fbpx

Rozebrali jsme pro vás hitparádu nejčtenějších příspěvků na Flowee za loňský rok. Snad to s tou depresí v novém roce nebude tak zlé

Zveřejněno: 1. 1. 2019

Všechny redakce, ať už je to z nedostatku redaktorů (hodně jich má dovolenou) nebo z nedostatku invence (co byste taky po celém roce geniálních nápadů chtěli), na konci roku bilancují. Jaký byl ten rok 2018, co řekl prezident za největší perly, co se povedlo sportovcům a kolik se podařilo postavit kilometrů nových dálnic (prý čtyři, ne čtyři dálnice, čtyři kilometry dálnic). Protože jsme si přišli trochu jako outsideři, jelikož nebilancujeme, tak jsme vzali to nejjednodušší a zároveň nejcennější, co díky našim čtenářům máme. Nejčtenější články.

A vyšel nám z toho takový zajímavý osobnostní mix typického čtenáře Flowee. Hodně ho zajímají deprese a nejasná budoucnost kombinovaná s technologickou (ne)bezpečností. Ta deprese někdy vyústí v zájem o nezdravé potraviny, který se po rychlé diagnostice otočí v zájem o potraviny zdravé.

Stephen Hawking zemřel v březnu 2018. Ještě předtím předpověděl, že lidstvo stvoří takový lidský druh, který nakonec zbytek lidstva zničí.

Po zjištění, že se zdravými potravinami je docela nuda, následuje zájem o alkohol, který se naštěstí brzy mění na zájem o to, jak se zbavit závislostí. S tou závislostí zřejmě nějak souvisí i zájem o barvu oční duhovky. Pokud jste se v tom trochu zamotali jako my, pojďte si s námi projít přehlídku desítky nejčtenějších článků za rok 2018.

1. Hle, deprese

Jeden z nejčtenějších příspěvků uplynulého roku nesl všeříkající název Lidi s depresí lze odhalit rychle. Podle slov, která používají. Protože se nám onen titulek zdál poněkud depresivní, tak jsme ho změnili na "Kurt Cobain či spisovatelka Plathová: Jejich deprese se dala odhalit z jejich slov". Moc to nepomohlo, stejně se to četlo.

2. Hawkingovo sbohem

Komu Cobain nestačil, tak si dal jako přídavek k náladičce Poslední vzkaz Stephena Hawkinga: Vznikne rasa superlidí, která nás zničí. Zde je potřeba připomenout, že Stephen Hawking zemřel v březnu 2018. Ještě předtím sepsal esej, v němž předpověděl, že lidstvo stvoří takový lidský druh, který nakonec zbytek lidstva zničí.

3. Radši se smažte

Ale pojďme pryč od pesimismu. Máme zde přece sociální sítě, kde si užijeme mnoha přátelství, krásných fotek a krásných chvil. Možná proto čtenáře natolik zaujal článek Expert představuje 10 důvodů, proč vymazat své účty na sociálních sítích.

Teorie Jarona Laniera má něco společného s tou Stephena Hawkinga. Akorát se podle ní nezničíme superlidmi, ale superalgoritmy.

Bohužel má ona teorie počítačového odborníka Jarona Laniera něco společného s tou Stephena Hawkinga. Akorát se podle ní nezničíme superlidmi, ale superalgoritmy. Výsledek pro civilizaci bude ovšem stejný.

4. Na depku chipsy

Konečně přecházíme k něčemu optimističtějšímu. Čtenářsky velice vděčný byl rozhovor s Petrem Hobžou, jehož rodina vyváží do celého světa Strážnické brambůrky.

Diskuse u tohoto článku, která se zabývala především tím, zda jsou plátky brambor v oleji vlastně zdravé nebo ne, byla velice podnětná. Spolu se čtenáři jsme přišli na to, že v malém množství brambůrky neuškodí, a pokud se ve velkém množství vyvážejí do Ameriky, tak nám jejich zdravotní dopady mohou být vlastně jedno.

5. Vyhněte se vpravo

Na brambůrky tak nějak svévolně navázal zdánlivě nevinný příspěvek nazvaný 10 potravin, kterým se za každou cenu vyhněte. Prozradíme, že Strážnické brambůrky se na seznamu nevyskytují.

