fbpx

Biohacker Dave Asprey, který chce být na Zemi 180 let, nabízí devět rad, jak na to. Pokud si tedy nechcete měnit DNA

Zveřejněno: 18. 7. 2018

„Budeme žít navždy, nebo při pokusu o to umřeme,“ zní motto na klubu zombií z knih autora britské fantasy Simona R. Greena. Někteří lidé vyznávají stejné heslo. Jde o příslušníky hnutí takzvaných biohackerů, tedy těch, kteří chtějí různými prostředky ošálit přírodu, aby tu mohli být co nejdéle.

Související…

Pavel Maurer: Méně je více. A u jídla, které podporuje dlouhověkost, to platí dvojnásob
Pavel Maurer

Biohackeři se snaží být „nejlepší verzí těch, kteří se chtějí dožít co nejdéle“. Od jiných seberozvojových hnutí se liší právě především svým systematickým přístupem k biologii. Potkávají se v malých skupinkách a zkoumají nejrůznější aspekty biologie – například zjišťují, jak na lidskou DNA působí růst rostlin.

Nemusíte se rovnou pouštět do nebezpečných experimentů, abyste mohli „hacknout“ svoje tělo.

Vzhledem k tomu, že biohacking byl vytvořen zespoda nahoru, tedy od lidí, kteří nepocházejí z akademické sféry, tak i pohledy na něj se poněkud rozcházejí. Jak vysvětluje biohacker Dave Asprey, který zde podle svých slov plánuje být do 180 let: „Existují dva pohledy na biohackování.

asprey

Jak jíst, jak meditovat a jak se dožít 180 let, vysvětluje Dave Asprey


Ten první tvrdí, že biohackování je něco, čím ovlivňujete biologii mimo sebe; změníte například buňku, vyměníte amébu a necháte ji zářit v temnotě. Druhý pohled, a ten zastávám i já, předpokládá, že hackujeme vlastní biologii, a můžeme tak získat kontrolu nad systémy našeho těla, k nimž bychom jinak neměli přístup.“

Káva a elektrošoky

Dave Asprey například vyvinul nový druh nízkotoxické kávy, kterou používá k tomu, aby pozměnil stav svého vědomí, svoji váhu i zdraví všeobecně. Navíc bere řadu doplňků a podstupuje elektrošoky, aby zlepšil svoje tělo i mysl.

Biohacking, který zastává Dave Asprey, je ve své podstatě relativně bezpečný – není založený tolik na chemikáliích jako spíš na biofyzice.

Biohackeři Aspreyho typu navíc tradičně využívají celou řadu moderních aplikací, které jim umožňují sledovat vývoj jejich kondice: Moves, Fitbit, Sleepcycle a podobně. Rychlost srdce, krevní tlak, nálady, spánek, tělesná aktivita, spalování tuků… Tohle všechno si dnes můžete měřit a jistě je toho mnohem víc.

Devět životních hacků

Nemusíte se rovnou pouštět do nebezpečných experimentů, abyste mohli „hacknout“ svoje tělo. Dave Asprey například radí, abyste se řídili několika následujícími pravidly:

1) Mějte správné držení těla. Základem jsou rovná záda a zapojení břišních svalů. „Pokud uvidíte někoho, kdo má uvolněné břišáky, praštěte ho do břicha. Několik ran do břicha vás naučí, abyste si dávali pozor na svůj postoj,“ napsal Ausprey

2) Jezte správnou výživu

3) Vraťte se do přírody. Městský život z nás učinil alergické slabochy. Pravidelný outdoor a otužování vás zocelí

4) Pijte přirozenou vodu. Většina zprocesované vody je připravená o minerály a doplněna o chemikálie. Pokud víte o čistých pramenech v Česku, můžete je přidat do světové mapy

5) Vystavte se slunečnímu záření

6) Vystupte ze své komfortní zóny

7) Meditujte

8) Naprogramujte svůj mozek s pomocí hudby

9) Vyjadřujte vděčnost

Snažit se dělat všechno najednou se vám samozřejmě nepodaří – osvědčená rada je kráčet po malých krůčcích.

Asprey doporučuje: vyberte si jednu z výše uvedených kategorií a po 7 dní ji úzkostlivě dodržujte. Uvidíte, co vám přinese či nepřinese do života.

Krok od šílenství

Biohacking, který zastává Dave Ausprey, je ve své podstatě relativně bezpečný – není založený tolik na chemikáliích jako spíš na biofyzice. Jsou ale i extrémnější případy. Například americký biohacker Josiah Zayner si do těla vpíchl chemikálii, která mu má pozměnit DNA a umožnit zázračný růst svalů.

josiah

Josiah Zayner je trochu extrémnější biohacker, snaží se pozměnit svou DNA


Doktorand z biochemie a biofyziky utekl z akademického prostředí, protože mu přišlo příliš nudné. Snaží se přinést vědu mezi lidi. Co víc, své přípravky nabízí na internetu lidem za několik desítek dolarů. „Chci žít ve světě, kde se člověk opije, a místo toho, aby si nechal udělat tetování, si třeba změní vlastní DNA,“ řekl Zayner serveru BuzzFeed. Efektivita jeho preparátů se zatím neprokázala. Ale ani nevyvrátila. Inu, vítejte ve světě biohackingu.

foto: Shutterstock. YouTube, Twitter, zdroj: Technori.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...