fbpx

Trpíte na pandemickou pánev? Může znepříjemnit sex i zvýšit úzkosti 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Míváte během sexu nepříjemné pocity? Trpíte na záněty močových cest, na bolesti močového měchýře a kostrče? Bojujete se zácpou? Možná máte takzvanou pandemickou pánev.

Zveřejněno: 6. 4. 2023

Lékaři zjistili, že během a po skončení pandemie se zvyšuje počet pacientů, kteří se potýkají s potížemi kvůli slabému nebo napjatému pánevnímu dnu. Viní z toho izolaci i nedostatek pohybu, které přinesla covidová pandemie.

Pánevní dno je jakousi houpací sítí svalů v pánvi, která je zodpovědná za podporu našich orgánů. Jeho síla, ale také schopnost ho uvolnit je nezbytná pro mnoho činností, ať už jde o sex či chození na záchod. Problémy se ale mohou projevit v celém těle.

Dlouhodobé sezení může způsobit přetížení pánevního dna. Stres má zase za následek namáhání svalů, což může přispívat k jejich zatuhnutí. Pokud jste navíc měli covid nebo žijete s takzvaným dlouhým covidem, neprospěje vám ani kašel, který na pánevní dno vytváří tlak.

„Ve své praxi jsem v posledním roce zaznamenala výrazný nárůst závažnosti dysfunkcí pánevního dna,“ popisuje pro server Body+Soul lékařka a specialistka na ženskou pánevní medicínu Laura Martinová z University of Miami Health System. „Je to pravděpodobně důsledek zvýšeného stresu spojeného s pandemií. Emoční stres, jako je úzkost a deprese, může přispívat k poruchám pánevního dna. Dlouhodobá činnost s nesprávným polohováním, jako je například celodenní sezení u počítače, může také způsobit nerovnováhu, která ovlivňuje pohybový aparát,“ vysvětluje.

Dlouhodobé sezení může způsobit přetížení pánevního dna. Stres má zase za následek namáhání svalů, což může přispívat k jejich zatuhnutí. Pokud jste navíc měli covid nebo žijete s takzvaným dlouhým covidem, neprospěje vám ani kašel, který na pánevní dno vytváří tlak, nastiňuje server Well+Good. Pandemie navíc způsobila, že jsme s návštěvou odborníka začali více otálet, což problém časem umocňuje a zhoršuje.

Obecně platí, že je důležité posilovat svaly pánevního dna, ale stejně tak je i uvolňovat. Vhodné je tedy cvičit brániční dýchání. Důležitým dílem skládačky je i fyzioterapie a podpora psychiky.

Důsledky pandemické pánve navíc podle Martinové mohou mít i sociální dopad. Mohou totiž vyvolávat úzkost a spouštět tendence vyhýbat se určitým situacím. „Zejména pokud není poblíž známá toaleta,“ podotýká. Dodává, že pandemická pánev může negativně ovlivnit i náš sexuální život. 

Jak pandemickou pánev poznat?

Místo toho, abyste další zánět močových cest a bolest pánve vydávali za něco „běžného“, můžete si položit několik otázek, abyste rozluštili, zda za těmito nepříjemnostmi není něco víc. „Zeptejte se sami sebe, jestli se na vašem zdravotním stavu za poslední tři roky něco změnilo,“ radí v rozhovoru pro Well+Good odbornice z kliniky Origin, která se zaměřuje na fyzioterapii pánevního dna, Liz Miraclová.

„Všimli jste si, že vám nyní uniká moč, i když se to dříve nedělo? Nebo máte problémy s chozením na záchod? Nebo se ve vašem sexuálním životě něco změnilo a už to není co dříve? Nemusíte ani pořádně vědět, co je a co není normální, stačí si alespoň všimnout změny na svém vlastním těle,“ dodává.

Co s tím?

Podle Miraclové mohou mít problémy s pánví obrovský návazný efekt na zbytek našeho těla. Pokud se u vás tedy objevují výše uvedené příznaky, navštivte svého praktického lékaře. „Pokud se nestaráte o svou pánev a máte špatné držení těla, bude to mít řetězový efekt,“ zdůrazňuje.

Důsledky pandemické pánve mohou mít i sociální dopad. Mohou totiž vyvolávat úzkost a spouštět tendence vyhýbat se určitým situacím.

Obecně platí, že je důležité posilovat svaly pánevního dna, ale stejně tak je i uvolňovat. Miraclová proto doporučuje cvičit brániční dýchání. „Položte si jednu ruku na břicho, druhou na hrudník a naplňte břicho vzduchem. Opravdu prociťujte, že se vzduch dostává nejen do břicha, ale také dolů do pánevního dna. Ráda si představuji, že uvnitř pánve je balonek, který se rozpíná nejen nahoře na břiše, ale také dole v pánvi mezi sedacími kostmi,“ instruuje.

Důležitým dílem skládačky je i fyzioterapie a podpora psychiky. „Musíte se starat o celé své já,“ zdůrazňuje Miraclová. „Pro snížení stresu jsou vhodné například mediace,“ doplňuje ji Martinová s tím, že to často může pomoci ke zmírnění některých fyzických příznaků.

Související…

Je chození do práce s nemocí opět normou? Poučme se z pandemie, radí odbornice
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...