fbpx

Jeden ze zakladatelů "funkční medicíny" má čtyři rady, jak dát chemickým procesům v těle řád

Zveřejněno: 28. 6. 2018

Hubnutí není jen dřina a diety. Jde především o biochemický proces. Ten dokážou nastartovat hormony. Podle jednoho ze zakladatelů funkční medicíny lze hormony na hubnutí správně naladit.

Související…

Příznaky mnoha civilizačních chorob lze zvrátit stravou, říká Margit Slimáková
Milada Kadeřábková

„Je možné, že vaše problémy s váhou nejsou otázkou vůle nebo disciplíny, ale hormonální nerovnováhy. I když si mnoho lidí myslí, že hubnutí je o síle vůle, jedení menších porcí a častějším cvičení, poslední výzkumy obezity naznačují, že problém je mnohem komplexnější a zahrnuje řadu dalších faktorů,“ tvrdí v článku pro magazín Power of Positivity doktor Leo Galland.

Měli byste znát své limity a brát na ně ohled. Dělejte věci, které vás těší, tak často, jak to jen bude možné.

Podle Gallanda i dalších lékařů, kteří praktikují funkční medicínu, je hubnutí závislé na hormonech. Záleží na jejich aktivitě, rovnováze a dalších faktorech. Ve skutečnosti tak hrají mnohem větší roli v ukládání tuků, jejich spalování a udržování zdravé hmotnosti, než se dříve myslelo. Galland navrhuje čtyři jednoduché kroky, jak hormony nejlépe na hubnutí připravit.

1. Odpočívejte

Většina lidí má náročné zaměstnání, rodinu a řadu dalších povinností, které omezují jejich volný čas. Když jste neustále ve stresu, váš mozek je permanentně přepnutý do stavu „udeř, nebo uteč“. Tento mechanismus vám umožňuje přežití v náročných a nebezpečných situacích, ale pokud je v provozu pořád, způsobuje jen problémy: produkuje úzkost, deprese, vyčerpání a podrážděnost.

Inzulín více než kterýkoliv jiný hormonální nebo fyziologický faktor ovlivňuje schopnost těla absorbovat a měnit tuk. Když nefunguje správně, tloustnete.

Stres vám do těla uvolňuje kortizol. Tento hormon mimo jiné posiluje váš apetit, hlavně chuť na sladké jídlo. Tak nabíráte hodně „stresového tuku“, který se ukládá v oblasti břicha. Měli byste znát své limity a brát na ně ohled. Dělejte věci, které vás těší, tak často, jak to jen bude možné. Někdo se obrátí k meditacím, další ke sportu, jiný k dlouhým masážím.

2. Správně spěte

Kromě toho, že vás nedostatečný či špatný spánek mění v hašteřivé kreatury, ovlivňuje navíc i hormony zodpovědné za metabolismus a stravovací návyky. Doktor Matthew Brady z Chicagské univerzity říká: „Zjistili jsme, že tukové buňky potřebují dostatek spánku na to, aby fungovaly správně.“

Společně se svým týmem monitoroval hormonální úroveň 11 různých účastníků, kterým nejdříve bylo dovoleno, aby spali 8,5 hodiny a potom 4,5 hodiny. Po krátkodobém spánku účastníkům „hladina insulinu klesla průměrně o 16 %. Citlivost tukových buněk na insulin se snížila o 30 %". Inzulín více než kterýkoliv jiný hormonální nebo fyziologický faktor ovlivňuje schopnost těla absorbovat a měnit tuk. Když nefunguje správně, tloustnete.

3. Nutriční návyky

Není tak překvapivé, že vaše hormony ovlivňuje i jídlo. Strava s vysokým obsahem čerstvého ovoce a zeleniny, nízkotučných mléčných výrobků a celozrnného pečiva vám prospívá. Kortizol a hladina cukru v krvi tu hrají hlavní roli. Strava s vysokým obsahem vlákniny – hrách, fazole, čočka, brokolice nebo růžičková kapusta – vám zase pomůže stabilizovat hladinu cukru v krvi. Naopak byste se měli držet dál od složitých sacharidů, jaké jsou v bílém chlebu a těstovinách.

Čím více svalů máte a čím více tepla jimi pravidelně vytváříte, tím efektivněji využijete inzulín, spálíte sacharidy a tělesný tuk.

Jakmile se hladina cukru ve vaší krvi ustálí, mozek bude schopen fungovat správně. Pomůže vám to zmírnit vedlejší účinky, které s sebou přináší nízká hladina cukru v krvi: závratě, bolesti hlavy, úzkosti a nervozitu.

4. Hýbejte se

Cvičení je lék téměř na všechny fyzické a duševní poruchy a pomůže vám i s nabuzením hormonů na spalování tuků. „Vaše svalstvo je naplněno receptory inzulínu. Čím více svalů máte a čím více tepla jimi pravidelně vytváříte, tím efektivněji využijete inzulín, spálíte sacharidy a tělesný tuk,“ vysvětlila doktorka Christiane Northrupová.

Přitom nemusíte trénovat jako desetibojař. Přibližně 45 minut lehkého až středního tréninku třikrát týdně stačí na to, abyste si udrželi správnou hladinu inzulínu.

foto: Shutterstock, zdroj: Power of positivity

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...