fbpx

Přátelské kopačky: Rozchod s kamarádem nemusí bolet. Experti radí, jak na to 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Ukončení přátelství se může podobat rozchodu. Většinou se nám do něj nechce, ale někdy je to bohužel nevyhnutelné. Experti radí, jak takovou situaci elegantně vyřešit

Zveřejněno: 18. 5. 2023

V nedávném virálním videu na TikToku zveřejnila newyorská psycholožka Arianna Brandolini způsoby, jak se rozejít se svým kamarádem nebo kamarádkou, a lidé ji nazvali necitelnou. Její tvrzení, že fráze „Vážím si našeho přátelství“ a „Už nemám prostor do něj investovat čas“ mohou být užitečné, některé její sledující výrazně rozladila. Dokonce její přístup nazvali jako chladný a neupřímný. Prý by byli radši, kdyby se jim tací přátelé přestali jen ozývat.

Zatímco otevřený přístup očividně není pro každého, všichni se nejspíš můžeme shodnout na tom, že utnout přátelství není nikdy jednoduché, ať už si zvolíme jakýkoliv způsob. Takže jaké jsou ty nejlepší možnosti, jak to udělat? Existují způsoby, jak vyřešit vaše odlišnosti a problémy? A kdy je z přátelství naopak nutné odejít?

Neútočte, mluvte o sobě

Psycholožka a psychoterapeutka Anna Sergentová doporučuje, abyste se v těchto konverzacích vyhýbali frázím, které používají terapeuti. Při terapiích může takový jazyk pomoci, ale při rozchodových konverzacích často vytváří mezi vámi a tím druhým bariéru. V lidech, kteří tyto výrazy neznají, mohou vyvolat nepříjemné pocity, protože nemusí přesně rozumět tomu, co jim říkáte. Proto je lepší sázet na specifické a jasné příklady toho, co vám vadí a co si myslíte, že není v pořádku.

Když se s někým rozcházíte, mluvte primárně o svých pocitech a o sobě, než abyste říkali, jací jsou ti druzí. Například když si myslíte, že je někdo sobecký, neříkejte mu to. Místo toho mu vysvětlete, jak vás jeho chování ovlivňuje a jak se kvůli němu cítíte, a že z těchto důvodů chcete přátelství ukončit.

Když se osoba, s níž se rozcházíte, rozčílí nebo rozesmutní, zdůrazněte, že jí nechcete ublížit, a pokračujte ve vysvětlování, proč má na vás dané přátelství negativní dopad. „Naslouchejte ovšem i jejím argumentům a zaměřte se na její úhel pohledu, abyste zjistili, zda se určité věci nedají vyřešit. Pokud jste si ale naprosto jistí, že v tomto přátelském vztahu nechcete setrvávat, nepolevujte a necouvejte zpátky. Zůstávat s někým kamarád jen kvůli pocitům viny nebo ze strachu, abyste mu neublížili, není dobré ani pro jednu stranu,“ doplňuje Sergentová.

Kognitivně behaviorální psychoterapeutka Navit Schechterová zase považuje za důležité mluvit v těchto konverzacích primárně o svých pocitech a o sobě, než abyste říkali, jací jsou ti druzí. „Například když si myslíte, že je někdo sobecký, neříkejte mu to. Místo toho mu vysvětlete, jak vás jeho chování ovlivňuje a jak se kvůli němu cítíte, a že z těchto důvodu, chcete přátelství ukončit.“

Pokud cítíte, že vám s někým není příjemně a riskujete přátelstvím s ním své psychické či fyzické zdraví, dejte vždy přednost sobě a vztah ukončete. 

Ghosting bolí

V některých situacích je lepší nechat vyšumět přátelství přirozeně. „Žijeme ve společnosti, v níž se lidé často vyhýbají emocím a radši je potlačují, než aby jim čelili – a proto některým lidem přijde jednodušší, když se druhým prostě přestanou ozývat a ghostnou je,“ tvrdí Schechterová. To ovšem není zrovna nejzdravější způsob, jak ukončit přátelství, a pro ty, které bez varování vymažete ze života, to může být velmi bolestivé.

Navíc pokud máte společný okruh přátel, způsobí rozvrat přátelství mezi dvěma jedinci často trapnou a hutnou atmosféru. „Pokud někoho odstřihnete ze svého života, vaši společní kamarádi se pak mohou cítit, jako by stáli na pomezí, nebo si museli vybrat stranu,“ zdůrazňuje Schechterová. V rámci všeobecné pohody si můžete zvolit vídat daného člověka méně a naučit se, jak s ním zdravě komunikovat, aniž by to vyčerpávalo vás nebo ostatní.

Toxická přátelství

Stejně jako existují toxičtí partneři, existují i toxičtí přátelé. A i když vás to může bolet sebevíc, v těchto případech je vždy lepší varianta je opustit. Pokud cítíte, že vám s někým není příjemně a riskujete přátelstvím s ním své psychické či fyzické zdraví, dejte vždy přednost sobě a vztah ukončete. 

