fbpx


Kalendárium: Den hydratace aneb kolik sklenic vody bychom měli za den vypít? Osm nestačí 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

K dnešnímu dni vám přinášíme 8 největších mýtů a pravd o tom, jak své tělo správně hydratovat

Zveřejněno: 23. 6. 2023

Dnes slavíme Den hydratace. Správná hydratace je pro zdravý život zcela zásadní, bohužel se na ni často zapomíná. „Hydratace je důležitá, protože naše tělo skutečně funguje nejlépe s dostatkem vody,“ říká doktorka Shilpi Agarwalová, certifikovaná lékařka rodinné medicíny ve Washingtonu. 

Mírná dehydratace pak může vést k závratím, únavě, zarudnutí kůže, bolestem hlavy a zhoršení fyzické výkonnosti, vysvětluje Malina Malkani, autorka knih o výživě a wellness z New Yorku. Mezi další příznaky mírné dehydratace může patřit suchá kůže a žízeň. Pokud se neřeší, může dokonce způsobit problémy, jako je ztížené dýchání, zvýšená tělesná teplota, špatný krevní oběh a záchvaty, dodává Malkaniová. Podle Harvard T.H. Chan School of Public Health může dehydratace přispět také k infekcím močových cest a ledvinovým kamenům.

Abychom vyjasnili nejasnosti kolem hydratace a dehydratace, přinášíme vám k dnešnímu dni hydratace celkem 8 mýtů a pravd, které byste o pitném režimu měli určitě vědět. Inspirovali jsme se článkem na Everydayhealth.com.

1. Pravda: Barva vaší moči vypovídá o stupni hydratace. 

Podle údajů Velitelství veřejného zdraví americké armády uvádí osmistupňová tabulka barev moči barvy moči od čiré po tmavě žlutou nebo hnědou. Ačkoli je každý člověk jiný, tři nejsvětlejší barvy znamenají, že jste hydratovaní, a pět nejtmavších barev může znamenat, že jste dehydratovaní. Pokud vaše moč spadá do hnědého rozmezí, měli byste vyhledat lékařskou pomoc, protože to podle Ginger Hultinové, majitelky společnosti Ginger Hultin Nutrition se sídlem v Seattlu, může znamenat vážnou dehydrataci.

Jedna studie zjistila, že vypití přibližně dvou sklenic vody 30 minut před každým jídlem pomohlo lidem s obezitou zhubnout po 12 týdnech téměř tři kila ve srovnání s kontrolní skupinou, která vodu před každým jídlem nepila.

2. Mýtus: Chcete-li se vyhnout dehydrataci, pijte co nejvíce vody.

Pokud jde o vodu, můžete to s ní i přehnat. „Existuje zdravotní problém, který se nazývá hyponatrémie, a dochází k němu, když se koncentrace sodíku ve vašem těle – což je elektrolyt – dostane příliš nízko,“ říká Hultinová. „To může vyvolat až život ohrožující stav.“

Hyponatrémie se sice může vyvinout u kohokoli, ale u některých skupin je riziko zvýšené. Podle Clevelandské kliniky a Mayo kliniky k nim patří jedinci se selháním ledvin, městnavým srdečním selháním, poruchou funkce jater, chronickým silným zvracením nebo průjmem, Addisonovou chorobou a ti, kteří užívají některé léky, například antidepresiva a diuretika. Výzkum ukázal, že hyponatremií mohou být ohroženi také vytrvalostní sportovci. 

Pokud je hyponatrémie závažná, může podle MedlinePlus zahrnovat křeče, zmatenost, únavu, bolesti hlavy, nevolnost a svalovou slabost. Pokud máte tyto příznaky, zejména pokud jsou závažné, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Nadměrné hydratace se však nemusíte přehnaně obávat. „U většiny zdravých jedinců nepředstavuje vážný problém, protože ledviny jsou schopny vyloučit přebytečnou tekutinu a udržet tak rovnováhu vody a elektrolytů,“ říká Malkaniová.

