fbpx

Dieta šampionů: Shodí dvě kila za den, přitom se téměř nepohnou 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Sezením u šachů může člověk spálit až šest tisíc kalorií za den. Během by to trvalo skoro deset hodin

Zveřejněno: 9. 4. 2023

V půl osmé ráno si Fabiano Caruana obléká tepláky a vyráží si na hodinu zaběhat se svým tréninkovým partnerem Cristianem Chrilou. Caruana měří metr osmdesát, má štíhlou postavu a vytvarované nohy. Když běhá, snadno si ho spletete s fotbalistou. Ve skutečnosti je to ale americký velmistr v šachu. A jeho tréninkový partner Chirila? Rumunský velmistr. Trénink absolvují, aby se připravili na fyzickou náročnost šachů. Asi se vám to zdá absurdní. Proč by museli dva lidé, kteří celé hodiny sedí a jen občas natáhnou ruku, fyzicky trénovat? Vysvětluje to server ESPN.

Mistrovství světa v šachu 1984 bylo po pěti měsících a 48 partiích odvoláno, protože obhájce titulu Anatolij Karpov zhubl 22 kilogramů. „Vypadal jako smrt,“ vzpomíná velmistr a komentátor Maurice Ashley. V říjnu 2018 monitorovala americká společnost Polar, která sleduje srdeční tep, šachisty během turnaje. Zjistila, že 21letý ruský velmistr Michail Antipov spálil za dvě hodiny sezení a hraní šachů 560 kalorií – tedy zhruba tolik, kolik spálí Roger Federer za hodinu tenisové dvouhry.

Soutěžící velmistři jsou vystaveni neustálému přívalu psychického stresu. Ten způsobuje zvýšení tepové frekvence, což nutí tělo produkovat více energie, která zase produkuje více kyslíku. Podle odborníků je to začarovaný a destruktivní kruh.

Robert Sapolsky, který se na Stanfordu zabývá studiem stresu u primátů, tvrdí, že šachista může při hře v turnaji spálit až šest tisíc kalorií denně, což je třikrát více, než průměrný člověk spotřebuje za den. Pokud byste stejné množství kalorií chtěli spálit například během, člověku s hmotností v rozmezí od 75 do 95 kilogramů by to zabralo téměř osm a půl až devět a půl hodiny.

Příčina? Stres

Sapolsky vysvětluje, že příčinou je dechová frekvence, která se během šachové soutěže ztrojnásobí, zvýšení krevního tlaku a svalových kontrakcí před velkými turnaji, během nich a po nich. Sapolsky předpokládá, že reakce velmistrů na stres při šachu jsou srovnatelné s reakcemi elitních sportovců. „Velmistři mají po celé hodiny zvýšený krevní tlak v rozsahu, který se vyskytuje u závodních maratonců,“ říká pro ESPN Sapolsky.

To vše dohromady vede k průměrnému úbytku hmotnosti dvou kilogramů denně, což je asi deset až dvanáct kilogramů v průběhu desetidenního turnaje, na kterém může každý velmistr hrát pětkrát nebo šestkrát. Tento efekt může být pro samotné hráče nepříjemný. Caruanova základní váha 135 kilogramů například takto klesá na 120 až 125 kilogramů. „Někdy se po turnajích vážím a vidím, jak váha klesá pod 120. A tehdy se mírně vyděsím,“ podotýká pro server.

Mozek, který pracuje s menším množstvím spánku, potřebuje více energie, aby zůstal během šachové partie vzhůru. Někteří velmistři uvádějí, že se jim o šachách zdá, a celé hodiny se ve spánku trápí tím, co mohli udělat jinak, a že se probouzejí vyčerpaní.

Caruana se však nemusí bát doslova ničeho jiného než strachu samotného – stres a úzkost jsou totiž největšími hybateli tohoto jevu. Soutěžící velmistři jsou vystaveni neustálému přívalu psychického stresu. Ten způsobuje zvýšení tepové frekvence, což nutí tělo produkovat více energie, která zase produkuje více kyslíku. Podle neurologa z Washington Univerzity v St. Louis Marcuse Raichleho a odborníka na metabolismus ze stejné univerzity Philipa Cryera je to začarovaný a destruktivní kruh.

Hráči navíc během turnajů také méně jedí. „Jednoduché vysvětlení je, že když myslí na šachy, nemyslí na jídlo,“ podotýká pro ESPN odborný asistent psychologie v programu behaviorální neurovědy na University of Albany Ewan C. McNay. Stres také vede ke změně a narušení spánkového režimu, což zase způsobuje větší únavu a může vést k vyššímu úbytku hmotnosti. Mozek, který pracuje s menším množstvím spánku, navíc potřebuje více energie, aby zůstal během šachové partie vzhůru. Někteří velmistři uvádějí, že se jim o šachách zdá, a celé hodiny se ve spánku trápí tím, co mohli udělat jinak, a že se probouzejí vyčerpaní.

Šachista může při hře v turnaji spálit až šest tisíc kalorií denně, což je třikrát více, než průměrný člověk spotřebuje za den. 

Přísný režim

Aby je toto vše tolik nepoznamenávalo, začali hráči zařazovat přísné stravovací a kondiční režimy, aby tak zvýšili přísun kyslíku do mozku během turnajů, zabránili nerovnováze cukru a udrželi si energii. „Fyzická kondice a výkonnost mozku spolu souvisejí, a tak by nemělo být překvapením, že se velmistři snaží vypadat jako fotbalisté,“ upozorňuje Ashley. Indický velmistr Višvanathan Anand podle něj například cvičí každý večer dvě hodiny kardio, aby se unavil a nezdálo se mu o šachách, Chirila ho zase provozuje před turnaji alespoň hodinu a další hodinu posiluje, aby si vybudoval svalovou hmotu.

Svou rutinu dovedl k dokonalosti Carlsen. Před turnaji cvičí celé hodiny – běhá na pásu, cvičí jógu, hraje fotbal s přáteli. Najal si navíc i osobního kuchaře, který s ním cestuje, aby zajistil, že šachista bude mít správný přísun bílkovin, sacharidů a vápníku.

foto: Shutterstock, zdroj: Espn.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...