Někdy můžeme mít strach připustit si lidi k tělu, aby nám nebylo ublíženo, takže hledáme jakékoliv důvody, abychom ty druhé označili za špatné. Přitom občas je to spíše o našich vlastních nejistotách.

V těchto situacích je naprosto přijatelné, když si daného člověka bloknete nebo se s ním přestanete bez vysvětlení vídat. Obzvlášť pokud vás tento kamarád či kamarádka pravidelně slovně uráží, ponižuje, fyzicky vám ubližuje nebo vás šikanuje. V tu chvíli nezáleží, jestli jste přátelé dva roky nebo dvacet let – pokud vás dotyčný nerespektuje, nemá ve vašem životě co dělat.

Zakopaný pes

Ještě předtím, než se ale rozhodnete přátelství ukončit, nastavte si zrcadlo a zaměřte se na to, jestli není pes zakopaný mnohem hlouběji – třeba ve vašich traumatech z dětství. Některé negativní pocity, které cítíte, nemusí být způsobeny přímo našimi přáteli. Oni mohou být jen prostředníkem, který se nevědomky dotýká našich bolístek na duši.

„Za 30 let terapeutické praxe jsem nikdy neoznačila žádného člověka nebo situaci za toxickou,“ tvrdí Majorová. „Místo toho jsme s klientem analyzovali dané chování, abychom určili, proč v něm tato určitá akce způsobuje rozrušení. Někdy je totiž jednodušší svou bolest a vinu hodit na někoho jiného a věřit, že oni jsou důvodem, proč nám v dané situaci není dobře.“

Zamyslete se i nad tím, zda věci, ve kterých si nerozumíte, jsou opravdu tak podstatné, jak se vám zdají. Chcete zahodit přátelství jen proto, že každý volíte jinou politickou stranu, když to váš vztah v jiných oblastech nijak neovlivňuje? Můžete se shodnout, že se neshodnete, a tím navždy tuto debatu ukončit.

Někdy můžeme mít strach připustit si lidi k tělu, aby nám nebylo ublíženo, takže hledáme jakékoliv důvody, abychom ty druhé označili za špatné. Přitom občas je to spíše o našich vlastních nejistotách. Například se vám někdy může zdát, že vaši přátelé vám nedávají tolik lásky jako vy jim, a proto vám připadá, že vás využívají. Ovšem druhá strana mince je, že ne všichni dávají lásku najevo stejně a mají stejnou kapacitu v jejím vyjadřování. Navíc láska je bezpodmínečná, takže by neměla fungovat na principu něco za něco. Tento vzorec jste s velkou pravděpodobností převzali od rodičů, kteří vás naučili lásku takto vnímat. Neléčená nebo nevědomá traumata nám dokážou velmi zamotat hlavu a přetvořit realitu v něco, čím není.

Dobré důvody

Schechterová tvrdí, že dobrá komunikace může pomoci předejít úplnému kolapsu přátelství. Pokud vám například vadí, že vždy chodíte na místa, která vybírají vaši přátelé, a vy se musíte přizpůsobit, zkuste se s nimi o tom nejdříve pobavit. Povězte jim, proč je vám to nepříjemné a proč byste chtěli, aby se určité věci ve vašem přátelství vybalancovaly. A podle jejich reakce pak volte další akce. Můžou vás mile překvapit.

Zamyslete se i nad tím, zda věci, ve kterých si nerozumíte, jsou opravdu tak podstatné, jak se vám zdají. Chcete zahodit přátelství jen proto, že každý volíte jinou politickou stranu, když to váš vztah v jiných oblastech nijak neovlivňuje? Můžete se shodnout, že se neshodnete, a tím navždy tuto debatu ukončit.

Některým lidem přijde jednodušší, když se druhým prostě přestanou ozývat a ghostnou je. To ovšem není zrovna nejzdravější způsob, jak ukončit přátelství, a pro ty, které bez varování vymažete ze života, to může být velmi bolestivé.

Samozřejmě pokud je někdo extrémně netolerantní a neustále vám vnucuje svůj názor, viditelně vás za ten váš odsuzuje, nebo jsou jeho názory jasně nenávistné či agresivní, tak je odchod z tohoto vztahu asi tím nejlepším řešením. „Nejlepší je být otevřený a říct dané osobě, že cítíte, že nesdílíte stejné hodnoty a nevidíte důvod v přátelství pokračovat,“ myslí si Sergentová.

U běžných neshod je nicméně frikce mnohdy spíš ku prospěchu. „Někdy si lidé myslí, že se musí scházet jen s určitým typem lidí a nemůžou se bavit s někým, kdo má jiné zájmy nebo přesvědčení. Ale když se stýkáte s lidmi, kteří mají odlišné pohledy na věci než vy, můžete se dozvědět nové věci nejen o světě, ale i o sobě,“ doplňuje Sergentová.

Související…

Vycházet můžete i s lidmi, které zrovna nemusíte. Pozor ale na přešlapy
Martina Ignasová

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...