fbpx

Jak v době krize zacházet chytře s financemi? Poradíme jak na to 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Snižování výdajů a spoření financí: tato témata dlouho míjela řadu z nás velikým obloukem. V současné ekonomické situaci ale musí začít myslet na finanční rezervy už skoro každý

Zveřejněno: 13. 12. 2022

Co se šetření peněz týká, vždy platí jedno pravidlo; nejtěžší je začít. Naprostým základem zdravé finanční gramotnosti je vytvořit si realistickou a srozumitelnou strategii. Jak ale ušetřit v době, kdy se zvyšují ceny a každodenní náklady neustále rostou?

Dokud nám nepůjde o střechu nad hlavou nebo nám nebude hrozit smrt hlady, ke změně některých návyků v životě za účelem šetření budeme mít výrazně menší motivaci. Mnoho lidí se ale díky energetické krizi nečekaně ocitlo v závažných finančních potížích a další přibývají. Inflace a neustále rostoucí ceny potravin i dalšího zboží už začíná pociťovat i střední vrstva, které ještě před pár měsíci zdánlivě „nic nehrozilo“. Pokud tedy nastal čas šetřit, je tomu právě teď.

Následujících osm jednoduchých pravidel a rad vám výrazně usnadní správu vašich financí:

1. Zaznamenávejte si veškeré výdaje

Abyste mohli začít šetřit, musíte vědět, kolik utrácíte. Začnete si sepisovat všechny vaše výdaje, ať už se jedná o placení účtů nebo malé každodenní nákupy. Všechno musí jít „na papír“. To samozřejmě nutně neznamená, že musíte všechno zapisovat tužkou do papírového bločku. Nejlépe použijte svůj mobilní telefon, který máte většinou při ruce, a žádná transakce vám neunikne. Existuje také řada finančních aplikací, které vám zaznamenání výdajů a výsledné vyhodnocení značně usnadní. Ve chvíli, kdy přesně znáte výši svých měsíčních výdajů, se můžete pustit do dalších kroků.

2. Stanovte si cíle

Zamyslete se nad tím, na co byste chtěli ušetřit jak v krátkodobém (rok až tři roky), tak dlouhodobém horizontu (čtyři a více let). Odhadněte, kolik peněz na to budete potřebovat a jak dlouhou dobu vám spoření zabere.

Ještě než začnete vybírat jídlo z rozvozového menu, jste často na necelé stokoruně. Ve vašem bříšku je teď sice super svíčková, ale ve vaší peněžence chybí tři stovky.

Poté si můžete udělat realistický odhad a vytyčit si jasný měsíční cíl. A jedním z nejlepších způsobů, jak ušetřit peníze, je právě jasně stanovený cíl.

3. Zjistěte, které výdaje můžete snížit

I když to tak na první pohled nemusí vypadat, ušetřit se dá skoro na všem. Projděte si svůj seznam výdajů a vypište si činnosti, které jsou spjaty se stravováním nebo volným časem a zábavou. Zde samozřejmě budete potřebovat trochu toho odhodlání změnit svůj přístup. Po náročném dni v práci se vám například nechce vařit a utratíte za dovoz z restaurace dvě stě až tři sta korun. Za takovou částku už lze v obchodě nakoupit suroviny na slušné jídlo, z kterého budete mít i několik porcí.

Případně vás kamarád „tahá“ do kina a vy víte, že za vstupenku a případné občerstvení dáte skoro pět set korun. Víte, že za cigarety dáte více než 3 tisíce korun měsíčně. Stojí to v tu chvíli opravdu za to? Pak už je to celé jen na vás a na vašem přístupu. Doporučujeme nesnažit se za každou cenu snížit všechny náklady, ale postupovat krok po kroku, abyste si na novou situaci lépe zvykli.

4. Vaření doma místo objednávání jídla online

Toto téma už jsme nakousli v předchozí radě, ale může být pro rozpočet natolik významné, že si zaslouží rozvést ještě dále. Lidé už si dávno zvykli na objednávání jídla z dovozové služby, během pandemie a lockdownu tato čísla navíc skokově narostla. Nacházíme se ale nyní v situaci, kdy nám nezbývá žádná jiná možnost, než si objednat jídlo dovozem?

Už jen cena za samotnou dopravu se pohybuje v průměru okolo 50 korun, počítat musíme i s poplatkem za obaly nebo servisním poplatkem, které si některé společnosti nyní také začaly účtovat. Podtrženo sečteno, ještě než začnete vybírat samotné jídlo, jste často na necelé stokoruně. Ve vašem bříšku je teď sice super svíčková, ale ve vaší peněžence chybí tři stovky. Pokud ani teď nedokážete objednávání jídla z dovozu omezit, snažte se sledovat dočasné slevové akce nebo restaurace, které jídlo dováží do vaší lokality zdarma.

5. Šetřete energie

Nesviťte doma zbytečně tam, kde nejste. Nezůstávejte ve sprše déle, než je to nutné.

Pokud vás láká koupě něčeho, co není nezbytně nutné k životu, vezměte si pár dní na rozmyšlenou. Někdy stačí i pár hodin na to, abyste si uvědomili, že jste danou věc spíše chtěli, než opravdu potřebovali.

Případně si odpusťte koupání v plně napuštěné vaně. Zkontrolujte zateplení v bytě nebo baráku a zkuste trochu stáhnout topení. Noste dva svetry. To poslední si sice můžete dovolit vynechat, ale nezapomínejte, že halíře dělají talíře. A většinou ze zmíněných kroků můžete nějaký ten talíř ve finále ušetřit. Zvláště při stále rostoucích cenách energií a nejasné budoucnosti toho, kam budou dále směřovat.

6. Držte si stranou nezbytnou rezervu

Naše finanční situace může být dlouhodobě přívětivá, ale pak sled nečekaných a špatně načasovaných událostí všechno pěkně zkomplikuje. Je proto vhodné mít za každé situace vyhrazenou jistou rezervu, z které v podobných případech můžeme čerpat. Založte si tzv. pohotovostní fond, ve kterém by měly být prostředky na pokrytí tří až devíti měsíců nejdůležitějších nákladů. Pokud dostatečnou finanční rezervu nemáte, zkuste si každý měsíc na tyto účely odložit, co vám rozpočet dovolí.

7. Před nákupem zbytných věcí se rozmyslete  

Pokud vás láká koupě něčeho, co není nezbytně nutné k vašemu životu, vezměte si pár dní na rozmyšlenou. Někdy dokonce stačí pár hodin na to, abyste si uvědomili, že jste danou věc spíše chtěli, než opravdu potřebovali. Tímto způsobem můžete ušetřit nezanedbatelné částky například na nové elektronice nebo oblečení.

8. Pravidelně svůj rozpočet kontrolujte

Svoje příjmy a výdaje každý měsíc pečlivě zkontrolujte a vyhodnoťte. To vám pomůže lépe se ve vašich financích orientovat, najít další možnosti úspor a dodržet vytyčený plán. Pokud vytrváte, postupem času zjistíte, že jste schopni své výdaje omezit daleko více, než jste si byli kdy schopni vůbec představit.

Související…

Čas si za peníze nekoupíš. Proč nám zaměření na finance brání ve štěstí?
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: Bank of America

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...