fbpx

Jak odhalit zranitelného narcistu a co dělat, pokud s ním chodíte? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

V prostředí seznamovacích aplikací se cítí skrytí narcisté jako ryby ve vodě. Jak je poznat a proč se jim vyhnout obloukem?

Zveřejněno: 23. 7. 2023

Stále nemůžete najít toho pravého nebo tu pravou a zkoušíte své štěstí v některé ze seznamovacích aplikací? Pokud už máte s některou z nich zkušenosti, jistě víte, že je naprosto běžné, že se lidé na seznamkách neprezentují zcela reálně a mají tendenci trochu zkreslovat. Možná to děláte i vy, snažíte se vybrat tu nejlepší fotku a říkáte si, co na tom, že je 5 let stará a použili jste na ni vyhlazovací filtr. Někteří lidé jsou ale schopní vytvořit si zcela fiktivní profil a vydávat se za úplně někoho jiného. Nová studie zjistila, že existuje souvislost mezi tímto chováním a psychickým onemocněním zvaným zranitelný narcismus.

Australské psycholožky Megan L. Willisová, Eliza Oliverová a Evita Marchová zkoumaly, jak zranitelný narcismus ovlivňuje autenticitu profilů na internetových seznamkách. Dotazovaly se 316 uživatelů online seznamek (55 % z nich tvořily ženy) a hodnotily u nich osobnostní rysy, tzv. temné triády, pod které patří narcismus, psychopatie a machiavelismus.

Vědkyně porovnávaly autentické já účastníků s tím, jak se prezentují na online seznamkách, a zkoumaly jejich asociální chování, jako je ghosting (bezdůvodné ukončení komunikace a naprosté ignorování druhé osoby) a breadcrumbing (udržování zájmu a pozornosti bez úmyslu budovat vážnější vztah). Podle zjištění vykazovali jedinci s vyšší mírou zranitelného narcismu více neautentického vystupování a chování, jako je ghosting a breadcrumbing.

Seznamovací aplikace jsou pro zranitelné narcisty ideálním prostředím, je tedy velká pravděpodobnost, že při swipování na nějakého narazíte.

Kdo je zranitelný narcista?

Narcismus je spektrum osobnostních rysů, které se liší intenzitou, přičemž osoby na extrémním konci vykazují nadřazenost, pocit oprávněnosti a neukojitelnou potřebu obdivu. Zranitelný narcismus se naopak vyznačuje citlivostí a defenzivním, nejistým velikášstvím, které zakrývá pocity nízké sebeúcty.

Když se jim dostane negativní zpětné vazby, mohou se začít bránit, stáhnout se nebo se dostat do emočního stresu. Právě to je odlišuje od ostatních narcistů.

Podle Nicole Colantoniové, koučky moderního randění a vztahů, je zranitelný narcista někdo, kdo vykazuje znaky zranitelnosti i narcismu.

„Paradoxem je, že navzdory své vznešenosti mají zranitelní narcisté základní pocit méněcennosti a nízké sebeúcty, který maskují různými obrannými mechanismy a sebeprosazujícím chováním. Očekávají, že ostatní budou uznávat a chválit jejich domnělou nadřazenost. Aby si potvrdili svou vlastní hodnotu, usilují o neustálý obdiv, pozornost a ujištění ze strany druhých, což může zahrnovat lovení komplimentů, zveličování svých úspěchů nebo chování, při němž se snaží upoutat pozornost,“ vysvětluje.

„Jejich sebeúcta je na druhou stranu snadno narušitelná, a i drobná kritika nebo odmítnutí pro ně můžou být zničující. Když se jim dostane negativní zpětné vazby, mohou se začít bránit, stáhnout se nebo se dostat do emočního stresu. Právě to je odlišuje od ostatních narcistů.“

„Často si osvojují mentalitu oběti, vyhledávají soucit a pozornost a ve vztazích se projevují závislým a spoluzávislým chováním. Aby si uchránili svou vlastní hodnotu, používají zranitelní narcisté obranné mechanismy, jako je přehánění úspěchů nebo vyhledávání nadměrné chvály, a uchylují se k pasivně-agresivním taktikám, jako je vyhýbání se nebo stažení se, když čelí vnímanému ohrožení,“ dodává Colantoniová.

