fbpx

Z ubíjející práce zběhla k hormonální józe. Od té doby ji vyučuje 2 fotografie
Jitka Janešová se zakladatelkou hormonální jógy Dinah Rodriguesovou

Jitka Janešová vedla 15 let korporátní život s nikdy nekončící pracovní dobou. Zdravotní problémy ji dovedly ke cvičení a k zakladatelce hormonální jógy

Zveřejněno: 6. 8. 2018

Hormony s námi umí hezky zamávat. Možná si to ještě pamatujete z doby, kdy jste byli zamilovaní. Tedy pokud momentálně nejste... Jde zjednodušeně o sloučeniny, které v těle slouží jako chemické přenašeče spouštějící celou kaskádu reakcí. Jenže výkyvy v hladině hormonů mohou například u žen způsobit třeba i neplodnost. Naštěstí je zde hormonální jóga, která nás dokáže znovu vyladit. Jednou z certifikovaných lektorek tohoto cvičebního systému je Jitka Janešová. Zajímavá je nejen ona sama jako osobnost, ale i její životní příběh, který ji k hormonální józe dovedl.

Související…

S detoxikací mysli pomůže hormonální jóga nebo květinová esence
Kateřina Hájková

Hormonální jóga je podle Jitky vlastně sestavou několika jednoduchých cviků, které prokrvují a energetizují žlázy s vnitřní sekrecí. Vznikla v 90. letech 20. století díky brazilské terapeutce, profesorce Dinah Rodriguesové. Dneska už se toto cvičení, které podle Jitky přirozeným způsobem navrací zdraví ženám i mužům, rozšířilo po celém světě. 

Cesta do korporátu

Jitka Janešová nastoupila po studiu ekonomie v Praze do velké mezinárodní firmy, tedy do takzvaného korporátu. Ve firmě pracovala patnáct let, jak říká, téměř od rána do noci. Většinou totiž v práci pokračovala i večer po příchodu domů, a když tomu tak nebylo a dovolila si odpočívat, vyčítala si to. Co nejvyšší výkon je v některých korporacích brán jako norma, jenže se ukazuje, že když člověk rezignuje na svoji lidskou stránku a vyváženost mezi prací a odpočinkem, dříve či později se ohlásí nejrůznější potíže.

Díky józe jsem opět začala vnímat svoje tělo a pocity, což nastartovalo proces proměny celého mého života.

„U mě to začalo silnými bolestmi zad. A právě tehdy jsem poprvé otevřela dveře tělocvičny, kde se cvičila jóga,“ vzpomíná Jitka. „Pomohlo mi to a záda mě bolet přestala. A cvičení samotné mě začalo bavit, protože mě navíc i zklidnilo. Stále jsem byla zavřená v kanceláři, ale najednou jsem díky józe opět začala vnímat svoje tělo a pocity, což nastartovalo proces proměny celého mého života,“ konstatuje dnes.

Útěk k józe

Ve firmě zaměstnancům po několika odpracovaných letech umožňovali vzít si delší neplacené volno a toho Jitka tehdy využila. Nejprve se v září 2014 vydala na pouť do Santiaga de Compostela. Za tři týdny ušla 500 kilometrů. Poté cestovala po Asii, Novém Zélandu, Kubě a Mexiku, nicméně když se vrátila zpátky do zaměstnání, tak se u ní v necelých čtyřiceti letech najednou objevily potíže s rozkolísáním hladiny ženských hormonů.

Jednoho dne jsem pak jistotu výplaty každý měsíc vyměnila za nejistý příjem z lektorování lekcí jógy.

„Užívání umělých hormonů jsem odmítla a rozhodla jsem se zkusit to jinak – pomocí hormonální jógy. Šla jsem na seminář, kde jsem se naučila sestavu cviků, a po každodenním cvičení se za dva měsíce vše srovnalo. Ohromilo mě to, ale přesto jsem ještě nějaký čas seděla na dvou židlích. Přes den jsem chodila do kanceláře a po večerech se věnovala józe. Certifikaci jsem si udělala přímo u autorky Dinah Rodriguesové, abych tento skvělý systém mohla sama lektorovat a předávat dál,“ říká Jitka.

jitka joga

Jitku nabíjí nejen samotné cvičení, ale i radost žen, kterým pomáhá

„No, a jednoho dne jsem pak jistotu výplaty každý měsíc vyměnila za nejistý příjem z lektorování lekcí jógy. Byla to náročná chvíle, nicméně jsem věděla, že to udělat musím. Věděla jsem, že jóga je cesta, kterou chci jít. Práce v kanceláři mi totiž už ani nedávala smysl.“

Menopauza i štítná žláza

Ani více než rok po odchodu z korporátu Jitka svého rozhodnutí nelituje. Podle jejích slov ji nabíjí radost a zdraví žen, kterým její kurzy pomáhají. „Dinah tuto sestavu cviků dala dohromady poté, co se usilovně věnovala studiu fungování ženského těla a cvičení hathajógy,“ popisuje Jitka. „Odjela do Indie a Tibetu, kde si osvojila různé techniky dýchání a práce s energií. Propojením těchto technik pak vznikla sestava hormonální jógy.“

Poruchami štítné žlázy trpí až 60 % žen, avšak hormonální jóga dokáže její činnost zharmonizovat.

Cvičení Dinah Rodriguesové bylo primárně určené ženám v menopauze, nicméně se ukázalo, že pomáhá i mladším ženám či dívkám s diagnózami, jako jsou premenstruační syndrom, polycystické vaječníky, ztráta menstruace a ovulace, ale dokonce podle Jitky pomáhá i při nespavosti, migrénách, padání vlasů a nedostatečné činnosti štítné žlázy. Cvičení by se naopak nemělo provádět při těhotenství, pokročilé endometrióze a rakovině.

Co se týče štítné žlázy, poruchami její činnosti dnes trpí až 60 % žen, avšak hormonální jóga dokáže její činnost zharmonizovat. Působí totiž obecně na celý endokrinní systém a žlázy s vnitřní sekrecí, tedy i na vaječníky, štítnou žlázu, nadledvinky a hypofýzu. „Když máme málo pohybu, žlázy zleniví, ale cvičením v kombinaci se silným břišním dýcháním a cíleným vedením energie se prokrví, pročistí a úplně rozzáří,“ tvrdí Jitka na základě vlastní zkušenosti.

Dinah jako důkaz

Hladiny hormonů v krvi se cvičením stabilizují, což je možné si ověřit laboratorními testy. Bonusem je i kladný vliv na duši, protože díky zklidnění a soustředění na sebe také mizí psychické problémy. „Ženám říkám, aby si uvědomily, že půlhodina cvičení denně je pro ně a zaslouží si ji. Zároveň tím posilují svoji ženskou energii, sebedůvěru a úplně se rozzáří. Osvojení sestavy přitom trvá zhruba osm hodin a zvládnou to i ty, které předtím žádnou jógu necvičily,“ konstatuje Jitka Janešová.

„Poslední dobou k nám ženy přicházejí i na základě doporučení od svých lékařů, fyzioterapeutů a podobně, což je skvělý pokrok. Nejde totiž o módu, ale o opravdu funkční systém pomoci, jehož součástí je i harmonizace tělesné energie a čaker.“ Nejlepším důkazem o tom, že „to“ funguje, je ostatně sama Dinah, která ve svých 91 letech jezdí po celém světě, vede kurzy a úspěšné přednášky. Mimochodem, pánové, další sestavu Dinah Rodriguesová věnovala také mužům, kteří trpí diabetem.

foto: Archiv Jitky Janešové, zdroj: Studio Hortenzie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...