fbpx

Šumění deště či hučení digestoře: Hnědý šum zlepší koncentraci i spánek 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Někteří lidé ho využívají ke zlepšení soustředění, jiní k usínání. Britská spisovatelka Zadie Smithová ho poslouchá ve dne v noci. Co je to hnědý šum? A funguje?

Zveřejněno: 13. 2. 2023

Jak popsat hnědý zvuk? Někdy je to šumění, jindy šplouchání vln, vrnění větráku nebo vytrvalý, silný déšť. Jinému to zní jako prázdné letadlo, které poklidně pluje ve výšce. Hnědý šum je blízký příbuzný známějšího bílého šumu a uživatelé TikToku, zejména jeho ADHD komunita, jsou z něj celí paf. Hashtag #brownnoise má 85,3 milionu zobrazení.

Jedno z nejlépe hodnocených videí ukazuje uživatelku @NatalyaBubb, jak hnědý šum zkouší. Nejprve vypadá vyděšeně, pak okouzleně. „Kam se poděly všechny myšlenky?“ hlásá video. Komentáře k jejímu i dalším klipům s hnědým šumem jsou převážně, i když ne výhradně nadšené. „Zavřela jsem oči a doslova nemyslela na NIC... Mozek je z toho měkký tím nejlepším možným způsobem. Bylo to jako čerstvý vzduch pro mé uši. Jako měkká těžká deka, do které jsem bezpečně zahalila svůj mozek,“ uvádí jedna uživatelka s ADHD.

Název hnědý zvuk (anglicky brown noise) v tomto případě neodkazuje na hnědou barvu, ale na zvuk, který napodobuje Brownův pohyb. Jde o pohyb pylu ve vodě, který identifikoval botanik Robert Brown v roce 1827. Hnědý šum je v podstatě statický zvuk bílého šumu (což jsou všechny slyšitelné frekvence současně), ale se zesílenými tóny nízkých frekvencí a ztišenými méně příjemnými tóny vysokých frekvencí. „Hnědý šum je příjemnější na poslech, protože je odstraněna většina vyšších frekvencí, které mohou být pro posluchače ostré nebo rušivé,“ říká Giles Williams, ředitel komerční hudební služby Rehegoo.

Pro poruchy soustředění

Studentka Nikola objevila hnědý šum na univerzitě. „Dokázala jsem se soustředit jen v kavárnách. Když jsem byla bez peněz a nemohla jsem si dovolit jít do kavárny, zkoušela jsem si na YouTube najít zvuky z kavárny a pak jsem našla něco, co se jmenuje hnědý šum pro soustředění. Od té doby si ho pouštím pokaždé, když mám myšlenky všude možně a potřebuji udělat nějakou práci,“ uvedla v článku pro The Guardian.

ADHD komunita identifikovala hnědý šum jako něco, co jí pomáhá. 

Bylo prokázáno, že statický zvuk bílého šumu zlepšuje spánek a některé kognitivní úkoly u dětí s ADHD, přístroje produkující bílý šum existují již od 60. let 20. století. Má ale stejně prokázané výhody i hnědý šum? Profesor farmaceutických věd na Regis University v Coloradu Dan Berlau vytvořil přehled literatury o přínosech bílého šumu. „Nemyslím si, že by na hnědém šumu bylo něco magického,“ řekl. „Myslím si, že všechny tyto zvuky mohou mít na mozek podobné účinky, ale lidem se líbí, jak hnědý šum zní, takže ten se chytá. Vypadá to, že komunita ADHD lidí na TikToku identifikovala hnědý šum jako něco, co jim pomáhá, což je úžasné.“

Může to být placebo

Co lidé při poslechu hnědého šumu skutečně zažívají, není jasné. Výzkum se zatím nezaměřoval na uklidňující reakci „bez myšlenek“, kterou popisuje zmíněná ADHD komunita. „Nicméně dává to smysl,“ dodává Berlau. Vysvětluje, že lidé s ADHD nemají pravidelný přísun „tonického dopaminu“ jako neurotypické mozky, což vede k „neustálým myšlenkám, kterých se nemohou skutečně zbavit“. Tímto vnějším hlukem se mozek jakoby přikrývá, a dává tedy smysl, že by se část tohoto mozkového hluku zklidnila. Jen to nebylo nikdy experimentálně potvrzeno.

Někteří lidé hlásí s hnědým šumem lepší spánek, nicméně může se jednat i o placebo efekt. „Pokud člověk z TikToku chce pocítit léčivou sílu hnědého šumu, pravděpodobně ji pocítí,“ říká Berlau. Ne že by byl z této mánie nešťastný. „Můj syn má ADHD, potýkáme se s různými způsoby léčby, a čím více důkazů a výzkumů o tom bude, tím lépe.“

Hnědý šum není pro každého. „Existují obrovské individuální rozdíly ve způsobu, jakým lidský mozek funguje, takže snaha vytvořit nějakou univerzální metodu pro všechny pravděpodobně nebude fungovat,“ říká Berlau. Například Helena, která má ADHD, pro The Guardian přiznala velice rozpolcené pocity. „Je naprosto zneklidňující, že se mi po 45 letech kognitivní hyperaktivity zastavily myšlenky,“ říká. „Ale zdá se, že to funguje.“

Pokud jste rozptýlení, přetažení nebo prostě jen zvědaví, není důvod, proč si ho neposlechnout, zdůrazňuje Berlau. „Pokud to nepřeháníte do té míry, že si poškodíte uši, pravděpodobně není nic špatného na tom, když to vyzkoušíte a zjistíte, zda vám to se soustředěním pomůže.“

Související…

V kleštích věčných pochyb. Kde zdravá sebekritika končí a přechází do manipulace?
Michal Švehla

foto: Shutterstock , zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...