fbpx

O rudovlasých ženách se říká, že jsou žhavé. Potvrzeno to není. Spíš jde o vzpomínky na bojovné Kelty.

Zveřejněno: 6. 6. 2023

Jako ohnivá žena se zrzavými vlasy byla popisovaná už Máří Magdaléna, dva pražské koncerty vyprodal zrzavý zpěvák Ed Sheeran a s rudou kšticí se narodila i oscarová herečka Nicole Kidmanová.

Jsou všude a tak trochu nepřehlédnutelní i přesto, že jejich zastoupení v lidské populaci je něco okolo dvou procent. O tom, jaká specifika se s rudými vlasy pojí, píše článek v New York Post

Šance, že se na světě narodí modrooký člověk se zrzavými vlasy, je jen jedno procento.

Kolem zrzek koluje spousta mýtů a polopravd. Prý jsou divoké, nespoutané a vášnivé milenky a muži jsou k nim přitahováni silou téměř magnetickou, nešedivějí (tedy ty zrzky) a mají vyšší práh bolestivosti. Co je na tom všem pravdy? Znamená oranžová barva vlasů i nějaké další superschopnosti? Šebestová, Mánička i Pipi dlouhá punčocha, které si uznání a slávu vydobyly spíš tím, co mají v hlavě než na ní, by nám teď určitě potvrdily, že ano. Ale co na to věda?

Bezbolestný gen

Za rusou barvu vlasů je zodpovědná mutace genu MC1R, který se nachází na 16. chromozomu. Geny pro červené vlasy a modré oči jsou pak oba recesivní, což znamená, že šance, že se na světě narodí modrooký člověk se zrzavými vlasy, je asi jen 0,17 procenta.

kidman nicol 0098168673

Rusovlasé herečky jako Nicole Kidmanová jsou obsazovány poměrně často. To asi ta vášeň...


Se zajímavými objevy přišla kanadská vědecká studie z roku 2003. Podle této práce provedené vědci na McGillové univerzitě v Kanadě rusovlasí lidé snesou až o 25 % více bolesti než lidé s ostatními barvami vlasů. Zároveň zjistili, že jsou odolnější vůči účinkům sedativ. Při operaci jich je pak u zrzavých potřeba použít až o 20 % víc než u jiných pacientů. Rudovlasí lidé jsou také mnohem citlivější na změny teplot. I za to může gen MC1R, který způsobuje zvýšenou aktivitu receptorů na vnímání rozdílů teplot. Takže když vám zrzka řekne, že má pocit, že jí začíná být chladno, neznamená to, že ji máte obejmout. Chce prostě svetr.

Bez vitaminu D

Zhruba před 20 000 lety se zrzaví lidé adaptovali na chladnější podnebí a nedostatek slunce. Jejich tělo si tak podle webu New York Post dokáže samo vyrobit vitamin D. Takže, když jsou tihle lidé venku, produkují více vitaminu D za kratší čas než lidé s jinou barvou vlasů. Schopnost těla, které lépe pracuje s produkcí vitaminu D, jim poskytuje jistou evoluční výhodu, jelikož nedostatek tohoto vitaminu může vést k rozvoji diabetu a artritidy. Už jsme taky zmínili, že zrzky nešediví. Zrzavé vlasy si totiž zachovávají svůj barevný pigment mnohem déle než ostatní typy vlasů. Ty s věkem postupně blednou, až nakonec úplně zbělají.

Otázkou "Ty vlasy jsou přírodní?" vytočí muž nejednu rusovlásku tak, že se jí přese všechen ten pigment zbarví vlasy doběla.

Zvýšený zájem mužů o zrzavé ženy je tedy možná adekvátní. Jednoduše mají díky genové výbavě trochu navrch. Žádnou ale úplně nenažhaví, když na to jde onen muž, řekněme, netakticky. Když si třeba ze své biologické podstaty zcela nevinně chce ověřit, jestli je právě tahle žena "ta pravá". Tedy "ta pravá zrzka".

 

zrzave dite 489620416

Jsou ty vlasy přírodní? Tak tyhle asi ještě jo


Otázkou "Ty vlasy jsou přírodní?" vytočí nejednu rusovlásku tak, že se jí přese všechen ten pigment zbarví vlasy doběla. Když už pak žena přírodní zrzkou skutečně je, je dost těžké to změnit. Zrzavé vlasy se špatně přebarvují, chytají nevyzpytatelné odstíny a zrzavé obočí ladí opravdu k máločemu.

Ne všichni je milují

Ne každá zrzka vypadá jako Nicole Kidman a ne každý zrzek umí zpívat jako Ed Sheeran. Rusovlasí lidé se ne vždy ve společnosti setkávají s takovým úspěchem, s jakým by se dle své genetické výbavy setkávat měli. Spermabanka Cryos International v roce 2011 dokonce oznámila, že nebude přijímat sperma rudovlasých mužů, protože je o ně malý zájem.

V Británii se k jejich označení používá ginger (zázvor). Známy jsou zde výrazy gingerfobie nebo gingerism, prostě takový zrzavý rasismus.

Jasně, rodiče chtějí sobě podobné děti a těch zrzků je přece jen pořád málo. Ale nestálo by za to své potomky vybavit některou ze zmíněných superschopností? Mimochodem, nejvíce rusovlasých lidí (10 % v populaci) má Irsko. Představa, že jsou rusovlásky "vášnivé" a "žhavé" historicky tedy zřejmě plyne i z faktu, že Skotové jsou potomky Keltů, vášnivých bojovníků. Starodávní Egypťané zase věřili, že rudé vlasy a lidé jsou spojeni s bohem. Mimochodem, mnoho faraonů mělo červené vlasy. Mezi ně patřil i Ramses, který byl nejmocnějším ze všech mocných faraonů. Jenže to byli také Egypťané, kteří považovali červenou barvu za nositele smůly. Mnoho rudovlasých panen proto bylo upáleno, aby se odehnali zlí duchové.

Některé přihlouplé předsudky vůči zrzavým existují dodnes. V Británii se k jejich označení používá ginger (zázvor). Známy jsou zde výrazy gingerfobie (strach z červených vlasů) nebo gingerism, prostě takový zrzavý rasismus. 

Související…

Halloween: Proč se z keltského svátku mrtvých stala komerce a kde se vzala dýně
Klára Ponczová

foto: Shutterstock a Profimedia, zdroj: NY post

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...