fbpx

Chcete opepřit svůj intimní život? Vyzkoušejte techniku Karezza 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Karezza je prý opakem klasického sexu. Odborníci ji doporučují zejména párům, které jsou spolu již delší dobu a klasický pohlavní styk je začíná nudit

Zveřejněno: 17. 11. 2022

Průměrně trvá sexuální styk 5,4 minuty, což není mnoho. Možná právě proto může být trochu opačná varianta – karezza – tak zajímavá. Tento termín, který v italštině znamená  „pohlazení,“ označuje dlouhé milostné hrátky zahrnující doteky, hlazení, mazlení a pohledy. Podle amerického sexuálního poradce Erica Garrisona mají lidé většinou sex „jako králíci“. Karezza je však spíše o tom, „mít sex jako želva“.

V čem se tato technika nejvíc liší od klasického sexu? Jejím cílem není orgasmus, ale spíš prohloubení sexuálního a citového spojení. Tato praxe „učí páry soustředit se na celou bytost, nejen na část těla“, říká sexuoložka Randi Levisonová. „Jde o uvolnění a plné prožívání přítomného okamžiku.“ Stejně jako tantra a další podobné praktiky, může být tato metoda užitečná zejména pro lidi v dlouhodobých vztazích, kteří jsou unavení ze stereotypního sexu a chtějí do ložnice vrátit vzrušení.

Sex trochu jinak

Karezza má prastaré duchovní kořeny a mnoho lidí ji přirovnává k tantře. Tantrické sexuální praktiky jsou však na rozdíl od karezzy více zaměřené na duchovní než fyzický prvek sexu. Tantra zdůrazňuje sexualitu jako bránu k lidské extázi a osvícení a sexuální lásku považuje za svátost. Karezza se drží více při zemi. Přesto se však jedná o popsanou sexuální metodu, nikoli jen o mazlení a líbání. První moderní příručka o karezze s názvem The Karezza Method byla publikována v roce 1931 a jejím autorem byl lékař a spisovatel J. William Lloyd

Podle sexuální a intimní koučky Irene Fehrové je karezza vlastně opakem klasického sexu. „Při něm je předem dané pořadí operací nebo očekávaný průběh: předehra, soulož a téměř vždy orgasmus,“ říká. „Intimní spojení je spíš druhořadé. Když spěcháte k orgasmu, máte tunelové vidění a můžete přehlédnout pocity nebo svého partnera. I když tento typ sexu může být na začátku vztahu vzrušující, a není na tom nic špatného, postupem času se stává omezujícím, protože tělo si zvykne na rutinu,“ vysvětluje.

Lidé mají většinou sex „jako králíci“. Karezza je však spíše o tom, „mít sex jako želva“.

Snaha o dosažení orgasmu může skutečně odvádět pozornost od plného prožívání sexu. Když orgasmus ale přestanete řešit, můžete se na všechny své prožitky plně soustředit, bez obav z toho, k čemu „směřují“. „Je to zážitek pro celé tělo, který spíše vyživuje a dodává energii, než vyčerpává,“ říká Fehrová.

Laskání, doteky, líbání a tulení. Všechny tyto činnosti stimulují produkci oxytocinu, neurotransmiteru, který podporuje pocity sblížení a lásky. Během klasického sexu si na ně ale často nenajdeme dostatek prostoru, přitom mohou mít benefity i pro vztah jako takový. „Jako sexuální terapeutka vidím, že to, co se v páru děje po sexuální stránce, je obvykle příznakem toho, co se děje ve zbytku vztahu,“ vysvětluje Levisonová. Při karezze „dochází k úplnému sjednocení s partnerem... Toto spojení je ze své podstaty harmonické, a když je harmonie prožívána v sexu, obvykle si najde cestu i mimo ložnici.“ Jinými slovy, karezza může být nejen cestou ke spokojenějšímu sexuálnímu životu, ale i k naplněnějšímu vztahu.

Karezza a orgasmus

Přestože orgasmus není v tomto případě cílem, určitě není ani prohřeškem. Zkrátka na něm nezáleží. Hlavně o tom přestaňte uvažovat a přemýšlet… „Zvláště pokud karezzu zkoušíte poprvé nebo podruhé, není náhodný orgasmus ničím překvapivým,“ říká Rachel Wrightová, manželská a rodinná terapeutka. „Kolem orgasmu je tolik tlaku, takže když ho smeteme ze stolu, umožníme, aby k němu došlo, což je na tom to ironické.“ „Ve skutečnosti dáváte tělu možnost, aby si vybudovalo více energie pro snadnější a lepší orgasmus,“ dodává Fehrová.