Jak je poznáte?

Colantoniová doporučuje dávat si pozor na známky křehkého sebevědomí, které se projevuje nepřiměřenými reakcemi na kritiku nebo odmítnutí, jež jsou obvykle doprovázeny emočním rozrušením a defenzivním chováním. Pomyslný alarm by vám mělo spustit také přehnané vyžadování pozornosti, dominantnost během konverzace a potřeba neustálých komplimentů, pramenící z hluboce zakořeněného pocitu nedostatečnosti.

Další strategií, kterou se na vás mohou pokusit použít, je hraní si na oběť s cílem získat váš soucit a podporu. Mezi běžné znaky patří také omezená schopnost empatie a využívání manipulativních taktik, jako je svalování viny a citové vydírání.

Být s narcistou může být zpočátku skvělé. Mají schopnost vyvolat ve vás pocit, že jste ten nejúžasnější člověk na světě a že jste pro sebe naprosto stvoření. Věci se brzy obrátí a vy po čase zjistíte, že kolem nich raději chodíte po špičkách.

V rámci romantických vztahů jsou zranitelní narcisté známí pro své „bombardování láskou“, při němž zasypávají své cíle nadměrnou náklonností, komplimenty a pozorností, aby rychle navázali hluboké citové pouto a získali kontrolu nad vztahem.

Jak se jim vyhnout?

Isiah McKimmieová, párová terapeutka a sexuoložka, upozorňuje na to, že zranitelní narcisté umí být tak okouzlující, že je obtížně jim odolat.

„Být s narcistou může být zpočátku skvělé. Mají schopnost vyvolat ve vás pocit, že jste ten nejúžasnější člověk na světě a že jste pro sebe naprosto stvoření. Pokud však jde o narcisty, věci se brzy obrátí a vy po čase zjistíte, že kolem nich raději chodíte po špičkách. Náhlé změny nálad, výbuchy vzteku a neschopnost vyslechnout, co udělali špatně nebo jak vás podráždili, jsou dalšími vzorci, kterých je třeba si všímat.“

Abyste se vyhnuli vztahu se skrytým narcistou, je podle McKimmieové dobré naslouchat tomu, jak mluví o druhých (a o sobě). Colantoniová také upozorňuje, že je důležité hlídat si své hranice a neustupovat ze svých očekávání. „Je potřeba zaměřit se na péči o sebe, upřednostňovat vlastní pohodu, pečovat o sebevědomí a pěstovat podpůrnou síť vztahů, u které můžete v případě potřeby vyhledat pomoc,“ říká.

Co dělat, když už se skrytým narcistou chodíte?

Chodit se zranitelným narcistou může být složité a náročné. Zeptejte se sami sebe, zda je pro vás vztah zdravý a naplňující. Odpovídá chování vašeho partnera vašim hodnotám a potřebám? Každý vztah a situace je jiná, ale je důležité myslet na vlastní pohodu. Stanovte si, co považujete za přijatelné a nepřijatelné chování. Při vyjadřování svých potřeb buďte klidní a asertivní.

„Tím, že zůstanete klidní a odmítnete se nechat ovlivnit jeho pokusy o kontrolu nebo manipulaci, si udržíte svou moc a ochráníte se před citovým vyčerpáním nebo manipulací,“ říká Colantoniová a dodává: „Pokud je pro vás vztah emocionálně a psychicky škodlivý, může být dobré obrátit se na blízkého přítele, člena rodiny nebo odborníka, který vám může poskytnout vedení a podporu.“

Související…

Narcističtí rodiče si výchovu svých dětí pamatují jinak: Oblíbený potomek je dokonalý, černá ovce nese vinu za všechno
Olivie Doleželová

foto: Shutterstock , zdroj: Body and Soul

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...