fbpx

Masová dieta mě zbavila deprese i dalších potíží, tvrdí psycholog. Co na to odborníci? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Světem se šíří dieta založená pouze na mase a zelenině. Její zastánci tvrdí, že jim ulevila od autoimunitních onemocnění i psychických potíží. Podle odborníků ale není její pozitivní vliv na zdraví vědecky podložen

Zveřejněno: 8. 2. 2023

„Zhubl jsem padesát kilo. Moje chuť k jídlu klesla asi o sedmdesát procent. Nemám problémy s regulací cukru v krvi. Potřebuji mnohem méně spánku a moje paradontóza zmizela…,“ řekl Jordan Peterson v roce 2018 v jedné z epizod pořadu Joe Rogan Experience. V rozhovoru také mimo jiné tvrdí, že díky speciální dietě složené pouze z masa a později i zeleniny zmizely také jeho úzkosti a deprese. Dieta je nyní známá jako „dieta Jordana Petersona“. Známý psycholog a propagátor této neobvyklé stravy zároveň zdůrazňuje, že není výživový odborník a mluví jen ze své zkušenosti neinformovaného občana.

Přestože na dietu nedá dopustit, mluví také o jejích negativech. „Oba s (dcerou) Mikhailou jsme si všimli, že když jsme omezili stravu a pak jsme snědli něco, co jsme neměli, reakce byla naprosto katastrofální,“ řekl s tím, že například po vypití jablečného moštu měl poté měsíc potíže. 

Petersona poprvé seznámila s masožravou dietou právě jeho dcera Mikhaila. Té lékaři diagnostikovali revmatoidní artritidu, bipolární poruchu, hypersomnii, boreliózu, lupénku a ekzém. Tvrdí, že za to, že u ní příznaky těchto onemocnění ustoupily, vděčí právě masové stravě. Server Body+Soul upozornil, že Mikhaila měla na toto téma přednášku na Ted Talk. Nicméně poté, co uznala, že nemá pro svá tvrzení důkazy, se platforma rozhodla záznam nezveřejnit.

Bez ovoce i obilovin

Dieta Jordana Petersona vyzývá ke konzumaci převážně živočišných produktů a vylučuje všechny obiloviny, ovoce a většinu zeleniny. Konkrétně má dvě fáze. První je takzvaná eliminační. Ta vyžaduje nejméně dvouměsíční striktní konzumaci masa (pouze hovězího), vody a soli. Známá je také jako „lví dieta“. Druhá fáze je takzvaná modifikovaná masová dieta. Tu Peterson vytvořil tím, že po dvou měsících eliminační diety přidal zeleninu. Druhou fázi praktikoval více než rok.

Podle amerického doktora Roberta Klitze, zakladatele reprodukční kliniky CNY Fertility, který upravenou verzi této diety doporučuje svým pacientům, lze výhody masové stravy přičíst skupině klíčových faktorů, mezi které patří zvýšení obsahu základních živin, které se nacházejí pouze v mase, omezení sacharidů a přidaných cukrů, eliminace rostlinných toxinů či vypuštění nerozpustné vlákniny z rostlinných zdrojů. Zároveň upozorňuje, že masová dieta je v podstatě keto dieta, což znamená konzumaci vysokého obsahu tuků, nízkého obsahu sacharidů a umírněného množství bílkovin. Aby měl člověk jistotu, že přijímá dostatek tuku, je třeba, aby si vybíral nejtučnější kusy steaků doplněné o další tučné keto maso. Pokud při keto dietě nebudete jíst dostatek tuku, vystavujete se riziku otravy bílkovinami.

Po vzoru předků?

Z pohledu hlavního proudu výživy, který hlásá pestrost a rostlinnou stravu, zní stravování výhradně masem přinejmenším radikálně. Podle zastánců masové diety však existují četné historické důkazy o tom, že lidé se po většinu svého vývoje živili převážně masem. Klitz například poukazuje na nedávný výzkum profesora Mikiho Ben-Dora, který říká, že naši jeskynní předkové se téměř dva miliony let evoluce živili masitou stravou složenou z obrovských, extrémně tučných zvířat.

