fbpx

Jak se nezbláznit z finanční úzkosti? Zhodnoťte situaci realisticky a nebojte se požádat o pomoc 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Vzhledem k tomu, že krize spojená s cenou životních nákladů v nejbližší době nejspíš nepoleví, finanční napětí setrvale roste. A toto napětí se pak přetváří ve finanční stres, který může mít dopad na naše duševní zdraví. Naštěstí existují schůdné kroky, které vám pomohou vaše finanční problémy zvládnout.

Zveřejněno: 6. 7. 2023

Podle Kristin Naragon-Gaineyové, docentky psychologie na Západoaustralské univerzitě, je finanční stres obecně buď objektivní, nebo subjektivní. „Existuje řada způsobů, jak lze k finančním problémům přistupovat, v každém případě je ale důležité oddělovat dvě složky finančního stresu: první je objektivní situace, kdy nemáte dostatek prostředků, majetku nebo příjmů na pokrytí nezbytných výdajů a dluhů, a druhá je subjektivní, tedy to, jak se ve své finanční situaci cítíte. Čím náročnější je vaše aktuální finanční situace, tím hůř se budete pravděpodobně cítit – tyto dvě věci se ale dají oddělit. Proto existují lidé, kteří jsou ve špatné finanční situaci, ale příliš je to netrápí, a kromě nich také ti, kteří své výdaje plní, ale cítí se ve finanční tísni,“ vysvětluje.

Proč právě teď tolik lidí finanční úzkost zažívá?

Stručně řečeno, situace je nyní z ekonomického hlediska velmi nejistá a nejistota je živnou půdou pro úzkost a úzkostné pocity.

V uplynulém roce inflace způsobila, že základní životní náklady, jako jsou potraviny, doprava a veřejné služby, prudce vzrostly, zatímco mzdy v podstatě stagnovaly a nedokázaly s cenou produktů držet krok. K dispozici také není dostatek nájemních nemovitostí, což znamená, že ceny pro ty, kteří nemají vlastní bydlení, dále prudce rostou, a ti, kteří nemovitost koupili, čelí výraznému zvýšení splátek hypoték. To vše přichází po téměř třech letech života v bublině COVID-19, která omezovala naši svobodu cestovat, trávit čas s blízkými lidmi a měla svou vlastní dlouhou řadu nejistot.

Důležité je také si uvědomit, že i přesto, že jde o obtížnou situaci, nemusíte na sebe být příliš přísní. Mějte na paměti, že to, jaký jste člověk, není definováno vaším finančním stavem, i když vám to tak někdy může připadat.

Když si to všechno spojíte, je vlastně docela pochopitelné, že mnozí z nás pociťují úzkost z toho, jak žijí a jak bude jejich budoucnost vypadat. To ovšem neznamená, že musíte propadnout několikahodinové nebo snad i několikadenní emocionální sklíčenosti. K úplnému zmaru máte často ještě hodně daleko.

Jak zvládnout finanční úzkost?

Spadnout a uvíznout ve spirále nejhorších scénářů vývoje vaší finanční situace je velmi jednoduché, ovšem dostat se z ní už tak jednoduché rozhodně není. Dobrou zprávou je, že můžete své úzkosti zmírnit pomocí několika malých jednoduchých kroků.

„Vytvoření promyšlenějšího rozpočtu, konzultace s finančními poradci a změna poskytovatele veřejných služeb – to vše jsou drobnosti, které mohou časem přinést do vašeho života finanční změnu. Ale už samotný fakt, že pro to něco děláte, může být pro vaši pohodu užitečný. Důležité je také si uvědomit, že i přesto, že jde o obtížnou situaci, nemusíte na sebe být příliš přísní. Mějte na paměti, že to, jaký jste člověk, není definováno vaším finančním stavem, i když vám to tak někdy může připadat,“ radí Naragon-Gainey.

Podle této australské psycholožky byste během této doby měli hledat věci, které děláte dobře, a dělají vám radost. Soustředění na negativní věci může vaši psychickou situaci zhoršit, zatímco rozpoznání pozitivního chování vás podpoří v lepší náladě. A třeba získáte i energii na hledání oblastí, ve kterých se můžete zlepšit, což vám může dobrou náladu ještě o kousek pozvednout.

Jak může finanční úzkost ovlivnit vaše zdraví?

Pokud svou úzkost z financí neřešíte nebo nezvládáte, může mít na vaše duševní a fyzické zdraví, stejně jako jakýkoli jiný stres, vážné vedlejší účinky. Může jít o krátkodobé problémy, jako je špatné spaní, pocit vyčerpání nebo napětí, nebo o dlouhodobé problémy jako třeba deprese.

I když se vám může zdát, že mluvit o tomto tématu s přáteli nebo rodinou je těžké, může pro vás být užitečné dát svému okolí vědět, co prožíváte.

Právě kvůli těmto rizikům je podle Narago-Gainey důležité své úzkosti z financí řešit a podnikat kroky k jejich zvládnutí. „Je rozhodně lepší mít různorodé varianty k řešení vašich problémů, protože když jedna varianta v dané chvíli nepomůže, můžete využít jinou,“ říká.

O jakých variantách popřemýšlet?

  • každý měsíc si odkládejte nějakou částku (stačí i malou) na spořící učet, ať vaše peníze neztrácí tak moc na hodnotě
  • vytvořte si „finanční krabičku poslední záchrany,“ na kterou nesáhnete, dokud nebude opravdu zle
  • poohlédněte se po investičních možnostech, aby vám peníze plodily další peníze
  • určete si finanční priority – jistě jsou věci, které můžete oželet nebo nahradit levnějšími (nemluvíme o kvalitě, ale o ceně)
  • najděte si brigádu, kterou můžete dělat odkudkoliv – pak můžete pracovat i při jízdě v MHD nebo při čekání ve frontě
  • prozkoumejte, co doma nepoužíváte (nábytek, oblečení, elektronika…) a zkuste to prodat na sociálních sítích, v bazarech či zastavárnách nebo aplikacích, zaměřených na tento prodej (Vinted, Sbazar…)
  • nakupujte z druhé ruky, v levných potravinách nebo v místech zmiňovaných v předchozím bodě

Kdy byste měli vyhledat pomoc?

Nejdůležitější je si uvědomit, že není ostuda požádat o pomoc. I když se vám může zdát, že mluvit o tomto tématu s přáteli nebo rodinou je těžké, může pro vás být užitečné dát svému okolí vědět, co prožíváte. Nejenže vám může sdílením vašich problémů spadnout kámen ze srdce, ale můžete dostat cenné rady a podporu, kterou v dané chvíli potřebujete.

Pokud cítíte, že potřebujete větší nebo akutní podporu, dospělí mohou nonstop a zdarma využívat Linku první psychické pomoci – 116 123 a děti, mládež a studenti do 26 let mají možnost v případě úzkosti zavolat na Linku bezpečí – 116 111.

Související…

Jak v době krize zacházet chytře s financemi? Poradíme jak na to
Michal Švehla

foto: Shutterstock , zdroj: Body and Soul

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...