4. Pravda: Někteří lidé jsou dehydratací ohroženi více než jiní.

„Dehydratace je velmi nebezpečná pro děti, těhotné ženy a některé starší osoby,“ říká Hultinová. „Zejména pokud má někdo z těchto lidí problémy s horečkou, zvracením nebo průjmem, může potřebovat rychlou lékařskou pomoc, aby se posoudil stav jeho hydratace.“

Podle Mayo kliniky bývá častou příčinou dehydratace u dětí průjem a zvracení. K dehydrataci může vést podle Národní zdravotní služby také těžká ranní nevolnost u těhotných žen, známá jako hyperemesis gravidarum.

5. Mýtus: Hydratovat se můžete pouze pitím tekutin.

„Zhruba 20 % přijímaných tekutin pochází z tekutin obsažených ve vodnatých potravinách, jako je šťavnaté ovoce a zelenina,“ vysvětluje Malkaniová. Mayo klinika například uvádí, že některé produkty – jako meloun a špenát – obsahují téměř 100 procent vody. Mezi další hydratační potraviny patří okurky, celer, ředkvičky, řeřicha, grapefruit, meloun a jahody, dodává Malkaniová.

„Na druhou stranu, slané potraviny a potraviny s vysokým obsahem sodíku dehydratují, protože když se sůl vstřebá a začne kolovat v krvi, tělo reaguje odčerpáním vody z tělesných buněk, aby vše vyrovnalo, což způsobuje zvýšenou žízeň,“ říká Malkaniová.

Podle Mayo kliniky bývají častou příčinou dehydratace u dětí průjmy a zvracení. K dehydrataci může vést podle Národní zdravotní služby také těžká ranní nevolnost u těhotných žen, známá jako hyperemesis gravidarum.

6. Pravda: Příliš málo spánku vás může dehydratovat

Další důvod, proč si denně zdřímnout: Dostatečné množství spánku vám může pomoci udržet hydrataci. Studie publikovaná v roce 2019 zjistila, že lidé, kteří spali šest hodin každou noc, byli více dehydratovaní než ti, kteří pravidelně spali osm hodin. Možný důvod? Vědci poukazují na narušení vazopresinu, hormonu uvolňovaného v noci, který pomáhá tělu udržovat stav hydratace. Pokud se po krátkém spánku necítíte dobře, ráno se dostatečně napijte.

7. Mýtus: Každý potřebuje 8 sklenic vody denně

„Lidé potřebují různé množství vody – záleží na mnoha faktorech, mimo jiné na fyzické aktivitě, stravě a prostředí, ve kterém žijete," říká Hultinová. Dalšími faktory, které je třeba vzít v úvahu, jsou zdravotní potíže, pohlaví, věk a to, zda jste těhotná nebo kojíte.

Podle nejnovějších údajů Národní akademie věd doporučují vědci 15 šálků tekutin denně pro muže a přibližně 11 šálků tekutin pro ženy. 

8. Pravda: Voda vám pomůže zvládat chutě

Máte hlad, nebo jen chuť na něco dobrého? Než se rozhodnete, dejte si sklenici vody. „Někdy vám to může pomoci rozpoznat skutečné signály hladu,“ říká Agarwalová. Poté, co se napijete, si možná uvědomíte, že jste měli jen žízeň a nepotřebovali jste plnohodnotnou svačinu nebo jídlo. (Nebo si uvědomíte, že opravdu máte chuť na zdravou svačinu!)

Tip navíc: Pití vody před jídlem vám může pomoci zhubnout, pokud je to jeden z vašich cílů. Jedna studie zjistila, že vypití přibližně dvou sklenic vody o 30 minut před každým jídlem pomohlo lidem s obezitou zhubnout po 12 týdnech téměř tři kila ve srovnání s kontrolní skupinou, která vodu před každým jídlem nepila. Autoři studie publikované v roce 2018, která se zabývala mladými dospělými bez obezity, napsali, že pití vody před jídlem (i když ne po něm) zvyšuje pocit sytosti.

Související…

Pryč s mýty o pitném režimu! Myslíte si, že stačí obyčejná voda? To se pletete
Anna Calve Novotná
 

foto: Shutterstock, zdroj: Everydayhealth.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...