fbpx

Na Harvardu udělali pokus se studenty. Půlku nechali spát ve vedru bez klimatizace, ti s klimatizací dopadli v testech o 13 % lépe

Zveřejněno: 4. 8. 2018

Pokud máte pocit, že to ve vedrech sice pálí, ale vám to moc nepálí, tak máte nejspíš pravdu. Věhlasná Harvardská univerzita provedla na malém vzorku studentů test, který potvrdil, že v extrémním horku náš mozek opravdu snižuje svoji činnost.

Související…

Vlna veder: Polární proudění nese extrémní teploty i požáry víc na sever
Ivan Verner

Zmíněné studie se zúčastnilo čtyřiačtyřicet studentů. A probíhala tak, jak si asi dovedeme představit. Polovina studentů přespávala v budově s klimatizací a polovina si této výhody užívat nemohla. Respondenti byli krátce po probuzení podrobeni testu kognitivních schopností prostřednictvím mobilní aplikace.

Uvařený mozek

Ti, kteří spali v klimatizované místnosti, si v testu vedli poměrně dobře, ale jejich kolegové, kteří spali v horku, reagovali v testu pomaleji, konkrétně o 13,4 %, a výsledky měli také horší, a to o 13,3 %. Test probíhal opakovaně během dvanácti dnů v létě v roce 2016. Bylo to v období vlny veder, která trvala pět dní. Přesto pokus mohl trvat ještě týden navíc.

V neklimatizovaných budovách zůstala vysoká teplota až 48 hodin po ochlazení. Jeden z respondentů spal při teplotě 31 °C.

Zajímavé, a to nejen pro mozek, totiž je, že i po těch největších vedrech a při následném ochlazení zůstaly neklimatizované budovy velmi vyhřáté. Jsou totiž konstruované tak, aby v zimě udržely teplo, a tím pádem v nich teplota výrazněji neklesá ani během letního ochlazení.

V neklimatizovaných budovách tak zůstala vysoká teplota až 48 hodin po ochlazení. Jeden z respondentů, pobývající v newyorském Brooklynu, spal dokonce při teplotě 31 °C. Je tedy samozřejmé, že po probuzení mohl mít jisté potíže nastartovat se a začít nějak fungovat.

Civilizace podle klimatizace

Studie se tedy dá vykládat i socioekonomicky, a to velmi jednoduše. Pokud jste z chudé rodiny, která si nemůže dovolit klimatizaci, pak vás může spánek v horku, a tím pádem i zpomalení mozku stát problémy ve škole nebo v práci.

Pokud jste z chudé rodiny, která si nemůže dovolit klimatizaci, pak vás může spánek v horku stát problémy ve škole nebo v práci.

Ve Spojených státech amerických má klimatizaci asi 87 % domácností, což naznačuje, že jde o velmi důležitou výbavu. Celosvětově je v provozu 1,6 miliardy klimatizačních jednotek a někteří odborníci předpokládají, že v roce 2050 to bude pětkrát víc, hlavně kvůli očekávaným klimatickým změnám.

foto: Shutterstock, zdroj: Big Think

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...