fbpx

Není se čeho bát. Existuje jednoduché řešení: Stačí se jednou za půl hodiny projít

Zveřejněno: 1. 9. 2018

Je dost pravděpodobné, že si tenhle článek čtete na počítači. Týden má sice oficiálně 40 hodin pracovní doby, ale mnozí z nás sedí ještě přes čas a u obrazovek sedíme i o víkendech, když se chceme bavit na dálku s přáteli, nebo si udělat náskok do pracovního týdne.

Související…

Vedro opravdu zpomaluje mozek. Lidé bez klimatizace jsou v nevýhodě
Jan Handl

Sedět hodiny a hodiny bez pohybu přitom může zpomalit tok krve do mozku, což na něm může zanechat dlouhodobé následky. Alespoň to tvrdí nová studie, publikovaná v Journal of Applied Physiology. Pokud se ale zvednete a alespoň na 2 minuty se každou půlhodinu projdete, zpomalování toku krve tím zastavíte a možná dokonce zrychlíte, tvrdí New York Times.

Flow do mozku

Proudění krve do mozku je jeden z automatických vnitřních procesů našeho těla, které si málokdo uvědomuje, přestože je naprosto zásadní pro život a vnímání. Několik velkých tepen tak konstantně pumpují krev do našich lebek. A mozkové buňky kyslík a živiny, které krev obsahuje, nutně potřebují.

Krátkodobé poklesy v krevním toku mohou dočasně zakalit přemýšlení a paměť, zatímco dlouhodobé poklesy jsou spojovány s vyšším rizikem neurodegenerativních chorob.

Protože je tohle „flow“ tak nezbytné, mozek ho reguluje a sleduje všemožné fyziologické signály. Jedním z nich je třeba hladina oxidu uhličitého v krvi. Mozku jde o to, aby se výkyvy vyskytovaly ve velmi úzkém rozmezí.

Malé fluktuace se ale přece jen objevují a mohou mít následky. Studie prováděné na zvířatech i lidech dokázaly, že krátkodobé poklesy v krevním toku mohou dočasně zakalit přemýšlení a paměť, zatímco dlouhodobé poklesy jsou spojovány s vyšším rizikem neurodegenerativních chorob včetně demence.

Zdravotní procházka

Mnoho výzkumů v minulosti zkoumalo dopady sezení na další části lidského těla, většina se zaměřovala na nohy, které jsou našimi pózami nejvíce ovlivněné. Zkuste si sedět několik hodin v kuse a vaše nohy začnou chabnout. Nyní se ale už ví, že sezení má dopady i na mozek.

Dobrá zpráva je, že stačí opravdu jen pár minut pohybu, a tok se opět obnoví. Zkuste si třeba na telefonu nastavit alarm, který vás každých 30 minut upozorní, že se máte jít projít. Dojděte si třeba na kafe do kuchyňky nebo si skočte promluvit s kolegou do vedlejší kanceláře. Budete se víc soustředit a lépe se i cítit.

foto: Shutterstock, zdroj: The New York Times

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...