fbpx

Vycházet můžete i s lidmi, které zrovna nemusíte. Pozor ale na přešlapy 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. Jak vycházet s lidmi ve vašem okolí, kteří nejsou ze stejného těsta jako vy?

Zveřejněno: 9. 3. 2023

Ve svém okolí najdete jistě někoho, jehož přítomnost byste si dokázali bez potíží odepřít. Této osobě říkejme (ne)přítel: není to totiž váš přítel, ale ani nepřítel. Může to být třeba někdo, s kým jste se v minulosti pohádali, a proto už se mimo skupinové akce nevídáte, nebo prostě jen někdo, s kým nejste na stejné vlně a jeho společnost si přímo neužíváte.

Jelikož je ale součástí vašeho sociálního kruhu, ať už pracovního nebo volnočasového, setkáváte se a nemůžete se ignorovat. Možnosti, jak (ne)přítele ze svého sociálního okruhu nevyloučit a zároveň si neničit mentální zdraví ani přátelské vztahy, existují. Nemusí to ale být úplně snadné.

Jak z toho dostat to nejlepší

(Ne)přátelský vztah můžeme definovat jako vztah, ve kterém „mezi sebou dva lidé rozpoznávají tenzi, navzájem se ,moc nemusí‘ a necítí k sobě žádnou náklonost,“ říká koučka přátelství Danielle Jackson. „Ale na první pohled spolu kooperují a jsou k sobě přátelští.“

Díky těmto tendencím ke slušnosti a ochotě spolupracovat spolu lze vycházet, aniž by to vyvolávalo konflikty, zraňovalo něčí city nebo se jednalo nečestně. Podívejme se na to, co pro soužití s (ne)přítelem v sociálním kruhu dělat a jak přitom nepoškodit ostatní vztahy, případně nejít proti vlastnímu přesvědčení:

1. Zjistěte, co se za vašimi pocity skutečně skrývá 

Terapeut Shontel Cargill i výše citovaná Danielle Jackson doporučují, abyste se primárně ponořili do sebe. Zapřemýšlejte, proč tuto osobu nebo její společnost nemáte rádi a co přesně vám na nich nesedí. (Ne)přátelé vám mohou otevírat nedořešené věci z minulosti, které se ani nemusí přímo týkat jich. Proto je potřeba si uvědomit své spouštěče – díky tomu pak možná zjistíte, jak změnit své reakce.

2. Buďte zdvořilí, ale ne falešní

I když (ne)přítele máte ve své sociální bublině, měli byste k němu být slušní a zdvořilí, stejně jako ke všem ostatním. Pokud se rozhodnete o něm nebo o ní mluvit, je ve vašem nejlepším záměru zůstat neutrální nebo být pozitivní. V opačném případě riskujete, že se dostanete z (ne)přátelského území na území nepřátelské. 

Konfrontovat někoho jen proto, abyste mu řekli, že vás rozčiluje a vadí vám, ničemu nepomůže a vztahy zkomplikuje ještě víc.

Respektovat někoho, koho zrovna nemusíte, je znakem zralosti a nutnou součástí kooperace s ním. Když říkáte věci a chováte se způsobem, kterým popíráte vlastní pocity, otevíráte dveře falešnosti. Například, když někomu do obličeje řeknete, že je skvělej, ale ve skutečnosti si to nemyslíte. To není ani čestné, ani hezké. 

3. Podívejte se pravdě do očí

Pamatujte, že jedině vy rozhodujete o tom, kdo jsou vaši přátelé a s kým budete trávit čas. Pokud vám přítomnost (ne)přítele způsobuje potíže nebo pokud vás celkově fungování skupiny a interakce s jejími členy nenaplňuje tak, jak byste potřebovali či chtěli, možná je načase vaše místo v této skupině přehodnotit.

Lidé se v průběhu života mění a mohou se od sebe vzdálit. Ztráta přátelství může být obtížná a bolestivá, ale stejně tak i přínosná. Když se vymaníte z cyklu, ve kterém jste neustále věnovali úsilí udržování míru s někým, koho ani nemáte rádi, hodně se vám uleví. „Vyzývám lidi, aby se podívali na to, kolik jsou schopni udělat pro to, aby nenarušili dynamiku skupiny, která jim ani nemusí přinášet pozitiva,“ říká Jacksonová. „Pokud někdo ovlivňuje vaši zkušenost s celou skupinou, musíte se některým věcem podívat do očí.“

...a jak si život zkomplikovat ještě trochu víc

Přiznejme si to: někdy, když se na své jednání podíváme s odstupem, uvědomíme si, že jsme nadělali více škody než užitku. Nechcete-li tedy později „plakat nad rozlitým mlékem,“ vyvarujte se těchto věcí:

1. Obracení ostatních proti vašemu (ne)příteli

Kout pikle proti někomu tím, že budete manipulovat své přátele, se nikdy nevyplácí. Nejenže jste nečestní k přátelům, ale pokud o vašem (ne)příteli šíříte nelichotivé informace a snažíte se vyvolat vyhrocenou situaci s nadějí, že se přátelé přikloní na vaši stranu, zklameme vás. Šance, že se takové chování odrazí na vašich ostatních vztazích pozitivně, je minimální.

Podle Jacksonové se vám nejspíš vymstí, protože to z vás dělá osobu, která do skupinové dynamiky přináší drama a chaos. Nikdo nemá rád, když se mu říká, s kým se má a nemá bavit. Takže pokud je vaším cílem udržet skupinu pohromadě a zachovat si v ní své místo, tuto taktiku rozhodně nedoporučujeme.

2. Konfrontace bez respektu k (ne)příteli

Pokud nás reality show něco naučily, tak to, že řešení problémů otevřeně není vždy tím nejlepším východiskem. Obzvlášť, když je druhá osoba (ne)přítel. Pro vyřešení problému je totiž klíčové, aby ho chtěly vyřešit obě strany. Emoce tedy nechte sbalené v batůžku a hledejte konstruktivní řešení – hněv a frustrace dokážou ze zdravé debaty v mžiku udělat toxickou hádku.

Jste-li přesvědčeni, že konverzace s (ne)přítelem by vám mohla pomoci nastavit si cesty, jak spolu ve skupině přátel koexistovat, ujasněte si předem, jak chcete, aby rozhovor vypadal. Mluvit o konkrétní situaci, která vám nevyhovuje, vysvětlit své úvahy a ponechat jim prostor na reakci, to je to jedna věc. Ale konfrontovat někoho jen proto, abyste mu řekli, že vás rozčiluje a vadí vám, ničemu nepomůže a vztahy zkomplikuje  ještě víc.

Související…

Beta paradox: Proč jsou ty největší problémy lepší než ty méně hrozné?
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Wellandgood.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...