fbpx

Ženské vyvrcholení je účinnější než hrst vitaminů, říká Jolene Brighten

Zveřejněno: 26. 2. 2023

Orgasmus není jen příjemným vrcholem milostného aktu. S každým takovým vrcholem snižují ženy riziko virových onemocnění, podporují cirkulaci krve, ale pomáhají i své pleti. I proto se mužům zdá, že ženy po orgamu lépa vypadají. Tedy ono se jim to nezdá, ono to tak je.

„Musíte zhluboka dýchat, více se pohybovat a hlavně mít více sexu. Zkrátka mít více orgasmů ať již s partnerem či bez něj,“ radí svým pacientkám Dr. Jolene Brighten, americká lékařka funkční medicíny a zakladatelka kliniky Rubus Health zaměřené na ženskou medicínu. Proč?

Podpořte cirkulaci krve

Ať již řídíte automobil nebo jste za svým pracovním stolem, zřejmě při tom sedíte. A většinou se nasedíte hodně. Časté sezení může vést ke svalové nerovnováze a ke snížení pánevní hybnosti.  „Když nemám konzultace s pacienty, nastavila jsem si na každých 30 minut alarm, abych se nezapomněla postavit, natáhnout se a provést pár krouživých pohybů pánví,“ pokračuje lékařka.

Skvělý je i tzv. hula hoop, břišní tanec nebo právě orgasmus, který ještě navíc zvyšuje cirkulaci pánevního dna a distribuuje živiny a hormony tam, kde je tělo potřebuje.

Vrásky? Ty už vás trápit nebudou

Když muži po sexu ženám říkají, že dobře vypadají, není to jen otřepaná fráze ani výsledek partnerovy představivosti. Orgasmus do těla uvolňuje protizánětlivé látky, které chrání pokožku tím, že zpomalují stárnutí hormonů, snižují účinky toxinů v životním prostředí a zrychlují krevní oběh. Výsledkem je pak zářivá, vyživená, pružná a na pohled mladší pokožka. V tomto smyslu orgasmus předčí i ty nejdražší kosmetické produkty. 

Nepravidelný cyklus? Jednoduché řešení

Studie ukazují, že sexuálně aktivní ženy mívají pravidelný menstruační cyklus. Méně častý sex pak způsobuje menstruaci nepravidelnou či kratší menstruační cyklus, což potenciálně naznačuje nízkou progesteronovou a estrogenovou dominanci, která vytváří odolnost proti ztrátě hmotnosti a změny nálad.

Při sexu se vyplavuje hormon oxytocin. Zajímavé je, jak působí na naši duševní rovnováhu. Při studii, kdy potkanům podávali právě tento hormon, se ukázalo, že zůstávali klidní.

V souvislosti s pravidelnými cykly mohou být orgasmy nápomocny při menstruačních křečích. Oxytocin a další endorfiny uvolňované oři orgasmu mohou dočasně tlumit bolest. Časté orgasmy také zbavují bolestí hlavy způsobené stresem.

Lepší imunita i stavy "beztíže"

Pravidelný sex podporuje imunitní systém. Je to logické. Ženské tělo se totiž s každým sexem potenciálně připravuje na případné těhotenství. Ale nejenom to. Imunitní systém dokáže narušit stres. Účinné hormonální uvolnění, ke kterému při orgasmu dochází, se pak stává dokonalým způsobem, jak účinky stresu eliminovat a tím imunitní systém posilovat.

Při sexu se vyplavuje hormon oxytocin. Zajímavé je, jak působí na naši duševní rovnováhu. Při studii, kdy potkanům podávali právě tento hormon, se ukázalo, že zůstávali klidní. Přitom byly vybrány právě ty kusy, které normálně úzkostmi trpěly. Tento vazebný hormon nás totiž chrání proti působení kortizolu (stresový hormon).

Elixír krásy a dlouhověkosti

Při vyvrcholení se v těle uvolňuje DHEA (dehydroepiandrosteron) – hormon,  který zlepšuje svalovou sílu, kostní hustotu, tělesný tuk, sexuální spokojenost a celkovou pohodu. Vědci ale prokázali i jeho pozitivní působení na zpomalování procesu stárnutí. Malá část se sice uvolňuje při každém styku, avšak orgasmus jeho vyplavování několikrát násobí.

Sex prodlužuje život. Ne, to skutečně není jen kdejaké klišé. Na Univerzitě v Bostonu proběhla studie, které se podrobilo několik desítek mužů ve středním věku. Závěrem pak bylo, že ti, kteří měli vysokou orgasmickou frekvenci, se dožili vyššího věku.

Související…

Chcete opepřit svůj intimní život? Vyzkoušejte techniku Karezza
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Mind Body Green

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...