fbpx

Většina lidí nemění povlečení dost často. Jaká frekvence je ideální? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Kolik dní bez praní prádla je ještě únosných, a kdy už překračujete hranice zdravé hygieny?

Zveřejněno: 18. 2. 2024

Musím se k něčemu přiznat: někdy měním povlečení až po měsíci. Na vině je samozřejmě hlavně moje lenost a pak taky pocit, že za měsíc se přece nemůže povlečení tolik zašpinit? A když jsem si udělala na internetu malý průzkum, došlo mi, že nejsem zdaleka jediná, kdo tohle praktikuje.
Například podle výzkumu společnosti Mattress Advisor lidé nechávají jedno povlečení v průměru asi 24 dní. Průzkum také ukázal, že:

  • Muži čekají s výměnou povlečení déle než ženy (29,6 dne oproti 19,4 dne).
  • Single lidé mění povlečení v průměru jednou za 37 dní, zatímco lidé ve vztahu jednou za 22 dní, manželské páry pak za 20 dní.
  • 43 % mužů uvedlo, že si pere povlečení před rande, pokud věří, že dojde na sex, a 33,4 % žen uvedlo, že dělá totéž.
  • Muži otálejí s vypráním povlečení po sexu v průměru 11,7 dne, zatímco ženy 4,3 dne.

Jakmile však začnete vnášet bakterie zvenčí, řekněme, že letíte letadlem, po příchodu domů vynecháte sprchu a okamžitě se vydáte do postele, je to horší. V takovém případě si podle Tetra můžete zadělávat například na kožní problémy.

Jiný průzkum mezi 2 250 dospělými pak ukázal, že Britové jsou na tom z hlediska hygieny v určitém směru ještě hůře. Téměř polovina svobodných mužů uvedla, že povlečení neperou až čtyři měsíce v kuse, přičemž 12 % přiznalo, že ho perou, až když si vzpomenou, což může být i déle.

Svobodné ženy si vedly lépe, 62 % z nich čistí své lůžkoviny každé dva týdny a páry tvrdí, že je čistí každé tři týdny.

Hnízdo roztočů a bakterií

„Měli bychom si uvědomit, že jsme chodící balíky mikrobů,“ říká Jason Tetro, kanadský mikrobiolog a autor knihy The Germ Files. „Bakterie vylučujeme každou hodinu – miliony bakterií.“ Ano, čtete správně: miliony.

„Pokud povlečení dostatečně neperete, hromadí se v něm i odumřelé kožní buňky,“ dodává Lindsay Browningová, diplomovaná psycholožka, neuroložka a odbornice na spánek.

Zní to hrozně? Je to ještě horší. Těmito buňkami se živí malí tvorové, známí jako roztoči, kteří způsobují nepříjemné pocity a kožní vyrážky. „Nebudete spát jen ve fujtajblu z potu a odumřelých kožních buněk, ale také v roztočích,“ upozorňuje Browningová.

Studie publikovaná v časopise Journal of Clinical Microbiology zjistila, že největší množství bakterií na prostěradlech je v oblasti hlavy, třísel a nohou. Pokud spíte na boku, může váš dech kontaminovat bakteriemi i tuto stranu prostěradla a povlaků na polštář.

Nenechte je se množit

Aby se bakteriím v posteli dařilo, potřebují k tomu tři věci: vodu, potravu a teplo, říká Tetro. „Pokud nežijete v iglú, teplo je zaručeno a je pravděpodobné, že budou mít i potravu, protože bakterie žijí na vás,“ říká. „Mají rády to, co vylučujete, což zahrnuje kožní buňky a maz.“

To, zda se bakteriím dobře žije, závisí i na koncentraci vody ve vašem povlečení. Potíte se přes noc? Ustlání postele hned po probuzení je pro bakterie ideální živnou půdou.

Měli bychom si uvědomit, že jsme chodící balíky mikrobů. Bakterie vylučujeme každou hodinu – miliony bakterií.

„Pokud se hodně potíte, měli byste nechat povlečení ráno několik hodin vyschnout, protože tím snížíte pravděpodobnost, že se v něm bude nacházet voda, která umožní bakteriím růst,“ vysvětluje Tetro.

Pokud všechny bakterie pocházejí z vašeho vlastního těla, jsou relativně neškodné. „Tam je nejhorší variantou asi fakt, že vaše povlečení bude zapáchat," říká Tetro. Jakmile však začnete vnášet bakterie zvenčí - řekněme, že letíte letadlem, po příchodu domů vynecháte sprchu a okamžitě se vydáte do postele -, je to horší. V takovém případě si podle Tetra můžete zadělávat například na kožní problémy. „Může se vám zhoršit kvalita pokožky, objevit se více akné nebo lupů.“ 

Jak často měnit povlečení?

Pokud necháte povlečení ráno řádně vyschnout, bakterie se budou množit zhruba dva týdny, přičemž jejich množství na povlečení dosáhne vrcholu zhruba po 14 dnech, říká Tetro.

„Vědecky řečeno, povlečení byste měli měnit jednou za 14 dní,“ říká. Pokud patříte k lidem, kteří si ráno hned stelou postel, aniž by nechali povlečení vyvětrat (nebo se nesprchujete každý večer před spaním), pak je lepší měnit je o něco častěji – každých sedm až deset dní, dodává.

Související…

Vědci tvrdí: Přestaňte si stlát postel, budete zdravější
Alice Mikulášová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...