Jedním z cílů karezzy je smyslný prožitek co nejvíce prodloužit... Pokud jeden z partnerů cítí, že se blíží k orgasmu, můžete udělat pauzu, počkat, až tento okamžik pomine, a pak pokračovat,“ vysvětluje intimní koučka Karen Yatesová. Vše samozřejmě tak, aby to bylo vám i partnerovi příjemné.  „Nemusíte se pokoušet o orgasmus a nemusíte mu ani předcházet. Zkuste nechat každý intimní okamžik přesně takový, jaký je,“ radí klinická psycholožka a sexuoložka Stella Resnicková.

Hra bez pravidel

Jak už bylo řečeno, karezza je o plném prožívání přítomnosti. Dělejte tedy vše, na co máte zrovna chuť, a nebojte se experimentovat. Každý si jistě poradí. Přesto sexuologové doporučují několik tipů, jak si tuto techniku zaměřenou na budování intimity užít co nejlépe a vytěžit z ní maximum. Zde jsou ty hlavní:

  • Pečlivý výběr partnera – Karezza určitě není metoda pro vztah na jednu noc. „Opravdu to není dobrá praktika, pokud necítíte důvěru a v podstatě s druhou osobou nemáte vztah,“ upozorňuje Wrightová. 
  • Dobrá komunikace – Když se rozhodnete vyzkoušet karezzu, je dobré s partnerem předem probrat, jaký typ zážitku chcete vytvořit. „Mluvte o svých touhách, o tom, co vás na partnerovi přitahuje a co vás přitahuje na karezza sexu,“ navrhuje Fehrová. „Tím se vytvoří kontext zvědavosti, ve kterém můžete experimentovat – musí to však být vědomé a záměrné,“ říká. Během aktu se pak ptejte partnera, co je mu příjemné, a sdílejte, co je příjemné i vám. Můžete přidat také různé komplimenty a slova vyznání. „V podstatě tak budujete energii spojení a lásky,“ vysvětluje Yatesová. 
  • Ničím nerušené prostředí – Podle Lloyda je ideální intimní, romantická atmosféra, příjemná teplota v místnosti, pochopitelně soukromí a také dostatek času, ideálně bez mobilů a další techniky.
  • Žádný spěch – Asi už jste pochopili, že karezza je maraton, nikoli sprint. „Nejdůležitější je být milující, laskavý a trpělivý k sobě i k partnerce. Pomalé, jemné a něžné, to jsou klíčová slova, která si zapamatujte...,“ říká terapeutka Renée Adolpheová. Zároveň mějte na paměti, že to, že karezza může trvat hodiny, neznamená, že musí. Pokud jste zvyklí na rychlovky, možná vám na začátku postačí i deset minut.
  • Z očí do očí – Jaké sexuální polohy jsou pro praktikování karezzy ideální? Všechny, které umožňují oční kontakt a tělesnou blízkost, například lotos, houpací křeslo nebo klasický misionář. Mějte na paměti, že cílem této praktiky je dotyk celého těla. Lloyd ve své knize zároveň zdůrazňuje, že je důležité vycházet spíše z něhy než z pocitu intenzity či sexuálního vzrušení. „Myslete na lásku, ne na vášeň a buďte fyzicky zcela uvolnění.“

Na závěr je opět důležitá komunikace. Pokud se vám něco extrémně líbilo, řekněte to. Pokud to chcete příště zkusit znovu, jen trochu jinak, řekněte to. A pokud vám to přišlo úplně trapné? I to je v pořádku. Stejně jako u každého nového návyku platí, že čím více jej budete praktikovat, tím přirozenějším se stane a tím více výhod vám může přinášet. Možná se vám karezza zalíbí až časem a možná také ne. Kdo ví? Určitě může být zajímavým receptem na pestřejší sexuální život. A pokud se ukáže, že to není vaše parketa, alespoň si z ní odnesete masáž od partnera nebo pár vtipných zážitků.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...