fbpx

Potřebujete se cítit nabití energií, nebo se chcete spíše zklidnit a připravit na spánek? Magický nástroj na ovládání naší nálady a celkového rozpoložení najdete v jídle, které jíte

Zveřejněno: 4. 5. 2023

Jídlo, které jíme, mívá významný vliv na naši náladu a celkovou pohodu. Konzumací potravin bohatých na živiny, jako je ovoce, zelenina nebo celozrnné výrobky, si můžeme zvyšovat energetickou hladinu a podpořit pocit štěstí a spokojenosti.

Na druhou stranu, pokud jíme převážně průmyslově zpracované a sladké potraviny, můžeme pociťovat spíše útlum a podrážděnost. Vědomým rozhodováním o tom, jaké potraviny konzumujeme, dokážeme podpořit výživu těla a mysli a navodit si pozitivní a povznášející náladu. Portál Changing Habits nabízí tipy, jak si dobrou náladu zajistit pomocí správné skladby potravin:

Uklidňující sacharidy

Ne všechny sacharidy jsou si rovny, mají různé dopady na naši náladu. Nejlepší způsob jejich konzumace je ve formě celozrnných výrobků a komplexních sacharidů, jako je oves, proso, pšenice, pohanka nebo rýže. Obilná zrna se tráví delší dobu, čímž nám dodávají stálý přísun serotoninu. Pokud chcete potenciálu sacharidů využít naplno, je důležité jíst je bez jakýchkoli bílkovin.

Nabuzující bílkoviny

Ve chvílích, kdy se cítíte ospalí, vám bílkoviny pomůžou vykonat požadovaný „nabuzovací“ efekt. Podporují produkci dopaminu a noradrenalinu, hormonů, díky kterým se cítíme bdělí a energičtí. Účinky z bílkovin trvají přibližně dvě až tři hodiny. Chcete-li jejich efekt maximalizovat, omezte příjem tuků a sacharidů. Pokud máte problémy se spánkem, nedoporučuje se konzumovat bílkoviny několik hodin před spaním.

Neutrální ovoce a zelenina

Většina ovoce a zeleniny patří mezi náladově neutrální potraviny, takže je můžete konzumovat, aniž by to vaši náladu ovlivnilo. Pokud se cítíte tak, jak se chcete cítit, může být ovocný nebo zeleninový salát tou nejlepší volbou.

Sabotážní tuky

Tučné potraviny, zejména ty průmyslově zpracované s obsahem rafinovaných olejů, jako je margarín nebo řepkový olej, způsobují v našem těle chaos.

m shutterstock 521741356

Náladu vám zvedne už to, když jídlo bude lákavé na pohled. (zdroj: Shutterstock)


Nadměrná konzumace tuků přetěžuje trávení, což způsobuje odkrvení mozku. Ten pak přestává pracovat na plné obrátky a my nejsme schopní jasně přemýšlet, jsme unavení, zapomětliví, nesoustředění. To všechno může mít vliv i na naši náladu. Velmi tučné, ale i příliš vydatné jídlo může vyvolávat matoucí a nežádoucí pocity.

Rozporuplný alkohol

Potíže s chůzí, rozmazané vidění, nezřetelná řeč, zpomalené reakce, zhoršená paměť, agresivita, zmatenost, náruživost, přehnaná rozpustilost – je jasné, že alkohol dokáže naše nálady ovlivnit. Alkoholismus mozek ničí, ale podle současných výzkumů mírná konzumace alkoholu může být i ku prospěchu. Podle studie z University College London dokáže půlka skleničky vína denně snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění u žen, ale také snížit riziko vzniku demence, jak tvrdí vědci z Universite Paris-Saclay.

Povzbuzující kofein

Kofein sice patří mezi návykové drogy, ale může být i velmi užitečným pomocníkem pro změnu nálady a udržení stavu bdělosti. Narušuje působení adenosinu, což je takový přirozený prášek na spaní, který si naše tělo samo vyrábí. Kofein nás dokáže nejen probudit, ale také nám umí zlepšit náladu. 

Mozek je továrna, která vyrábí chemické látky pro každou myšlenku a každé spojení mozkových neuronů. Pokud továrně dodáte kvalitní suroviny, bude vyrábět prvotřídní neurotransmitery. Pokud ale ingredience nebudou prvotřídní kvality, budou narušeny i „výrobky“ továrny.

V mírném množství je užitečný pro sportovce, studenty i každého z nás, kdo se potřebuje zbavit ospalosti a soustředit se na práci. Káva nebo čaj by se měly užívat s rozumem, nikoliv jako každohodinová vzpruha. V přiměřeném množství ale mohou být užitečným pracovním nástrojem.

