fbpx

Rozumné cvičení může v raných fázích nemoci dokonce prospět a příznaky zneškodnit. Pozdě je, když už si vás dobírá zimnice a horečka

Zveřejněno: 26. 11. 2018

Už víme, jak si poradit s nachlazením, pokud jsme milovníci sauny, a zda do sauny během rýmičky lézt, nebo raději ne. Nyní si pojďme říct, zda je dobré zkoušet se začínajícími příznaky chřipky či nastuzení cvičit. Prozradíme, že to lze.

Související…

Do sauny s rýmičkou? Když vyrazíte včas, tak pomůže
Kateřina Hájková

Obecně si asi budeme myslet, že s nachlazením by sportoval jen blázen. Podle lékaře Edwarda Laskowskiho, spoluzakladatele Mayo Clinic Sports Medicine Center a profesora na lékařské střední škole, jež k Mayo Clinic náleží, to zase tak "horké" ani s tím nastuzením není. Cvičení dokonce doporučuje. Je ovšem třeba ctít určité zásady. A nepřepálit to.

Aktivita je v pořádku

V prvotních fázích nachlazení může podle Laskowského mírná až středně těžká fyzická aktivita jedině prospět. Pomůže otevřít nosní průchody a dočasně zmírnit nosní kongesce. Překlad pro běžné smrtelníky: uleví ucpanému nosu a připraví půdu pro úspěšnou rekonvalescenci. Konečně se budete moci zase svobodně nadechnout. A v jaké fázi tedy zkusit místo kapesníku mírné až středně těžké cvičení?

rymicka 754646167

Když už se do vás dá zimnice a přichází teplota, je čas zalehnout. Do postele


Můžete to zkoušet do doby, než se o vás začne pokoušet zimnice nebo horečka. To jsou podle lékaře jasné signály svědčící o tom, že byste si měli přestat hrát na hrdiny a zalehnout na matrace. Tedy do postele.

Kdy se cvičit vyplácí

Mírné až středně těžké cvičení je podle doktora Laskowského prospěšné ještě ve chvíli, kdy se příznaky vašeho nachlazení pohybují v oblasti kolem krku – a nejdou zatím níž. Jedná se o klasické projevy běžného nachlazení – tedy o rýmu, výtok z nosu, kýchání, a dokonce i menší bolest v krku.

Poslouchejte své tělo, a pokud jasně naznačuje, že potřebuje pauzu, dopřejte mu ji.

Obvykle se vyplácí snížit běžnou intenzitu i délku cvičení, protože organismus je přece jen oslabený. Třeba místo běhu se proto běžte raději projít.

Kdy se na to vykašlat

Situace se mění, když se symptomy posouvají od krku níž. Příkladem je těžkost a tlak na hrudníku, dráždivý kašel nebo žaludeční nevolnost. Jasné je, že cvičit byste neměli, když máte horečku, rozšířené bolesti svalstva nebo cítíte extrémní únavu spojenou s těmito a dalšími podobnými jevy. Poslouchejte své tělo, a pokud jasně naznačuje, že potřebuje pauzu, dopřejte mu ji.

Můžete riskovat nástup vážnějších onemocnění srdce či mozku nebo se zranit.

Pár dní oddechu od běžného tréninkového tempa se na vašem výkonu určitě neprojeví. Jakmile se začnete cítit lépe, najeďte pomalu a postupně do předchozího zatížení. A pokud se přece jen rozhodnete cvičit, i když jste nemocní, snižte alespoň délku a intenzitu samotného tréninku. Kdybyste se totiž pokoušeli trénovat, jak jste zvyklí, i v případě, že vaše symptomy již zcela jasně překračují hranice běžného nachlazení, můžete riskovat nástup vážnějších onemocnění srdce či mozku nebo se zranit. To ostatně riskujete i tehdy, když ignorujete jasné projevy nemoci a pouze zmírníte intenzitu cvičení.

foto: Shutterstock, zdroj: Mayo Clinic

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...