fbpx

Hodně si mluví sami pro sebe, poslouchají o osudech ostatních, ale dávají si pozor, než řeknou něco o sobě

Zveřejněno: 29. 6. 2021

Rozdíly mezi introverty a extroverty asi všichni dobře chápeme. Ovšem někdy není vše tak jasné, jak se může zdát. Existují takzvaní společenští introverti (outgoing introverts), které si lze snadno splést s extroverty. Jak se tihle lidé projevují?

Přeložit výraz „outgoing introvert“ není snadné. Jde o introverty, kteří i přes svou náturu vycházejí do společnosti, nejlépe tedy asi odpovídá spojení „společenský introvert“. Ale jeho význam je zřejmý. Můžete se o něm dovědět víc třeba na Quoru, nebo si přečíst následujících pár řádků o introvertech, kteří na tom vlastně zase nejsou při pobytu mezi lidmi až tak hrozně.

Ostatní lidi považují sice za zajímavé, ale zároveň extrémně únavné.

Společenští introverti se každopádně předtím, než vyrazí mezi lidi, musejí psychicky připravit. Jsou údajně plní vášně a lásky, někdy neodpovídají na esemesku a jindy jsou ochotní naslouchat přátelům dlouhé hodiny. Ostatní lidi považují sice za zajímavé, ale zároveň extrémně únavné. Milují zážitky, na druhou stranu také zbožňují klid.

Vnitřní a vnější svět

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že jsou značně rozpolcení a musejí bojovat sami se sebou. A níže už je devět znaků, podle kterých je mezi svými přáteli spolehlivě rozpoznáte:

  1. Nemají rádi zbytečné tlachání
    Vědí, co se děje venku, ale nemusí o tom mluvit. Tito lidé mají zájem o lidi a jejich charakter. Chtějí znát nejdůvěrnější tajemství ostatních, rádi znají vaše plány a vyslechnou si vše o vašich problémech, chtějí rozumět vašim emocím.
  1. Žijí ve svém vnitřním světě
    V duchu si neustále něco říkají. Probírají všechny detaily, které jim někdo vyprávěl, vnímají každé slovo a snaží se pochopit jeho smysl.

  2. Potřebují nějaký čas sami pro sebe
    Po dlouhém pracovním dni je poslední věc, kterou by chtěli, komunikace s lidmi. Potřebují být nějaký čas pryč od ostatních, protože se chtějí uvolnit a soustředit se na sebe. Jejich přátelé by neměli být uražení, pokud chtějí být nějakou dobu sami.

  3. Důležité je zázemí
    Pro tyto lidi je velmi důležité životní prostředí, atmosféra, hudba a zázemí. Pokud se budou cítit šťastní, mohli by se stát duchem skupiny, ale pokud ne, budou si držet distanc.

  4. Potrpí si na detaily
    Zvlášť, pokud jde o jejich blízké. Chtějí o nich vědět vše, především to, co je činí smutnými nebo šťastnými. Je těžké takovému člověku lhát, protože dřív nebo později objeví pravdu.

  5. Komfort ostatních je důležitý
    Tito lidé jsou opravdu velmi laskaví a vždy se snaží, aby se ostatní cítili dobře. Mohou třeba předstírat, že mají rádi nechutné jídlo vaší ženy, jen abyste se zbytečně neurazili.

  6. Nemají rádi plytké přátelství
    Pokud na ně nemají přátelé dost času, tak klidně odmítnou pozvání na večeři. Krátké popovídání jim prostě nestačí. Pokud přátelství nevede k jejich morální spokojenosti, mohou se rychle uzavřít a komunikace s nimi se stane velmi obtížnou.
  1. Zvládnout mnoho lidí je obtížné
    Ačkoli se chtějí setkat s každou jednotlivou osobou, nezvládají vyjít s mnoha lidmi naráz. Je to pro ně příliš únavné. Potřebují víc času na to, aby získali nové přátele.

  2. Těžko hledají správného partnera
    Musí znát svého partnera dokonale, než si ho připustí k tělu. Tito lidé mají dvě tváře, jsou pozitivní, zakotvení, milí a odvážní. Mohli by však být i arogantní, plaší, tiší a divní. Někdy se s nimi budeme cítit jako nejmilovanější lidé na celém světě, jindy při jejich tichých dnech budeme potřebovat ještě víc lásky a porozumění.

Související…

Introvert není vždy plachý člověk. Existují čtyři typy stydlivosti
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: iHeartIntelligence

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...