fbpx

Proč není dobrý nápad pít kávu nalačno a proč je to ještě horší po probdělé noci? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Mnozí z nás načínají každé ráno s hrnkem kávy. Podle britských vědců ale káva po ránu není vůbec zdravá, protože narušuje kontrolu hladiny cukru v krvi. Tedy pokud si ji dáme ještě před snídaní

Zveřejněno: 11. 3. 2023

O tom, že nedostatek spánku narušuje celou plejádu různých pochodů, které v organismu probíhají, se všeobecně ví. Patří mezi ně třeba i ovlivnění hladin hormonů hladu a sytosti, což může vést k přejídání během dne a pak ne zrovna žádoucímu tloustnutí. Jedna probdělá noc s metabolismem příliš nezahýbe. Pokud si tedy ovšem ráno na probrání nedopřejeme jednu pořádnou kávu. Takový každodenní zvyk by podle britských vědců mohl mít velmi negativní důsledky na regulaci hladiny cukru v krvi.

Účinky ranního pití kávy na lačný žaludek zkoumali vědci z Centra pro výživu, cvičení a metabolismus britské University of Bath. Výsledek byl poté publikován v magazínu British Journal of Nutrition. Podle vědců může káva konzumovaná ještě před snídaní výrazně narušit kontrolu hladiny cukru v krvi, což může mít následně vliv na zvýšení rizika onemocnění cukrovkou či srdce.

Nejoblíbenější na světě

Důsledky mohou být závažné i vzhledem k celosvětové popularitě kávy, která v podstatě stále stoupá. Denně se po celém světě vypijí až dvě miliardy šálků kávy. Je jen otázka, kolik z těchto šálků se vypije ráno na lačný žaludek. Studie fyziologů z Univerzity v Bathu se každopádně zúčastnilo 29 zdravých mužů a žen, kteří podstoupili tři různé experimenty v náhodném pořadí. V prvním případě byli ti, kteří se v noci dobře vyspali, požádáni, aby hned po probuzení vypili nápoj s glukózou, který obsahoval přibližně stejné množství kalorií jako běžná snídaně.

Šálek kávy po probdělé noci sice díky kofeinu probere, může ale výrazně omezit schopnost těla tolerovat cukr při snídani.

V další skupině vědci spící dobrovolníky v průběhu noci v hodinových intervalech vždy na pět minut vzbudili a tihle nevyspalí chudáci pak ráno dostali stejný sladký nápoj jako skupina první. V posledním experimentu byli spáči z první skupiny buzeni stejně jako ti ze skupiny druhé, ráno ale půl hodiny před konzumací sladkého nápoje dostali silnou černou kávu. Po každém z pokusů byly respondentům po vypití sladkého nápoje odebrány vzorky krve.

Když je silná káva moc silná

Ukázalo se, že silná černá káva zvýšila nárůst hladiny glukózy v krvi po snídani (kterou simuloval sladký nápoj) až o 50 %. Ačkoliv tedy řada jiných studií naznačuje, že popíjení kávy nalačno může díky antioxidantům a dalším látkám na zdraví působit příznivě, jiné předchozí průzkumy již dávno přišly s tvrzením, že kofein má potenciál způsobit inzulinovou rezistenci.

Nová britská studie to nyní potvrzuje a dokládá, že šálek kávy po probdělé noci sice díky kofeinu probere, může ale výrazně omezit schopnost těla tolerovat cukr při snídani. Co z toho vyplývá? Pokud si nedokážete odepřít svůj ranní šálek kávy, neodpírejte si ho, ale předtím, než si ho dopřejete, se nasnídejte.

Související…

Vypěstovali jste si už na ranní kávě závislost? Jak to poznáte a co s tím dělat
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...