fbpx

Zveřejněno: 21. 12. 2018

Taky vám přišlo paradoxní, že Bůh stvořil člověka, ale člověk si vymyslel Boha? Tak teď na chvíli zapomeňte na Ježíše, Alláha i Buddhu a představte si, že jste postaveni před nelehký úkol vymyslet novodobá božstva, která bez ohledu na vyznání uctívá většina dnešní populace. Bůh peněz a byznysu s pořádně ostrými lokty? Bohyně sexu a rozkoše, která to táhne s Bohem peněz a byznysu? Bůh přebytku a jeho odvržený bratr Bůh bídy a nedostatku? Dokonce je ani nikdo uctívat nemusí, ale jejich vliv na naše životy je víc než značný.

Fantazie ilustrátorky Katariny Kratochvílové přivedla na svět 7 novodobých Bohů, na jejichž rozmarech závisí naše pohodlí. Zrozeni ve 21. století, překračují hranice jednotlivých náboženství, jsou mladí a nám velice podobní. Kolik lajků nám dneska přistane? Nechtělo by to alespoň krátkou modlitbičku k Bohu sociálních sítí, ať jich tam máme alespoň 20?

Sedm svatých právě přichází. Signál s námi a viry pryč.

 

Nestačilo už by to odříkání a ignorování základních fyziologických potřeb, když dlouhé hodiny uctíváme Boha počítačových her? A co požádat svatou ruku Boha smartfounů o ochranu našich křehkých displejů? Sedm svatých právě přichází. Signál s námi a viry pryč.

wifi

Bohyně WIFI

Ústřední bohyní celé série je Bohyně WiFi. Kéž silný a stabilní signál nikdy neodepře nám a my jako její služebníci neodepřeme bližnímu svému přístup k WiFi své. Tvrdým heslem mu neublížíme. Stejně jako Marie, normální žena, porodila Ježíška, tak normální smrtelníci stvořili WiFi a teď už děj se vůle boží. 

sluchatka

Bohyně sluchátek

Bez sluchátek na uších a denní dávky muziky si spousta lidí nedokáže představit den. Dlouhé cesty tramvají a několikahodinové postávání na úřadech v tichu, to by byl úplný boží trest.

gps

Bůh GPS

Bez navigace bychom dneska pravděpodobně netrefili ani do Santiaga de Compostella. Kdo uvěří, tomu Bůh GPS ukáže cestu, nenechá ho zabloudit a sejít na scestí. 

Kolik fanoušků máš, tolikrát jsi člověkem.

A protože Bohové o nás všechno vědí, pak on je tím, kdo ví kde, Bohyně WiFi ví kdy a Bůh sociálních sítí s kým právě teď jsme a co tam spolu děláme.

soc siti

Bůh sociálních sítí

Bůh sociálních sítí se tváří nevinně, a přitom má ohromnou moc. Vzhledem k množství osobních dat, která o nás dennodenně sbírá, už píše minimálně druhý díl knížky našich hříchů.

Katarina Kratochvílová

Pětadvacetiletá ilustrátorka a malířka pochází z Petrohradu, ale už osmým rokem žije v Praze. V roce 2015 vystudovala vyšší odbornou školu Václava Hollara a od roku 2013 pravidelně vystavuje a tvoří především v duchu fantasy a magického realismu. V současné době se věnuje dětské ilustraci. Táhne ji to i k legendám a Bohům jejichž záhadný svět je pro ni velkým zdrojem inspirace. K tvorbě série moderních Bohů ji inspirovala knížka Neila Gaimana Američtí Bohové, kde Bohové vystupují jako reálné postavy, nežijí nikde na Olympu, ale normálně ve městě mezi lidmi.

Bůh sociálních sítí je vševidoucí. A my se k němu slepě modlíme, aby nám na profilu skrze jeho následovníky přistálo co nejvíc lajků. Protože kolik fanoušků máš, tolikrát jsi člověkem.

hry

Bůh počítačových her

Spolu se sluchátky a s prvním klikem myši nasadíme trnovou korunu a uctíváme. Nejeden hráč zapomene úplně na všechno. Na jídlo, spánek, na život za hradbami herního chrámu. Novodobá askeze. Svůj reálný život za mnoho herních dáš. Amen.

antivir

Bůh antiviru

Nejudatnější mezi Bohy. Hrdina, který to táhne s Bohyní WiFi, protože ta, zvlášť když je free, potřebuje jeho ochranu víc než kdokoli jiný. 

smartphone

Bůh smartfounů

Bůh smartfounů ví, i když my nevíme. Zná odpovědi na všechny naše otázky a drží ochrannou ruku nad naším displejem. Jeho přízeň je křehká a nepřízeň se projevuje prasklinou na naší obrazovce.

Související…

Co se stane, když si s sebou na cestu do Izraele přibalíte digitální paranoiu
Tereza Hermochová

A pak že to náhlé vypadnutí mobilu z vaší ruky byla náhoda. Ale no tak, Bůh ví... Tak raději než slepou víru, která do displeje vyvrtá ti díru, když přemýšlíš o Bohu, prosím, udělej si zálohu.

 

foto: Katarina Kratochvílová, zdroj: Portfolio Katariny Kratochvílové

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...