fbpx

Trpíte záněty močového měchýře? Zachrání vás D-manosa Dalších 3 fotografií v galerii
Jedna z nejnepříjemnějších "běžných" chorob trápí více muže než ženy.

Jedna z primárně ženských nemocí má až překvapivě jednoduché řešení.

Zveřejněno: 9. 11. 2018

Zánět močového měchýře je hned po rýmě nejčastějším infekčním onemocněním. Každá druhá žena má tuhle nepříjemnou zkušenost minimálně jednou za život, některé dokonce i několikrát za rok. Bolí vás v podbřišku, potýkáte se s nepříjemným řezáním a pálením a na záchod chodíte tak často, že byste si tam mohla rovnou ustlat. Na podzim jsme pak kvůli střídajícím se teplotám a snížené obranyschopnosti náchylnější než kdy jindy. 

Muži to mají delší

Muži jsou v tomhle anatomicky lépe vybaveni a s onemocněním močového měchýře se tak setkají vzácně. Ženská močová trubice je dlouhá pouhé 4 centimetry, mužská pak v průměru pětkrát delší. Delší močová trubice znesnadňuje bakteriím dostat se dál do močového ústrojí muže. Obecně pak platí, že čím dál se bakterie v močovém ústrojí dostanou, tím vážnější infekci tam způsobí.

Související…

Byla objevena léčba, která umí trvale zlikvidovat alergie!
Radek Chlup

Příčinou tohoto onemocnění je v 80 % případů malá bakterie E. coli, která je v souladu s naším tělem jenom v době, kdy osídluje trávicí trakt. Když se pak z různých důvodů – sex, nevhodné hygienické návyky, dostane do močových cest, problém je na světě. V okamžiku, kdy se objeví tam, kde nemá co dělat, způsobuje infekce močové trubice a močového měchýře, což může přejít až do zánětu ledvin.

moc test 776241631

Když příznaky zánětu močového měchýře zanedbáte, lékaři se nevyhnete.


To, že jste o E.coli dosud neslyšeli, neznamená, že za sebou nemáte nepříjemnou zkušenost s tím, jaké to je, když se jako nezvaný host objeví ve vašem močovém měchýři. E. coli se v močovém ústrojí přichytí na slizniční stěnu a začne se množit. Tělo automaticky spustí obranné mechanismy, změní se PH prostředí i moči, a ta nás začne při vylučování pálit. I v tomhle případě si nakonec tělo dokáže poradit samo, ale potřebuje naši pomoc. Pokud v tenhle okamžik automaticky sáhneme po antibiotikách, zlikvidujeme spolu s nežádoucími bakteriemi i ty pro organismus užitečné (třeba laktobacily). Nehledě na to, že při vracejících se zánětech je kvůli narůstající rezistenci potřeba nasazovat stále silnější antibiotika.

Přírodní alternativa

Co tedy dělat v okamžiku, kdy máme problém, urologické čaje už jsou málo, ale antibiotika zase zbytečně moc? Odpověď leží na hraně mezi vědou a přírodou a jmenuje se D-manosa. Jde o přírodní alternativu antibiotik, bez vedlejších účinků na náš organismus. Účinná přírodní látka monosachorid D-manosa, který je obsažen v přírodě v kvasných produktech, především pak v jablkách a hruškách. Tajemství jejího úspěchu spočívá ve způsobu, jakým reaguje s E.coli. V močovém měchýři jí totiž zabrání, aby se přichytila na slizniční stěnu, a to tak, že obalí její příchytná vlákna (fimbria) a přichycení jí znemožní. Nezakotvená bakterie se nemůže začít množit a následně je močí vyloučena ven dřív, než způsobí zánět.

Pro dosažení stejného účinku bychom museli denně zkonzumovat asi osm kilo jablek a hrušek.

D-manosu naše tělo netráví, po požití se vstřebává do krve, odkud je 80 % filtrováno do moči. D- manosu tak mohou užívat děti, těhotné i kojící ženy. Užívá se buď v tabletách, nebo jako bílý prášek, který je dobře rozpustný ve vodě. V extraktech je koncentrovaná síla několika desítek tisíc plodů. Kdybychom se chtěli technickému zpracování vyhnout úplně, tak bychom pro dosažení stejného účinku museli denně zkonzumovat asi osm kilo jablek a hrušek. Aby se po požití D-manosy bakterie přirozeně odplavovaly z těla, doporučuje se pít až 8 sklenic čisté vody denně.

A co na to věda?

D-manosa se v posledních letech stala předmětem několika výzkumů a vypadá to, že i na poli vědy získala zelenou. V roce 2013 zkoumali vědci po dobu 6 měsíců účinky D-manosy na vzorku 308 žen, které trpěly častými záněty močových cest. Bylo prokázáno, že D-manosa fungovala v prevenci zánětů močového ústrojí stejně dobře jako antibiotika obsahující nitrofurantoin.

jablka hrusky 372875032

Máte na výběr – můžete zkonzumovat 10 kg jablek a hrušek, nebo jíst D-Manosu.


V roce 2014 byly účinky D-manosy srovnávány s antibiotickými přípravky obsahujícími trimethoprim a sulfamethoxazole při léčbě a prevenci častých zánětů močového ústrojí na vzorku 60 žen. D-manosa redukovala nepříjemné příznaky u žen s probíhající infekcí a ukázala se jako účinnější než antibiotika při prevenci dalších zánětů. V roce 2016 pak vědci testovali účinky D-manosy na vzorku 43 žen s probíhajícím zánětem močového měchýře a u většiny z nich došlo ke zmírnění příznaků zánětu.

Preventivně nebo akutně?

I na českém trhu existuje v současné době několik přípravků obsahujících blahodárnou D-manosu, které můžete užívat jak při akutních potížích, tak preventivně. Preventivně si můžete prášek rozpustit ve vodě například po sexu nebo večer před spaním, když máte pocit, že by mohlo dojít k rozvoji onemocnění. Ani D-manosa však není samospásná a v okamžiku, kdy ani po dvou dnech užívání nepociťujete zlepšení, nebo se u vás objeví krev v moči, je na čase okamžitě vyrazit k lékaři. D-manosa se každopádně jeví jako příjemná a funkční alternativa k pro tělo náročným antibiotikům. Tak se nějakou tou D-manosou pro jistotu vybavte, ať můžete trávit podzim v posteli jenom tehdy, když se pro to samy rozhodnete.

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Dmanosse

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...