fbpx

20. listopadu si celý vyspělý svět připomíná den věnovaný obětem transfobie

Zveřejněno: 20. 11. 2018

Gratuluji, máte holčičku! O jejím pohlaví máte tedy jasno. Jenže co když v tom vaše "holčička" do budoucna takové jasno mít nebude. Už od dětství bude trvat na krátkých vlasech, hrát si s auty, chtít čůrat ve stoje a v pubertě začne postrádat penis. Trans neboli transgender je přídavné jméno, které se používá pro označení lidí, jejichž genderová identita není ve shodě s jejich biologickým pohlavím. Jen v Americe jich žije 1,4 milionu.

Související…

Kdo je Transwoman, Tomboy a Sissi? Dejte si manuál pohlavních identit
Luboš Heger

Vláda Donalda Trumpa se nedávno pokusila lidem, kteří trpí krizí identity pohlaví, zakázat možnost operace. Jste jednoduše tím, co vám najdou mezi nohama, když se narodíte, tvrdí Trump. Penis? Kluk. Vagína? Holka. A myslete si o sobě, co chcete. Trump se jinými slovy rozhodl, že do skupiny transgender už žádní noví členové nepřibudou.

Podle Human Rights Campaign bylo v USA v roce 2017 zavražděno nejméně 29 trans lidí, za předchozí dva roky pak 44.

Z historie víme, že kdykoli se někdo snažil vymazat ze světa nějakou skupinu, dopadlo to většinou naprosto tragicky. A často nejen pro danou skupinu. I přes české stopy v Bílém domě s politikou Donalda Trumpa nejspíš nic neuděláme.

48266650.cached

Připomínku obětí, které zahynuly kvůli změně identity pohlaví, odstartovala smrt Rity Hesterové v roce 1998


Možná o to víc si ale především lidé v Severní Americe připomínají Den vzpomínky na lidi se změněným pohlavím (TDOR, Transgender Day Of Rememberance), který každoročně připadá na 20. listopad. Tento den má mimo jiné za cíl upozornit na nebezpečnou transfobii, nenávist a násilí páchané na trans lidech. 

Jak to začalo

V roce 1998 si kalifornská trans žena Gwendolyn Ann Smithová přečetla o vraždě massachusettské trans ženy Rity Hesterové. Smithová tehdy k uctění památky Hesterové vytvořila webovou stránku Vzpomínka na naši smrt. Na ní zaznamenala smrt transsexuálů, kteří byli zabiti při transfobických útocích od roku 1970. Rychle si však uvědomila, že webová stránka sama o sobě stačit nebude, a založila TDOR. Tento den se nyní připomíná ve více než 20 zemích.

Komunita trans se v poslední době i díky těmto iniciativám dostává víc do povědomí. Lidé se většinou staví na stranu transsexuálů a hájí jejich práva. I tak bylo podle Human Rights Campaign v USA v roce 2017 zavražděno nejméně 29 trans lidí, za předchozí dva roky pak 44. Rok 2018 ještě není u konce a už teď jsme na čísle 22.

Výzkumy ukazují, že až 41 % trans lidí spáchalo sebevraždu. A nejedná se jenom o problém Ameriky.

Skutečná čísla jsou však pravděpodobně mnohem vyšší. Hodně rodin obětí nedá souhlas se zveřejněním trans gender identity a nezapočítává jedince, kteří spáchali sebevraždu v důsledku transfobie a tvrdého odmítnutí. Výzkumy ukazují, že až 41 % trans lidí spáchalo sebevraždu. A nejedná se jenom o problém Ameriky. Stránka Trans Respect uvádí, že 171 trans lidí bylo minulý rok zabito v Brazílii. V zemi, která si nedávno zvolila za prezidenta muže, který sám sebe prohlásil za homofoba.

Mše ve státech

V mnoha městech po celé Severní Americe, ale třeba i v sousedním Německu se v den uctění památky obětí transfobie pořádají mše a různé demonstrace. U nás se podobné akce zatím nepořádají, mnohdy o nich nevědí ani příslušníci trans komunity. V Česku je pravidelně pořádán pochod za práva sexuálních menšin, takzvaná Prague Pride. A i téhle akce se zúčastňují tisíce heterosexuálů, kterým nejsou práva sexuálních menšin lhostejná.

Je otázka, jak dlouho nám tolerance a otevřenost v době, kdy se marně snažíme najít vnitřní i vnější nepřátele, vydrží.

Česká republika je, co se týče sexuální orientace, hodně otevřená a tolerantní. Je otázka, jak dlouho nám tolerance a otevřenost v době, kdy se marně snažíme najít vnitřní i vnější nepřátele, vydrží. Leccos možná ukáže další projednávání novely občanského zákoníku, která předpokládá, že by homosexuálové měli v manželství stejná práva a povinnosti, jako mají v manželství žena a muž. Nikdo totiž neví, zda pohlavní identitu nebo sexuální orientaci nebude muset řešit u lidí ze svého nejbližšího okolí.

zdroj: Wikipedia

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...