fbpx

Oči jsou na sluneční paprsky vybavené a tmavá sluneční skla je unavují. Přítmí navíc mate mozek

Zveřejněno: 20. 11. 2018

„Když si je nasadím, jsem zase Jack Nicholson. Bez nich jsem jen tlustý šedesátník,“ vyjádřil se o slunečních brýlích známý herec. Tenhle módní doplněk je něco jako plnovous. Pro mnohé součást identity, prostředek, jak se odlišit, a navíc jednoduchý způsob, jak schovat velkou část své tváře natolik, že se ten nebohý člověk, který s námi právě hovoří, může jen dohadovat, jak se ve skutečnosti tváříme.

Související…

Sluneční alergie: Nebezpečná nemoc, na kterou se lék stále hledá
Radek Chlup

Přitom sluneční brýle měly původně sloužit jen k ochraně očí a dodnes jsme lékaři nabádáni, abychom bez nich, zejména v letním období, ale třeba i v zimě na horách, vůbec nevycházeli. Jak se ale ukazuje, v oblasti zdraví svou funkci často vůbec neplní a jejich nošení může našim očím spíš uškodit.

Když si nasadíme sluneční brýle, vysíláme do mozku falešnou zprávu, že je přítmí.

Na hlavní rizika nošení slunečních brýlí upozorňuje bývalá lékařská výzkumnice, doktorka přírodních věd Hana Maslowská: „Proti jasnému slunečnímu světlu se naše oči brání přirozeně tím, že stáhnou zřítelnice. Tak si samy regulují množství světla, které na sítnici dopadá. Když si ale nasadíme sluneční brýle, vysíláme do mozku falešnou zprávu, že je přítmí. Zornice tedy zůstávají rozšířené a na sítnici tak dopadá mnohem více škodlivého UV záření, které je navíc zdeformované filtry brýlí. Navíc v jedné z vrstev sítnice je barvivo melanin, které nás má před škodlivými paprsky chránit. Jenže když ho nepoužíváme a místo toho nasadíme brýle, začne se barvivo vstřebávat, a tak o tuto přirozenou ochrannou funkci přicházíme,“ upozorňuje paní Maslowská, která v současnosti vede kurzy na zlepšení zraku přirozenou cestou.

Oči slunci rozumí

Rizika, na která doktorka Maslowská upozorňuje, nejsou jediným problémem, který si přílišným nošením slunečních brýlí, a zejména těch nekvalitních, můžeme způsobit. Slunce poskytuje nenahraditelné světelné spektrum, které podporuje mnoho důležitých procesů v našem mozku. Sluneční paprsky dopadající na naše oči stimulují hypotalamus, který je spojen s epifýzou. Epifýza pak produkuje hormon melatonin, jenž je důležitý pro dobrý spánek.

Oči jsou navrženy tak, aby byly v kontaktu se slunečními paprsky. Při nošení slunečních brýlí jsou nuceny vstřebávat data skrze nepřirozený filtr.

Přirozený kontrast množství světla během dne a noci, kterému jsou naše oči vystaveny, tedy pomáhá organismu ke zdravé produkci hormonů a kvalitnímu odpočinku. Sluneční brýle však tento proces narušují. Pokud tedy nemůžete večer zabrat, na vině může být právě tento módní doplněk. Naše oči jsou navíc navrženy tak, aby byly v kontaktu se slunečními paprsky. Při nošení slunečních brýlí jsou nuceny vnímat a vstřebávat data skrze nepřirozený filtr, což je pro ně zátěž. Pak jsou unavené, hůře fungují a časem se zhoršuje i jejich schopnost adaptace na světlo.

Tělo jako rádce

Existují samozřejmě případy, kdy je vhodné, ba nezbytné kvalitní sluneční brýle nosit. Chystáte-li se vyjet na hory či k moři, určitě je nezapomeňte přibalit. Sníh i voda totiž odráží velkou část UV záření, čímž se jeho škodlivost zvyšuje a ochrana je nutná.

I mimo horské hřbety či mořské pláže však brýle můžete občas nasadit. Orientujte se podle toho, co vám radí vlastní tělo. Pokud je pro vás slunce nepohodlné a nemáte po ruce stinný úkryt, sáhněte po brýlích, ale jen na nezbytně dlouhou dobu.

Svět není tmavý

U slunečních brýlí, stejně jako u mnoha jiných módních doplňků, často kupujeme spíš značku než kvalitu. Vybírat podle ceny se ale nevyplácí, obloukem se vyhněte výrobkům, které jednoduše slibují, že „pohlcují UV“. Místo toho hledejte v obchodech štítky s nápisem „99 – 100 % absorpce UV“ nebo „UV 400“, což znamená, že skla blokují oba typy slunečního záření – UVA i UVB. Tyto brýle také poznáte podle toho, že jsou certifikovány podle standardu EEC.

Čím jsou skla větší a přiléhavější, tím lepší službu logicky poskytují.

Pokud uvažujete o polarizaci, je dobré vědět, že pouze snižuje oslnění, ale ochranu proti UV záření nezvyšuje. Ani tmavší barvy skel nemusí nutně znamenat silnější filtr. A v neposlední řadě je důležitý i design. Čím jsou skla větší a přiléhavější, tím lepší službu logicky poskytují.

Bez kvalitních slunečních brýlí se občas neobejdeme. Ani sebelepší filtry však pro naše oči nejsou přirozené. Zkuste tedy umělá skla občas odložit. Nejenže tím pomůžete svému zraku, ale konečně uvidíte svět ve veselejších barvách.

foto: Profimedia, zdroj: The shawnstevenson model

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...