fbpx

Lucidní snění pomáhá řešit fobie i noční můry. Dokážete své sny ovládnout? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Staňte se pánem svých snů a zbavte se tak třeba i opakujících se nočních můr. Lucidní snění si získalo pozornost vědců jako možný prostředek zvyšující výkonnost i jako terapeutický nástroj. Pomocí jednoduchých technik si ho můžete osvojit i vy

Zveřejněno: 12. 1. 2023

Když v 70. letech minulého století začal stanfordský psychofyziolog Stephen LaBerge vyvíjet techniky, které jemu a dalším lidem umožňovaly ovládat sny, byl vědecký svět, alespoň zpočátku, skeptický.

Pro mnohé badatele totiž byly lucidní sny, během kterých si člověk uvědomuje, že spí, a díky tomu může ovlivňovat, co se v jeho snu odehrává, stejně pravděpodobné jako levitace. Tedy až do chvíle, kdy LaBerge spolu s dalšími vědci našli několik „lucidních snílků“, kteří byli ochotni si na tělo (včetně očních víček) nechat ve spánku připojit nejrůznější senzory.

V jednom z těchto experimentů, publikovaném v časopise Nature Communications v roce 2018, byli účastníci studie předtím, než v laboratoři ulehli k spánku, požádáni, aby začali hýbat očima z jedné strany na druhou, jakmile se dostanou do lucidního stavu, tedy do fáze, ve které si budou uvědomovat, že spí. Poté, stále ve snu, měli natáhnout ruku, palcem ve vzduchu nakreslit kruh a pohyb palce sledovat očima. Během toho výzkumníci pozorovali jejich těla v laboratoři, a zatímco ruce snících zůstaly nehybné, jejich oči se pohybovaly v kruzích.

Hlubší smysl

Ve studii neurovědkyně Karen Konkolyové a dalších vědců z Northwestern University z roku 2021 měli její účastníci pro změnu provádět lehké matematické úkony. Vědce zajímalo, jestli spící lidé dotaz uslyší a dokáží ho pochopit. Kladli si také otázku, zda člověk ve spánku vůbec dokáže počítat.

 „Kolik je osm minus šest?“ zeptala se Konkolyová prvního z účastníků.

 Po několika vteřinách daný člověk dvakrát pohnul očima tam a zpět, aby dal najevo, že odpověď je „dva“. „Nemohla jsem tomu uvěřit,“ říká Konkolyová. „Došlo mi to, až když jsem přiměla několik dalších výzkumníků, aby si data prohlédli a potvrdili, že účastník nepopiratelně spal.“ 

Po mnoho let bylo lucidní snění považováno buď za zábavu, kterou si lidé zpestřovali své sny, nebo za duchovní poslání. Zmínky o praktikách lucidního snění totiž nacházíme již v 8. století v Tibetu, kde bylo trénování bdělého spánku považováno za součást jogínského cvičení.

Například Konkolyová s lucidními sny experimentovala dlouhá léta a používala je ke zkoumání existenciálních otázek typu „ukaž mi mé podvědomí“ a „nech mě spatřit mé vyšší já“.

Předpokládá se, že když lidé přijmou děsivé objekty ze svých snů a začnou je vnímat jako užitečné posly, budou moci nejen ovládat své noční můry, ale také překonávat základní obavy, které děsy představují.

V poslední době však vědci přišli s několika zajímavými využitími. Podle studie publikované v roce 2016 v Journal of Sports Science se například lidem, kteří během lucidního snění trénovali házení šipek, zlepšil výkon při házení šipek i v bdělém stavu. 

Počítejte prsty na rukou

Lucidní snění je dovednost, kterou lze rozvíjet praxí. Jednou z metod, jak poznat, jestli bdíte, nebo sníte, je počítání prstů na rukou. Je potřeba si navyknout to dělat několikrát denně, aby se z toho stal zvyk, který následně automaticky aplikujete i ve snu.

Díky této jednoduché technice zažil poprvé lucidní sen i vědec Benjamin Baird v době svého postgraduálního studia na Kalifornské univerzitě v Santa Barbaře.

Bylo pozdě, kolem jedné hodiny v noci, a Baird četl vše, co našel na internetu ke své disertační práci na téma lidského vědomí. Tehdy narazil i na informace týkající se lucidního snění a na techniku počítání prstů na rukou. „Pokud jich nemáte pět, pravděpodobně se vám to zdá,“ stálo v textu.