Vynikající omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v tučných rybách, jako je losos a makrela, a také v mnoha ořeších, mohou pomoci předcházet depresi. Podle vědců také zlepšují koncentraci a zvyšují hladinu energie.

Užitečné bylinky

Bylinky se používají již po staletí, a to nejen pro ochucení pokrmů, ale také jako přírodní léčiva. Zázvor dokáže zvednout náladu, skořice působí proti vyčerpání, heřmánek pomáhá při nervovém vypětí a máta peprná pomáhá uklidnit nervy a zmírnit vztek. Bazalka údajně projasňuje mysl, takže zkuste velkou dávku pesta přimíchat do zdravých těstovin a zlepšete si den.

Životně důležité vitamíny a minerály

Vitamíny skupiny B hrají důležitou roli ve fungování mozku. Vitamín B6 pomáhá přeměňovat tryptofan na serotonin, vitamín B1 pomáhá budovat a udržovat zdravé mozkové buňky a kyselina listová by také neměla chybět ve vašem jídelníčku. Z minerálů je důležitý zinek, který pomáhá udržovat bystré smysly a zároveň podporuje zdravý imunitní systém – je zásadní pro správný růst a vývoj nervového systému.

Stimulující sluneční paprsky

Slunce potlačuje hormon zvaný melatonin. Ten se začíná tvořit při západu slunce, uklidňuje mozek a připravuje tělo na spánek. Během dne sluneční svit pomáhá udržet melatonin na uzdě, posiluje bdělý stav mozku a také nás zbavuje smutku.

Pozor na přejídání

 I přeplněný žaludek vám může změnit náladu. Vzpomeňte si, jak se třeba cítíte po rodinné oslavě, kdy spořádáte oběd, dort a ještě třeba pár chlebíčků? Nejspíše máte chuť se jít natáhnout na gauč a nic nedělat. Je to tak? 

m shutterstock 1523193173

Přejídání ještě nikomu dobrou náladu nepřineslo. (zdroj: Shutterstock)


Může za to přetížení trávicího systému, během kterého se tok krve z mozku přesměruje do žaludku a střev, aby pomohl přenosu živin z jídla do zbytku těla. Pokud jídlo nezvládnete strávit do šesti hodin, začne se v břiše rozkládat a uvolňovat do krve toxiny, které vám mohou rozhodit náladu.

Najděte v jídle spojence

Nad množstvím a složením stravy byste měli přemýšlet v průběhu celého dne. Zlepšit si díky tomu můžete i sportovní výkon. Konzumace správných potravin může pro profesionální sportovce znamenat rozdíl mezi vítězstvím a prohrou.

Pokud máte problémy se spánkem a usínáním, doporučuje se dopoledne zařadit do jídelníčku bílkoviny a k večeru spíše sacharidy. Odpoledne byste se také měli vyvarovat nápojům obsahujícím kofein.

Jestli nechcete v práci odpoledne usínat za počítačem, dejte si k obědu lehkou polévku, rybu bez omáčky, jako přílohu dušenou zeleninu a místo dezertu ovoce.

V případě, že pracujete ve směnném provozu, musíte si jídlo naplánovat tak, aby odpovídalo vašemu dennímu režimu a cítili jste se ospalí v momentě, kdy se chystáte jít spát. V práci jezte potraviny, které zvyšují hladinu energie, a ke konci směny si dejte například rýži nebo jiné komplexní sacharidy. Je také důležité, abyste usínali v zatemněné místnosti. Tma zajistí, že vaše tělo začne vyplavovat melatonin.

Jídlo dokáže být užitečným pomocníkem i rodičům malých dětí, kterým správně sestavený jídelníček může pomáhat s nastavením denního režimu.

Vybírejte si kvalitní potraviny

Mozek je továrna, která vyrábí chemické látky pro každou myšlenku a každé spojení mozkových neuronů. Pokud továrně dodáte kvalitní suroviny, bude vyrábět prvotřídní neurotransmitery. Pokud ale ingredience nebudou prvotřídní kvality, budou mezi nimi margaríny, umělá sladidla, aditiva, konzervanty atd., budou narušeny i „výrobky“ továrny. Nárůst počtu lidí trpících depresí jde ruku v ruce s rozvojem technologií na zpracování potravin. Tuto souvislost bychom neměli přehlížet a měli bychom se snažit jíst přírodní potraviny, které nám zajistí správné fungování mozku a dobrou náladu.

Související…

Jak intuitivně jíst a efektivně hubnout? Sedm typů hladu napoví
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: Changing Habits

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...