fbpx

Coregasmus: Neobvyklý typ vyvrcholení mohou zažít ženy i muži 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nemáte motivaci jít do fitka? Neurovědkyně radí, jak zvýšit pravděpodobnost orgasmu ze cvičení

Zveřejněno: 31. 3. 2023

Možná si myslíte, že jediným výsledkem dvou set sklapovaček je naprosté vyčerpání. Někteří lidé ale v důsledku svalové únavy zažívají orgasmus. Pro server Goop o tom píše bioložka a neurovědkyně Denise Johnová. Takzvané coregasmy, známé také jako orgasmy způsobené cvičením, jsou vědecky zkoumaným jevem.

„Ženy je popisují jako pocit orgasmu při vaginálním průniku spíše než při vnějším klitorálním orgasmu,“ vysvětluje pro server autorka knihy The Coregasm Workout a ředitelka Centra pro podporu sexuálního zdraví na Indiana University Debby Herbenicková. „Když je zažívají muži, obvykle nemají erekci. Z ochablého penisu přejdou rovnou k ejakulaci, takže je to pro ně spíše orgasmus prostaty než orgasmus penisu,“ dodává.

Vnitřní stimulace

Vědci si nejsou jisti, co tyto orgasmy způsobuje. Podle odborníků by ale mohlo jít o určitou aktivaci sympatického nervového systému, která usnadňuje raná stadia vzrušení. Vědí však, že coregasmy nejsou způsobeny vnější stimulací. „Dokonce i lidé, kteří je mají z lezení na tyči, řeknou, že to není kvůli tření klitorisu nebo penisu. Je to vnitřní,“ podotýká Herbenicková.

Coregasmus podle expertů vyvolávají běžné cviky. Vede k nim silné zapojení svalů jádra těla při posilování břicha. Provádění těchto cviků vám nezaručí, že dosáhnete vrcholu – coregasmus má totiž jen asi deset procent lidí. Pokud jste ale ochotni intenzivně cvičit a tlačit svaly až do vyčerpání, můžete zvýšit své šance. Pokud se chcete coregasmům naopak vyhnout, ať už v posilovně nebo kdekoli jinde, Herbenicková navrhuje jednoduše mezi jednotlivými opakováními nebo cviky více odpočívat. Vaše svaly tak nebudou příliš namáhané.

Sedy-lehy a sklapovačky

„Když jsme dělali průzkum a vedli rozhovory se ženami, velmi často mluvily o tom, že mají orgasmus vyvolaný sklapovačkami nebo sedy-lehy,“ popisuje Herbenicková. „Ale není jich jen pět nebo deset. Někdy mluvíme o stu nebo dvou stech žen,“ dodává.

Ženy coregasmus popisují jako pocit orgasmu při vaginálním průniku spíše než při vnějším klitorálním orgasmu. Když je zažívají muži, obvykle nemají erekci. Z ochablého penisu přejdou rovnou k ejakulaci, takže je to pro ně spíše orgasmus prostaty než orgasmus penisu.

Kapitánská židle

Tohle je klasika posiloven. Jde o cvik s využitím kapitánského křesla, do kterého se člověk zapře, horní část těla drží v klidu a nohy, které visí rovně dolů, poté zvedá buď koleny k hrudníku, nebo rovně v úhlu devadesáti stupňů k horní části těla. Chcete-li zvýšit intenzitu a také pravděpodobnost coregasmu, můžete použít závaží na kotníky.

Silový trénink

Herbenicková říká, že jsou to obvykle muži, kdo při dřepech se závažím, bench pressech nebo opakovaném zvedání těžkých předmětů při práci zažívají coregasmy. Ženy jich ale mohou při silovém tréninku dosahovat také. Fungovat může i zvedání vlastní váhy – například prostřednictvím šplhání po tyči nebo na laně.

Kardio

Méně často se u lidí objevují coregasmy při lehkém aerobním cvičení, ale není to nemožné. „Když jsou lidé velmi aktivní, například běhají nebo cvičí na eliptickém trenažéru dvacet minut nebo déle, někdy popisují, že se dostanou do stavu, kdy skutečně cítí orgasmické pocity,“ popisuje Herbenicková. Coregasmus tedy může vyvolat i jízda na kole, spinning nebo plavání. „Pomoci může i přímý přechod z intenzivního kardio tréninku na posilování jádra těla bez přestávky,“ doplňuje. 

Jóga

Někteří lidé mají coregasmy i ze cvičení jógy. To uvádí více žen než mužů. Je to vzácnější než ostatní typy coregasmů, ale stává se to. Zejména při pozicích, které zapojují jádro těla a navozují uvolnění.

Související…

Více orgasmů snadno a rychle? Přitopte pod kotlem, užijí si i začátečníci
Michal Švehla

foto: Shutterstock, zdroj: Goop.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...