„Nikdy mě nenapadlo, že je něco takového možné,“ říká Baird. „Že bych mohl být při vědomí a uvědomovat si, že spím a sním? To mi vyrazilo dech.“

Když Baird usínal, přemýšlel nad tím, co četl. Brzy se ocitl ve světě snů. Podíval se na svou ruku a začal počítat. „Jeden, dva, tři. Počkat! Tři? Aha,“ pomyslel si. „Spím. Zdá se mi to!“ popisuje, že jakmile mu to došlo, probudil se.

Tento zážitek ale probudil v Bairdovi touhu po dalším zkoumání tohoto fenoménu. Nyní, o několik let později, pracuje jako výzkumník na Texaské univerzitě a zaměřuje se na kognitivní neurovědu. Jeho práce spolu s dalšími výzkumy pomáhá vědcům přijít na způsoby, jak využít lucidní snění pro zlepšení duševního zdraví a fyzické výkonnosti.

Spřátelte se s noční můrou

Další uplatnění se týká problému s opakujícími se nočními můrami, které alespoň jednou týdně trápí až 6 % dospělých. V rámci terapie lucidním sněním se pacienti nejprve učí, jak se během spánku dostat do lucidního stavu, a následně jsou povzbuzováni ke konfrontaci se svými snovými démony, k rozhovorům s nimi, k jejich přijetí, a dokonce i k navázání přátelství.

Během noční můry mohou lidé například přestat utíkat, postavit se tváří v tvář svému pronásledovateli a zeptat se: „Počkej, proč mě vlastně pronásleduješ?“ Předpokládá se, že když lidé přijmou děsivé objekty ze svých snů a začnou je vnímat jako užitečné posly, budou moci nejen ovládat své noční můry, ale také překonávat základní obavy, které děsy představují.

Pokud se chcete naučit ovládat své sny, veďte si snový deník. Zapište si témata a lidi, kteří se ve vašich snech často objevují, obzvlášť pokud nedávají logický smysl. Považujte tyto momenty za ukazatele toho, že sníte.

Ve studii z roku 2022 uveřejněné v časopise Current Biology se ukázalo, že pacienti, kteří používali techniky snové terapie, dokázali počet nočních můr snížit.

Jak se stát lucidním snílkem

Pokud se chcete i vy cítit jako Leonardo DiCaprio ve snímku Počátek od režiséra Christophera Nolana a naučit se ovládat své sny, můžete využít i některou z dalších technik. Baird navrhuje vést si snový deník.

„Jakmile se probudíte, snažte si vzpomenout na své sny. Pak si je zapište. I když si myslíte, že se vám nikdy nic nezdá, dejte tomu čas. Všichni mají sny. Vzpomenout si na ně je však jako vyměnit olej v autě. Čím častěji to děláte, tím je to snazší,“ vysvětluje.

Využijte váš deník k tomu, abyste si všímali věcí, které jsou pro sny typické. Zapište si témata a lidi, kteří se ve vašich snech často objevují, obzvlášť pokud nedávají logický smysl. Například to jsou prarodiče, kteří již nežijí, nebo váš dětský spolužák ze třetí třídy. Považujte tyto momenty za ukazatele toho, že sníte.

Stanovte si záměr. Před spaním si řekněte: „Dnes v noci, až uvidím toho létajícího klauna, budu vědět, že se mi něco zdá.“

Nevzdávejte to

Vaše počáteční výpravy do lucidního snění mohou být matoucí. Možná se probudíte a vzpomenete si, že jste měli lucidní sen, ale pak se budete sami sebe ptát: Byl to opravdu lucidní sen, nebo se mi to jen zdálo?

Často se také stává, že když si lidé uvědomí, že jsou lucidní, jsou nadšení a toto nadšení je probudí. Přesně to se stalo Bairdovi během jeho prvního lucidního snu. Po tréninku výše uvedených technik se však skutečně zlepšil. „Stále to pro mě není snadné, můj vrchol byl jeden lucidní sen za týden,“ říká.

Pokud vás tedy lucidní snění zajímá, nepřestávejte se snažit. Nakonec se vám to pravděpodobně podaří.

Související…

Ve spánku souloží a pak si nic nepamatují. Vzácná porucha má jméno sexsomnie
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Discover Magazine

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...