fbpx

Jak předejít vyhoření a zvýšit produktivitu? Vyzkoušejte trend „minimálních pondělí“ 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Obávaný začátek pracovního týdne si lze jednoduše usnadnit

Zveřejněno: 10. 4. 2023

„Bylo to jako nějaké kouzlo. Jakmile ze mě spadl tlak, byla jsem produktivnější než kdykoliv předtím,“ popisuje pro CBS News digitální tvůrkyně Marisa Jo Mayesová. Ta jako první přišla s dnes již virálním konceptem minimálních pondělků, podle kterého má člověk první dvě hodiny v pondělí volné a naplánuje si pouze tři úkoly na celý den. Sama tento trend popisuje jako „odmítnutí veškerého tlaku, který jsem cítila v neděli a v pondělí“, a upřednostnění pohody před produktivitou namísto toho, aby podlehla kultuře shonu.

Má to ale skutečně tak silný pozitivní dopad? „Cokoliv, co přinese povědomí o upřednostňování duševního zdraví před vyhořením, bude mít velký přínos,“ tvrdí v rozhovoru pro CBS terapeut ze společnosti BetterHelp David Yadush. „Nikdo není vůči stresu imunní. Nikdo není imunní vůči úzkosti, zejména na začátku pracovního týdne. Když se ale v pondělí zaměříme víc na sebe a své duševní zdraví, můžeme tento stres skutečně snížit,“ dodává.

Není to o tom si práce nevážit. Jde spíše o to soustředit se pouze na úkoly, které je třeba neodkladně splnit.

Zmínky o duševním zdraví a vyhoření se ve vyhledávačích pracovních nabídek a webů s recenzemi objevují stále častěji. Podle serveru Glassdoor vyskočil výskyt slovního spojení „duševní zdraví“ ve firemních recenzích od roku 2019 do roku 2022 o 91 procent a zmínky o „vyhoření“ se za stejnou dobu navýšily o 42 procent. „Lidé se se stresem a s přetížením, které popisuji, ztotožňují. Když pak slyší o změnách, které nyní pociťuji, chtějí minimální pondělky zkusit také,“ komentuje Mayesová.

Trend v žádném případě neznamená flákání se, ale tolik potřebnou péči o sebe. Navíc by prý skutečně mohl zlepšit výkonnost. „Není to o tom si práce nevážit. Jde spíše o to soustředit se pouze na úkoly, které je třeba neodkladně splnit,“ vysvětluje Yadush. „Už léta vidíme, že stres a únava snižují kvalitu práce i naši produktivitu. Takže cokoliv, co můžeme udělat pro snížení této zátěže, bude mít velký dopad a poskytne nám prostor k tomu, abychom se skutečně mohli věnovat kvalitnější práci a produktivnějším činnostem,“ dodává.

Odolejte touze zůstat v posteli i po zazvonění budíku. Lidé si často myslí, že když si dopřejí „ještě pět minut“, budou se cítit více svěže. Často to má ale opačný účinek, protože pak musíme ještě více chvátat a zažíváme větší stres.

Další způsoby

Samozřejmě, ne každý má ve svém pracovním rozvrhu takovou flexibilitu, aby mohl minimální pondělky praktikovat. Existují ale i jiné způsoby, jak proti vyhoření na začátku pracovního týdne bojovat.

Choďte do práce odpočatí: Pokud patříte k lidem, kteří pondělky těžko zvládají, ujistěte se, že chodíte brzy spát. „Když dáte v neděli večer přednost odpočinku, bude pondělní ráno mnohem snazší,“ radí Yadush.

Neodkládejte budík: Yadush doporučuje odolat touze zůstat v posteli i po zazvonění budíku. Lidé si totiž často myslí, že když si dopřejí „ještě pět minut“, budou se cítit více svěže. Často to má ale opačný účinek, protože pak musíme ještě více chvátat a zažíváme větší stres, vysvětluje. Místo toho využijte ranní čas navíc k něčemu, co vás uvolní a připraví na nový den – ať už je to cvičení, nebo dlouhá sprcha.

Využívejte přestávky: Pokud nemůžete změnit svůj rozvrh nebo přesunout schůzky, Yadush doporučuje plně využívat přestávky, které máte během dne – ať už je to deset minut mezi hovory, nebo půlhodina na oběd. „Skutečně si ten oběd nebo přestávku udělejte. Využijte tento čas k tomu, abyste se odpojili od práce, dělali něco jiného. Něco, co vás znovu nabije energií nebo vám pomůže k lepší soustředěnosti,“ říká.

Související…

Americká lékařka radí, jak předejít vyhoření: Dopřejte si všech 7 druhů odpočinku
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Cbsnews.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...