Pokud před vámi stojí někdo ve frontě v Lidlu a u pultu s pečivem žádá chleba s bromičitanem, tak byste měli zpozornět.

Zato je tam chovný losos anebo chleba s bromičitanem. Takže pokud před vámi stojí někdo ve frontě v Lidlu a u pultu s pečivem žádá chleba s bromičitanem, případně lososa z nedomácího chovu, tak byste měli zpozornět. Zkuste pak kolegovi čtenářovi Flowee vysvětlit, že jsme to s tím Kurtem Cobainem a Stephemen Hawkingem nemysleli tak zle.

6. Pozor, jak mluví

Rovnou si samozřejmě můžete v oné frontě otestovat, s kým to vlastně mluvíte. Stačí se inspirovat dalším nejčtenějším článkem zmizelého roku nazvaným Tón hlasu a rychlost mluvení jsou příznaky inteligence.

Pokud daný člověk vyslovoval slovo "losos" nápadně pomalu a při slově bromičitan se několikrát zaškobrtl, tak jste asi svůj čas na pokusy o jeho záchranu marnili zbytečně.

7. Mutant modroočko

Ale dost škodolibého rádobyhumoru. Psali jsme přece i o vážných věcech, které vás zaujaly. Třeba otázka, proč mají modroocí lidé jen jednoho společného předka

Karel Nešpor přiznává, že léčí "hodně závislých, kteří umějí jen pít a pracovat". Takže to s tím důchodem v čtyřiceti nebude zase až tak špatný nápad.

V článku jsme se dověděli, že modrá duhovka vznikla vlastně nedávno, před pár tisíci lety. Tenkrát to byla asi dost rarita. Aby taky ne, modrá vznikla kvůli mutaci, vlastně kvůli takové poruše. Až poté se ta porucha začala dědit z generace na generaci.

8. Ve čtyřiceti na odpočinek

Deprese, špatná výživa a bůh ví, jak je to s rychlostí mluvy a barvou duhovky... Vlastně se nedivíme, že dalším nejčtenějším příspěvkem byl ten nazvaný Je vám čtyřicet a víc? Asi byste měli začít uvažovat o důchodu.

Zjistili jsme totiž, že jít do důchodu v pětašedesáti a více letech, navíc v depresi z Cobaina a zničeni z brambůrek a bromičitanového chleba, nemá už pražádný smysl. Proto se zřejmě i vám stejně jako nám zalíbila myšlenka užít si aktivního důchodu už ve čtyřiceti. Otázka je, jestli by pak neměl jít člověk po deseti letech takto stráveného důchodu ještě pracovat.

9. Zlosti ze závislosti

Na důchodu ve čtyřiceti, a obzvlášť těsně potom, se samozřejmě člověk může stát závislým. Ostatně jako na výše zmíněných neduzích, jako jsou losos z nedomácího chovu a Strážnické brambůrky. A taky na alkoholu. Což ostatně potvrzuje i rozhovor s nestorem českého protialkoholismu Karlem Nešporem.

V rozhovoru Karel Nešpor přiznává, že léčí "hodně závislých, kteří umějí jen pít a pracovat". Takže to s tím důchodem v čtyřiceti nebude zase až tak špatný nápad.

10. Až bude nejhůř

I my jsme si v roce 2018 připomněli, že je té naší republice sto let. A když už jsme u těch závislostí, co lepšího si nakonec připomenout než české hračky. Ty pro malé i velké, pro muže i ženy. Udělali jsme to v článku lehce (a záměrně) záhadně nazvaném Proč se o slávě českých hraček pro velké kluky i holky dovídáme až teď.

Jsou zkrátka závislosti, které odpouští i Karel Nešpor. No, a když vám ta na Flowee.cz vydrží i v roce 2019, tak budeme rádi. Ale moc to zase s těmi závislostmi nepřehánějte. Nezapomeňte ani na občasný #denoffline a hlavně na to, aby nám neuvízly Děti v síti.

foto: Shutterstock, zdroj: Flowee

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...