fbpx

Vědci předpokládají, že sluneční alergie je podobné onemocnění jako alergie sezónní. Dá se jen tlumit, nikoli vyléčit

Zveřejněno: 22. 7. 2018

Sluneční alergií označujeme stav, kdy se nám na pokožce objeví svědivá červená vyrážka. Nejčastější formou sluneční alergie je takzvaná polymorfní světelná erupce. Tu můžete znát i pod označením otrava sluncem. Tento problém se podle vědeckého serveru MessageToEagle vyskytuje u lidí, kteří jsou citliví na určité druhy záření. Například na ultrafialové záření (UV). Někdo je háklivý i na opalovací lampy a solária. Této přecitlivělosti říkáme fotosenzitivita.

Související…

Jak se dají oči chránit před sluncem? Třeba tak, že odložíte sluneční brýle
Milada Kadeřábková

Sluneční alergie může být bohužel i dědičná. Její příznaky mohou být dokonce vyvolány i jiným faktorem než sluncem, například léčbou, kdy vzniká stejná reakce jako při vystavení těla paprskům. Alergickým lidem vadí sluneční záření na divokých pastvinách, některým ale i vápna na polích a v lesích, která také způsobují alergickou reakci.

Lidé se sluneční alergií mívají také silné bolesti hlavy a problémy s dechem.

V některých případech lékaři hovoří i o sluneční kopřivce. Člověka, který dostane sluneční kopřivku, svědí pokožka v několika nepříjemných vlnách, tyto vlny přitom můžou přicházet až po dobu několika hodin. Lidé se sluneční alergií mívají také silné bolesti hlavy a problémy s dechem. Dalšími typickými projevy jsou slabost, závratě a zvracení.

Náročná léčba

Sluneční alergii je poměrně těžké léčit. Také na ni není možné najít efektivní lék. Lidé, kteří mají závažnou sluneční alergii, musí nosit preventivně ochranné obleky proti slunci. Lékaři mohou maximálně předepsat blokátory histaminu (H1), léky proti malárii, kortikosteroidy, opalovací krémy nebo ultrafialovou (UV) světelnou terapii.

Vědci předpokládají, že se jedná o podobné onemocnění jako v případě alergií na potraviny a sezónní alergie.

Vědci zatím nemohou přijít na to, proč někteří lidé na alergii ze slunce trpí. Předpokládají však, že se jedná o podobný průběh nemoci jako v případě alergií na potraviny a sezónní alergie. Účinný lék ale zatím marně hledají.

foto: Shutterstock, zdroj: MessageToEagle

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...