fbpx

Rytmus a melodie pomáhají pacientům k soustředění i kreativitě

Zveřejněno: 2. 6. 2020

Pacienti s ADHD mají jeden zásadní společný problém. Jde o schopnost sebeovládání. Tedy spíš neschopnost. Ta už může mít ovšem různé formy. Někteří pacienti mají potíže kontrolovat své pohyby, jiní dlouho neudrží pozornost a třetí skupina trpí obojím.

A přestože zatím nebyl na tuto poruchu nalezen žádný lék, vědci našli způsoby, jak její projevy zmírnit. A nemusí to být jen medikace. Jedním z těch opravdu účinných pomocníků pro pacienty s ADHD je poslech hudby či tvorba hudby. Whitney R. Cummings na svém blogu o dětských psychických problémech popisuje sedm způsobů, jak blahodárně symfonie tónů a slov na děti i dospělé s ADHD působí.

1. Parametr rychlosti

Hudba cirkuluje, bubny, rytmus... Noty a slova jsou poskládány tak, aby v posluchačovi vyvolaly určitý pocit. Když mozek člověka s ADHD slyší hudbu, snaží se přizpůsobit jejímu tempu; rychlejší hudba mozek vzrušuje a zrychluje ho, naopak pomalejší mu pomáhá k relaxaci a klidnějšímu zpracování myšlenek. Muzika jednoduše mozku dává podněty, které potřebuje k pochopení tempa.

2. Úroveň dopaminu

Vědci z Národního ústavu pro otázky zneužívání drog v USA zjistili, že ADHD je spojeno s nižší tvorbou hormonu dopamin. Tato látka hraje zásadní roli ve vzniku motivace, emocí, ale především do mozku vysílá pocit odměny a zadostiučinění v reakci na různé události či aktivity.

Lidé s ADHD jsou odlišní v tom, že mohou „zapnout“ obě dvě hemisféry najednou.

Dopamin má také na starost regulaci pozornosti a kontrolu pohybů. Proto se děti s ADHD málokdy cítí dobře, i když se jim něco povede. Mají problém se soustředit (nebo nesoustředit) na to, co chtějí, a špatně ovládají své tělo. Pěkná hudba však úroveň dopaminu pomáhá zvyšovat, což následně vede ke zlepšení celkového psychického i fyzického stavu.

3. Pro levou hemisféru

Pravá mozková hemisféra řídí naši kreativitu, do jejíchž projevů můžeme zahrnout například hraní na hudební nástroj, tvorbu uměleckých děl a obecně představivost. Levá hemisféra má naopak na starosti logické uvažování, ukládání faktů do paměti a analyzování.

Když tedy hudba „zabaví“ pravou hemisféru, ta levá může být využívána efektivněji a člověk každé tři vteřiny neztrácí pozornost.

Lidé s ADHD jsou odlišní v tom, že místo toho, aby v jednu chvíli podle potřeby využívali jednu či druhou hemisféru, mohou „zapnout“ obě dvě najednou. To samozřejmě může být na jednu stranu užitečné, zároveň ale i velmi rozptylující. Když tedy hudba „zabaví“ pravou hemisféru, ta levá může být využívána efektivněji a člověk každé tři vteřiny neztrácí pozornost.

4. Socializace

Děti s ADHD se těžko začleňují do kolektivu, protože se nechají snadno rozptýlit, a je pro ně těžké dávat pozor na to, co jim druzí říkají. Ano, mohou navazovat přátelství, ale někdy jim to zabere víc času. Co se ale týká hudby, díky ní mohou být součástí souboru, který jim pomůže svobodněji komunikovat s okolím.

adhd bubny 142291126

Pomocí hudby se ve skupině mohou vyjádřit způsobem, jakým potřebují, a zároveň se učit, že i když dva lidé vydají dohromady dva odlišné zvuky, může vzniknout harmonie. Hudba je učí být si vědomi druhých i toho, jak sami na ostatní působí.

5. Učení se řádu

Vysoké procento dětí s ADHD má problém setrvat u rutinních aktivit, jako je například každodenní čištění zubů, oblékání či stlaní postele. Skvělý způsob, jak jim s tím pomoci, je právě hudba. Při každé ranní hygieně či úklidu jim hrajte stejné skladby, skvělé jsou playlisty s písněmi, které mají děti oblíbené. Hudba a její rytmus pomáhá dětem nastavit jejich vnitřní hodiny a připomenout jim, že v každém procesu může být určitá struktura.

6. Pryč s přebytečnou energií

Pacienti s ADHD nedokážou být takzvaně chvilku v klidu. Jsou neustále v napětí, pohybují se, vrtí, hodně mluví a neumějí relaxovat. Pro svou pohodu potřebují dostatek možností na vybití přebytečné energie a v tom jim hudba může pomoci. Například hraní na bubny je skvělý způsob, jak přebytečnou energii uvolnit, a pokud hrajete dlouho, je to dokonce velmi únavné. To samé se týká například tance.

Pro pacienty s ADHD jsou tedy ideální hodiny muzikoterapie, hry na bicí či tance, kde mohou své pocity, emoce i energii naplno vyjádřit.

7. Kreativita a sebevyjádření

Děti s ADHD jsou často napomínány, aby se příliš neprojevovaly, protože to často znamená vyjádření symptomů nemoci. Ale když je budeme podporovat v tvorbě hudby, pomůžeme rozvoji jejich kreativity a představivosti. Navíc se mohou naučit, že jejich hlasitá, energická a snadno rozrušitelná osobnost může vytvořit něco opravdu krásného.

Související…

Proč je pro děti s ADHD hudba lék
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Psychcentral.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...