotenci

Nejrizikovějším faktorem pro rozvoj chronické obstrukční nemoci je kouření. „Častou příčinou je také chronická bronchitida a rozedma plic. Roli hraje i znečištěné ovzduší a pohlaví. CHOPN se vyvíjí postupně, proto považujeme za rizikový faktor i věk nad 40 let. V malém procentu jsou na vině geny,“ říká doktor Josef Dolenský, pneumolog z Polikliniky na Národní.

Pokud onemocnění není včas diagnostikováno a léčeno, může později vést ke ztrátě soběstačnosti kvůli dušnosti a k následným depresím.

„Nemocní jsou náchylnější k respiračním infekcím, jako jsou nachlazení, chřipka, pneumonie. Mezi komplikace patří vysoký krevní tlak, ischemická choroba srdeční či rakovina plic, protože osmdesát procent pacientů s CHOPN jsou kuřáci. U některých nemocných s CHOPN, kteří navíc trpí obezitou a hypertenzí, se objevuje syndrom spánkové apnoe, tedy porucha spánku spojená s přerušováním dýchání.“

pneumolog 181677701

Pokud kašel neustává a máte problém s dýcháním, měli byste vyrazit za pneumologem


Pokud onemocnění není včas diagnostikováno a léčeno, může později vést ke ztrátě soběstačnosti kvůli dušnosti a k následným depresím. „U mužů přicházejí také poruchy potence, či dokonce impotence,“ varuje pneumolog. Nic však není ztraceno, jen je potřeba začít s komplexní léčbou, která zahrnuje především inhalace léků. Důležité je i udržování psychických, fyzických i společenských aktivit.

Dýchací techniky a kontrolované kašlání

Chcete-li s CHOPN bojovat a zlepšit kvalitu života, odstraňte rizikové faktory a osvojte si pravidla zdravého životního stylu. Naučte se správně dýchat a dechová cvičení doma provádějte denně alespoň po dobu 15 minut. Najděte si taková, která vám budou vyhovovat. Přidejte k nim kontrolované kašlání, které pomůže vyčistit dýchací cesty.

Nejčastější stadium je středně těžké. Během něj dochází ke střednímu zhoršení funkcí.

Jak na to? Pohodlně se posaďte, pomalu se nadechněte nosem a zadržte dech na dvě sekundy. Pomaličku vydechujte a mezitím krátce dvakrát až třikrát zakašlete. Opakujte to po několika vteřinách.

Jak se CHOPN vyvíjí?

Při mírné poruše funkcí plic se objevuje vleklý kašel a vykašlávání, nemocný je většinou bez dušnosti. Jedná se o lehké stadium. Nejčastější stadium je středně těžké. Během něj dochází ke střednímu zhoršení funkcí.

Nemocný kašle, vykašlává sekret a zejména při tělesné zátěži si uvědomuje dušnost. Dušnost, která přichází už i po mírné zátěži, značí těžké stadium. A velmi těžké stadium poznáte podle toho, že vás dušnost trápí i v klidovém režimu, někdy dokonce může dojít k srdečnímu selhání.

foto: Shutterstock, zdroj: Poliklinika na Národní

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...