fbpx

Je vlastně jedno, jak moc cvičíte, ale nejde ani o to, jak se srovnáváte s ostatními. Záleží jen na vás

Zveřejněno: 28. 3. 2022

Takže to zase nevyšlo? Zase nechodíte dvakrát týdně do posilovny a jednou týdně běhat? Pokud vaše novoroční předsevzetí selhala, nesoustřeďte se na to, kolik hodin cvičení či běhání jste měli absolvovat. Pokud budete mít pocit, že jste selhali, můžete to mít na vás mnohem horší dopad než ono "neběhání".

Rozsáhlý výzkum totiž ukázal překvapující souvislost mezi vírou v sama sebe a zdravím. Ti, kdo jsou příliš negativní ohledně své fyzické aktivity, si prostě myslí, že nejsou fit, a do jisté míry se jim to splní. Vědci na Stanfordské univerzitě v USA zkoumali údaje o úmrtnosti 61 000 dospělých. Po celých 21 let zjišťovali nejen to, jak tito lidé cvičili, ale také to, kolik cvičení si mysleli, že ve srovnání s jinými provedli. Někteří z účastníků výzkumů během něj i z různých příčin zemřeli. I to vědce zajímalo.

Související…

Tomáš Rychnovský: Novoroční cvičení pro uvolnění vašeho těla
Tomáš Rychnovský

Při analýze různých faktorů, které mohly ovlivnit zdraví účastníků, výzkumníci objevili zajímavé souvislosti. Lidé, kteří si mysleli, že necvičí tolik jako jejich vrstevníci, zemřeli mladší než ti, kteří se domnívali, že cvičili víc. A to dokonce i tehdy, když ve skutečnosti cvičili stejně nebo méně.

Cvičím, tedy jsem

Cvičení samozřejmě přispívá k délce života, ale tato studie naznačuje, že vnímání toho, jak moc se kvůli zdraví pohybujeme, je také důležité. Autorka studie Octavia Zahrtová ze Stanfordské univerzity přiznala, že tento směr výzkumu podnítila její vlastní zkušenost. Když se přestěhovala do Kalifornie, zjistila, že je obklopena lidmi oblečenými ve sportovním, o kterých byla přesvědčená, že jsou na cestě do tělocvičny. Zdálo se jí, že je mnohem méně fyzicky aktivní než ostatní.

Pokud si myslíme, že nejsme dostatečně aktivní, tak jsme stresováni. Pak je tu něco jako "opačný placebo efekt". Pokud máte tušení, že cvičíte méně než ostatní, a že tedy méně prospíváte svému zdraví, tak mu taky méně prospějete.

Díky studii zjistila, že u lidí, kteří si myslí, že oproti svým známým vrstevníkům cvičí méně, je riziko časnějšího úmrtí až o 71 % vyšší než u osob, které se domnívají, že jsou aktivní a že cvičí více než ostatní. I když to zní trochu jako nepravděpodobná teorie (někdo přece necvičí vůbec...), tak vědci uvádějí jasné důvody, proč naše vnímání cvičení opravdu může mít vliv na naše zdraví. Prvním je prostě fakt, že jsme vystresováni, pokud si myslíme, že nejsme dostatečně aktivní. Pak je tu něco jako "opačný placebo efekt". Pokud máte negativní očekávání, sníží se účinek léčby. Pokud máte tušení, že cvičíte méně než ostatní, a že tedy méně prospíváte svému zdraví, tak mu taky méně prospějete.

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...