Masová dieta je podle odborníků plná výživových problémů. Kromě toho, že má vysoký obsah nasycených tuků, je neudržitelná a pravděpodobně vede k nedostatku živin.

Lidé se podle Ben-Dora vyvinuli z primátů díky tomu, že nejprve jedli tučné maso z kostí. To podpořilo rychlý růst mozku. Brzy tak byli dostatečně chytří na to, aby dokázali koordinovat a používat zbraně k lovu extrémně velké kořisti. K tomuto vývoji došlo podle výzkumu v období, kdy se po Zemi proháněla megafauna – tedy obrovská tučná zvířata. Lidé se tak stali zdatnými lovci a požírači tuků. 

Nepodložené, tvrdí odborníci

Jak už bylo řečeno, Robert Kiltz je jedním z odborníků, kteří dietu Jordana Petersona přijali a doporučují ji i svým pacientům. Stejně tak i další lékaři, například Shawn Baker nebo Paul Saladino. U mnohých odborníků na zdraví ale tento typ stravování vyvolává obavy a upozorňují, že jeho zdravotní benefity nejsou vědecky podložené.

„Kromě zlepšení hladiny železa a bílkovin nemá tato dieta žádná další pozitiva. Hovězí maso má sice výživovou hodnotu, zejména železo, bílkoviny a zinek, ale neposkytuje všechny živiny potřebné k tomu, aby vaše tělo fungovalo co nejlépe,“ vysvětluje dietoložka Chloe McLeodová. Výzkumníci z amerického Healthline zase tvrdí, že tato dieta je plná výživových problémů. „Kromě toho, že má vysoký obsah nasycených tuků, je neudržitelná a pravděpodobně vede k nedostatku živin,“ zdůrazňují.

Mezi výhody masové stravy lze zařadit zvýšení obsahu základních živin, které se nacházejí pouze v mase, omezení sacharidů a přidaných cukrů, eliminaci rostlinných toxinů či vypuštění nerozpustné vlákniny z rostlinných zdrojů.

Australian Heart Foundation, která čerpá všechny své informace z vědy a výzkumů, říká, že přiměřený příjem červeného masa činí 350 gramů hovězího, vepřového, jehněčího nebo telecího masa týdně, což v součtu představuje přibližně jedno až tři jídla – nikoliv tři jídla denně.

S eliminační dietou opatrně

Zároveň je nutné podotknout, že eliminační diety obecně mohou být u některých onemocnění, typicky u potravinových alergií, opravdu účinné. Upozorňuje na to například dietoložka Rachael Linková ve svém textu pro server Healthline. Strava navíc může ovlivnit i choroby, jako je revmatoidní artritida, ekzémy, akné a deprese. Identifikace konkrétních potravin, které způsobují příznaky spojené s těmito onemocněními, proto může být přínosná.

Eliminační diety obvykle doporučované při těchto stavech však nebývají tak restriktivní jako masožravá dieta. Místo toho se obvykle zaměřují na vyloučení konkrétních potravin nebo skupin potravin, o nichž je známo, že problematické příznaky způsobují. Linková dodává, že masové dietě se zatím nevěnovaly žádné studie a není doporučována jako léčba žádného zdravotního stavu. 

Pozor na nežádoucí účinky, i ty ekologické

Nesmíme také zapomínat, že výhradní konzumace masa není zrovna nejekologičtějším způsobem stravování. Například britský zoolog z Oxfordské univerzity Charles Godfray ve své studii publikované v časopisu Science upozorňuje, že rostoucí spotřeba masa má velmi negativní důsledky pro využívání půdy, vody a změny životního prostředí.

Tento článek slouží pouze jako zprostředkování osobních zkušeností Jordana Petersona. Každý člověk je jiný, a co může pomoci jednomu, může jinému dokonce i uškodit. Pokud trpíte jakýmikoliv zdravotními či psychickými potížemi, vždy se v první řadě poraďte s odborníky.

Související…

Vegetariány prý mrtvice raní spíš než masožrouty. Steakem k večeři to nezachrání
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...