fbpx

Je chození do práce s nemocí opět normou? Poučme se z pandemie, radí odbornice 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pandemie je naštěstí za námi a do společnosti se kromě opětovné socializace vrací i staré dobré nešvary

Zveřejněno: 25. 2. 2023

Během koronavirové pandemie platilo, že jakmile má člověk rýmu nebo zvýšenou teplotu, zůstane zkrátka doma. Ostatně vzpomeňte si na ty vražedné pohledy spolucestujících, když jste si jen trochu odkašlali v hromadné dopravě. Někdy se ale zdá, jako bychom už na všechny návyky, které jsme během covidové pandemie získali, zapomněli. Pochopitelně si asi málokdo chození do práce s oteklým krkem a bolavou hlavou přímo užívá, nicméně to vypadá, že se v tomto směru opět vracíme do starých kolejí.

Praktická lékařka Rebekah Hoffmanová v rozhovoru pro server Body and Soul nicméně upozorňuje, že chozením do práce s nemocí vystavujeme riziku nejen své kolegy a další lidi, se kterými přijdeme do styku, ale také sami sebe – oddalujeme totiž pravděpodobně nevyhnutelné. „Čím déle budete odkládat odpočinek, tím déle bude trvat, než se uzdravíte,“ upozorňuje. „Vzít si pár dní volna a dopřát tělu čas na uzdravení a zotavení je opravdu prospěšné,“ dodává.

To se samozřejmě snadněji řekne, než dělá. A chápe to i Hoffmanová. „Je skutečně velmi těžké všeho nechat a říct si, že dáte přednost sami sobě tím, že nebudete nic dělat. Mnohdy si raději vezmeme prášek a hurá do práce. Ale bez skutečného zastavení trvá zotavení zkrátka déle,“ upozorňuje.

Každý odpočinek se počítá

Zatímco zaměstnaní na plný úvazek mají přístup k placené nemocenské nebo možnost využít takzvaný sick day, pracovníci na částečný úvazek nebo třeba živnostníci mají situaci těžší. Zůstat doma v době nemoci tak pro ně může znamenat menší výdělek, což způsobuje další stres.

V případech, kdy není možné si vzít v práci třeba jen jeden celý den volna, je podle Hoffmanové důležité hledat jiné způsoby, jak zvládnout nemoc a jak si moci aspoň na chvíli lehnout do postele. „Zkrácení pracovní doby, záměrné dělání mnoha přestávek, odpočinek, kde to jde, a pití co největšího množství vody, zejména při horečce. To vše také velmi pomáhá,“ radí.

Čím déle budete odkládat odpočinek, tím déle bude trvat, než se uzdravíte.

Může to vypadat například tak, že budete pracovat z domova, nebo plnit pouze nezbytné úkoly. Vhodné je také používat metodu Pomodoro, kdy pracujete v 25minutových blocích, a po nich si vždy dáváte pětiminutové přestávky.

Inspirace pandemií

I když je téměř nemožné se nemocem zcela vyhnout, lze udělat mnoho pro to, abyste bacilům a bakteriím unikli, připomíná Hoffmanová. „Můžeme se skutečně podívat na to, co jsme se naučili v posledních dvou letech, a zavést stejné strategie. Protože víme, jak účinné mohou být při předcházení nemocem,“ říká Hoffmanová.

Patří sem například mytí a dezinfekce rukou, ale také zdravé stravovací návyky, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a pochopitelně i dostatek spánku.

Související…

O nemocném je třeba vědět víc, než jakou má nemoc, říká Radkin Honzák
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...