fbpx

Zhruba každý šestý člověk má v jistých situacích problém rozeznat pravou a levou stranu

Zveřejněno: 29. 1. 2023

Pro valnou většinu lidí nepředstavuje správné rozpoznání pravé a levé strany příliš velký problém (nebo si to alespoň myslí). Nedávná studie z Nizozemska ale naznačuje, že až 15 % lidí by s předchozí větou určitě nesouhlasilo.

Složitější, než to vypadá

Ineke van der Ham, profesorka neuropsychologie a jedna z autorek studie, tvrdí, že v zásadě nikdo nemá problém určit, jestli se nějaký předmět nachází nahoře nebo dole, případně vepředu nebo vzadu. Pokud se ale bavíme o umístění napravo nebo nalevo, je to už docela jiný příběh.

Rozlišování pravé a levé strany je totiž poměrně komplikovaný proces. Vyžaduje nejen paměť a prostorovou orientaci, ale také například jazykové schopnosti. Teprve poměrně nedávno začali odborníci skutečně zjišťovat, které procesy v mozku při této činnosti probíhají a proč má vlastně někdo s určením stran problém, a někdo ne.

Patnáct procent účastníků výzkumu Van der Hamové mělo zásadní problém určit pravou a levou stranu a téměř polovina uvedla, že k určení, o kterou stranu se jedná, používají „vlastní strategii“. Aby výzkumníci odhalili, jak tyto strategie fungují, použili během výzkumu tzv. Bergenův test rozlišování pravé a levé ruky.

Ten v principu funguje tak, že testovanému ukazujeme sadu obrázků, na kterých může vidět člověka držícího tyč v různých směrech a polohách. Úkolem pak je určit, v jaké ruce člověk tyč drží. „Vypadá to jednoduše, ale je to docela frustrující, když jich musíte udělat sto a co nejrychleji,“ říká Van der Hamová.

Kde je problém?

„Někteří lidé umí rozlišit pravou a levou stranu od přírody, a to bez přemýšlení. Jiní však musí projít jistým procesem. Nejdříve se musíte orientovat vpravo a vlevo sami v sobě. Pro některé lidi může být takovým orientačním bodem tetování nebo piercing,“ říká Gerard Gormley, praktický lékař a klinický profesor z Queen's University Belfast.

Někteří lidé umí rozlišit pravou a levou stranu bez přemýšlení, jiní musí projít jistým procesem. Nejdříve se musíte orientovat vpravo a vlevo sami v sobě – pro některé lidi může být takovým orientačním bodem tetování nebo piercing.

Dalším krokem je podle Gormleyho mentální otočení tak, abychom si situaci uvědomili z pohledu osoby stojící naproti nám: „Pokud budu stát čelem k vám, moje levá ruka bude naproti vaší pravici. Tato myšlenka mentálního otáčení přidává do rozhodování další stupeň obtížnosti.“ Správnou volbu může navíc ovlivnit i jakékoliv rozptýlení, jako je například okolní hluk.

To je ostatně v souladu s výsledky nizozemské studie. „Podařilo se nám identifikovat, že naše tělo je klíčovým prvkem při rozpoznávání levé a pravé strany. Může to být například něco, co se naučíme už v dětství. Podobně, jako to je s ostatními aspekty prostorového poznávání,“ říká Van der Hamová. Studie také ukázala, že muži mají tendenci reagovat rychleji než ženy. Avšak už nepotvrdila předchozí výzkumy, které naznačovaly, že muži mají celkově v těchto typech testů lepší výsledky.

Člověk je tvor omylný

Ačkoliv někteří z nás musí někdy vynaložit o něco větší úsilí k rozpoznání pravé a levé strany, špatné rozhodnutí může ve finále za jistých okolností udělat úplně každý z nás. Mimořádná stresová situace, únava nebo okolní vlivy. Ve většině případů nemusí v tomto ohledu chybka představovat žádný velký problém, to ale samozřejmě neplatí u činností, jako je řízení motorového vozidla. Tam byste si měli dávat pozor, abyste byli opravdu bdělí a pravou a levou stranu měli dostatečně zafixovanou.

Pokud se tedy někdy stane, že „uklouznete“ a spletete se, nebo že si někdy svoje rozhodnutí potřebujete pro jistotu v hlavě dvakrát ověřit, neodráží to nutně míru vaší inteligence nebo schopnost orientace v prostoru. Třeba máte jen špatný den.

Související…

Přátelíte se s lidmi, kteří jsou chytřejší než vy? Nejspíš budete chytří také
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: BBC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...