fbpx

Pijte po probuzení a před spaním. Při jídle a tréninku jen "zavlažujte"

Zveřejněno: 2. 8. 2018

Osm sklenic vody denně. To je zhruba ta správná míra pro většinu z nás. V těchto tropických dnech odborníci radí vypít každopádně až jeden a půl litru. Věděli jste ale, že když pijete vodu ve správný čas, můžete tím podpořit zdraví a zlepšit kognitivní funkce?

Související…

Letošním trendem bude raw voda: Je její pití bezpečné?
Kateřina Hájková

V tuhle chvíli si zřejmě říkáte, voda je voda, potřebuji ji pořád, bez ohledu na specifický čas. To je samozřejmě pravda, je ovšem také dokázáno, že pokud pijete vodu v optimální čas, má to spoustu výhod. Může vám to pomoci od bolesti břicha, zlepšit trávení, zbavíte se únavy, nebudete se přejídat, budete mít lepší tlak, a dokonce vám to pomůže jako prevence proti infarktu.

První sklenici byste si měli dát hned, jak otevřete oči. Když pijete ráno na prázdný žaludek, udělá to s vaším tělem divy.

V určitou denní dobu je také naopak vhodné vodu nepít, protože naše těla mají na práci něco jiného – a aby to mohla dělat pořádně, potřebují volné vnitřní trasy. Řekneme vám, kdy je nejlepší pít a kdy je nejlepší nepít. Když se budete našich rad držet, maximalizujete efektivitu působení a využijete naplno všechny zdravotní benefity, které voda nabízí.

Pijte po probuzení

První sklenici byste si měli dát hned, jak otevřete oči. Když pijete ráno na prázdný žaludek, udělá to s vaším tělem divy – a poznáte to vy i lidé kolem vás. Pití vlažné vody hned po probuzení je součástí prastarého japonského zvyku, který má lidem přinášet zdraví, krásu a dlouhý život. Zcela určitě vám to ale pomůže nastartovat mozek a přepnout tělo do provozního režimu. Pitím vody ráno se zbavujete volných radikálů, které se ve vašem těle nashromáždily přes noc. Je to ten nejjednodušší detox, jaký můžete mít.

pitny rezim rano

Pokud chcete působení vody po ránu ještě znásobit, snídejte až půl hodiny po prvním ranním napití. Zhruba takovou dobu totiž tělu trvá, než se hydratuje a než nakrmí buňky novým kyslíkem.

Napijte se před jídlem

Sklenici vody byste měli také vypít 30 minut před každým jídlem. Zlepší vám to zažívání a také to tělu pomůže vyrovnat se s kaloriemi. Voda se pro vaše tělo stane signálem „Pozor, přijde jídlo!“ a zabrání také přejedení – dřív se totiž budete cítit plní. Voda je tedy nejlepší předkrm s nulovým obsahem kalorií.

Když si budete během jídla dávat malé doušky vody, budete jíst pomaleji. Jídlo si pak líp užijete.

Pokud mezi snídaní a obědem či obědem a večeří dostanete hlad, napijte se nejdříve vody, abyste zjistili, jestli jen nejste dehydrovaní. Jinak dehydrataci se někdy říká „falešný hlad“ – prostě cítíte, že byste něco snědli, a ve skutečnosti máte jen žízeň.

Nevyrábějte si v žaludku bazén

Jedním z běžných omylů je lít do sebe velké množství vody během jídla a těsně po něm. Naštvaní číšníci se diví, kolikrát za večer musí doplňovat vaši sklenici, která má objem jako koryto pro velblouda. Vodu nejlépe vstřebáváme, když nejsme přecpaní. Navíc spousta vody během jídla zřeďuje žaludeční šťávy, které pomáhají trávení. Doporučuje se proto pít jednu sklenici půl hodiny před jídlem, jednu během jídla a jednu po něm – ne víc. Váš organismus pak bude plnit svou práci tak, jak má, a bude živiny vstřebávat efektivněji.

Když si budete během jídla dávat malé doušky vody, budete jíst pomaleji. Vaše tělo pak lépe zvládne pocit hladu a jídlo si líp užijete. A všichni víme, že když si pochutnáme, je to důležitou součástí vyrovnané stravy – a také základem šťastného života.

Pijte před tréninkem

Sklenice před cvičením zabrání dehydrataci organismu. I po cvičení je důležité se napít, abyste nahradili to, co vypotíte.

pitny rezim trenink

Po náročném tréninku vám pár doušků pomůže doplnit životně důležité tekutiny. Celkové množství se může lišit podle toho, kolik vážíte a v jakém stavu váš organismus je.

Při tréninku moc nepijte

Během cvičení pravidelně doplňujte tekutiny, ale nepijte moc. Příliš mnoho vody během cvičení snižuje koncentraci sodíku v těle, následkem čehož vám dojdou přirozené elektrolyty a budete unavení. Je také lepší pít ze sklenice než z láhve.

Dobrá hydratace během spánku je extrémně důležitá.

Doporučuje se pít po malých doušcích, spíš jen tak zavlažujte ústa i krk v přestávkách.

Pijte před koupáním

Sklenice vody před koupelí snižuje krevní tlak. Voda by měla být spíše teplejší, roztahuje to cévy a tlak pak klesá.

Pijte před spaním

Pokud jdete do postele dostatečně hydratovaní, snižujete riziko infarktu a mozkové mrtvice. Dehydratace totiž zvyšuje rizikové faktory kardiovaskulárních nemocí.

Infarkt člověk většinou dostane ráno, protože krev je v důsledku dehydratace hustější. Dobrá hydratace během spánku je tudíž extrémně důležitá.

Nepijte ve stoje

Vyhýbejte se pití vestoje, může to mít špatný vliv na vaše ledviny a v důsledku to přispívá ke vzniku artritidy a poškození kloubů. Když se posadíte, tělo bude lépe filtrovat živiny a nasměruje vodu, která živiny nese, do těch částí těla, které je potřebují.

Až se budete cítit ospalí, dejte si sklenici nebo dvě, doplňte životodárnou tekutinu a zvyšte kognitivní funkce mozku.

 

Nespláchnou se tedy hned do žaludku, k čemuž dojde, pokud budete stát. Když stojíme, tak také pijeme daleko rychleji. Pijte zkrátka vodu pomalu a stabilní rychlostí. Když toho zhltáte spoustu najednou, budete mít v jícnu nedostatek kyslíku.

Pijte, když jste unavení

Když se cítíte unavení a napijete se vody, nastartujete si tím mozek. Ten se skládá ze 75 % z vody. Takže až se budete cítit ospalí, dejte si sklenici nebo dvě, doplňte životodárnou tekutinu a zvyšte kognitivní funkce mozku. Sklenice vody v okamžiku, kdy se cítíte unavení v práci, vám pomůže se lépe soustředit – což může být například při prezentacích nebo důležitých schůzkách naprosto klíčové. Zkuste se třeba napít, až se vám bude chtít spát – sami uvidíte, jaké zázraky to dokáže.

Únava je ostatně jedním ze základních příznaků dehydratace. Vypitá voda se po těle „rozleje“ velice rychle a dostane se také přímo do mozku – příznaky únavy pak zmizí dřív, než stačíte říct: Ještě jednu sklenici, prosím.

foto: Shutterstock, zdroj: CamilleStyles

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...