fbpx

Lenka Fuentes: Odpovědi jsou ukryté uvnitř nás 1 fotografie
zdroj: se svolením Lenky Fuentes

Jak rodačka z Liberce, původně manažerka, objevila schopnost „provázet k umění tvořit vlastní realitu" klienty v Evropě ze svého druhého domova na Bali? Kdo se na své životní cestě dostane do slepé uličky nejčastěji a co je pro ni největší odměnou?

Zveřejněno: 22. 12. 2022

Sama si prožila panické ataky a sebevědomí jí kleslo pod bod mrazu. Ale nevzdávala se, naopak. Lenka Fuentes, dnes již koučka, terapeutka i mentorka, začala s myslí a emocemi pracovat o to víc. A vyplatilo se. Nejenže zvítězila nad nezdravými strachy, ale také pochopila, kde se berou a jak se z nich úplně uzdravit. „Pochopila jsem, co je náš vnitřní zdroj a co je napojení na vnitřní potenciál, svou duši. To, co považuji za klíčové, je autenticita, jedinečnost každého z nás. Pokud ji objevíme a spojíme se s ní, pak nám nic nestojí v cestě, abychom mohli žít tak, jak si přejeme,“ říká Fuentes.

Za svůj život sis prošla více profesemi, jako jsou redaktorka, šéfredaktorka nebo tisková mluvčí. Jak jsi poznala, že úloha průvodkyně na cestě osobního rozvoje je to pravé? 

Témata kolem osobního rozvoje mě zajímala už od mládí, četla jsem hodně knih, které souvisely s psychologií, filozofií, s lidskou psychikou i chováním, bavily mě příběhy lidí. Sama jsem si ve dvaceti letech prošla pravděpodobně panickými atakami, což mě přimělo ještě více pracovat s myslí a emocemi. Díky tomu jsem se uzdravila, postupně pochopila souvislosti a příčinu a uvědomila si iluzi strachů. Tehdy mě ale vůbec nenapadalo, že bych se této oblasti jednou věnovala profesionálně. Zlom přišel, když jsem před dvanácti lety dostala nabídku koučinku. Už samotný název se mnou zarezonoval, kurz se jmenoval Koučink – bohatství v lidech. V tu chvíli vše do sebe zapadlo a já věděla, že právě osobní rozvoj je moje cesta. Věděla jsem to, tak jako jsem věděla, jak se jmenuji. Oslovilo mě, že kouč je pouhým průvodcem, neradí, nementoruje, nekonzultuje, pouze otevřenými otázkami, takovou sokratovskou metodou vede druhého k tomu, aby sám našel tu nejlepší odpověď. 

Co nejčastěji řešíš? Máš také odezvu na úspěch tvých sezení? 

Kromě koučinku se věnuji NLP s hypnózou a terapiím, které vycházejí z principů hypnoterapie Miltona H. Ericksona. Hodně často se na mě lidé obracejí s nezdravými strachy, fobiemi, ale i například s nemožností otěhotnět. V současné době spíše provázím osobním rozvojem komplexně, tedy propojením osobního i profesního života. Kombinuji metody koučinku, NLP s hypnózou či mentoringu. Koučuji nejvíce majitelé či majitelky firem, manažeři nebo naopak lidé, kteří z korporátu po letech odešli kvůli totálnímu vnitřnímu vyhoření. Odezvu mám vždy a je krásné vidět, jak lidé mění své životy, zažívají úspěchy, přicházejí jim nové možnosti, harmonizují se jim vztahy, vrací se jim radost do života, inspirace a v některých případech se jim zlepšuje i zdraví. 

Kolik sezení je nutné absolvovat, než začnu na sobě vidět posun? 

Záleží na tématu. Pokud se jedná například o fobie, někdy pomohou tři sezení. Pokud by se jednalo o ženu, která si potřebuje srovnat život v tom smyslu, aby žila skutečně sama za sebe, uzdravila vztahy, tedy žila v harmonických vztazích, ne podle toho, co se od ní očekává, ale podle toho, aby se cítila dobře, aby si srovnala sebevědomí, sebedůvěru, hodnotu k sobě sama, objevila kým skutečně je, byla sama sebou a naplno využila své dary a dovednosti, pak je ideální počet dvanáct sezení. Tento počet se mi poskládal během mé desetileté práce.

Pokud jsme v dětství prožili situace, ve kterých nám chyběla láska a pozornost, neměli jsme pocit bezpečí, nebo nám bylo například řečeno, že jsme neschopní, tak i přesto, že si tyto vzpomínky dokážeme srovnat na logické úrovni, mají silný vliv na to, jak se projevujeme. Na naše sebevědomí, naše vztahy, na to, jestli se nám v životě daří i pracovně, či se nám opakuji stále stejné situace, které nás vyčerpávají. 

Pracovat se svým nitrem, měnit neprospěšné podvědomé programy, které až z 97 % právě z podvědomí ovlivňují naše chování, přístup k životu, nějaký čas trvá. Je to stejné, jako když pracujeme s fyzických tělem. Pokud chceme mít protažené tělo, zlepšit se ve sportu, nebo se naučit nějakou dovednost, také na to potřebujeme trpělivost a čas. Je zajímavé, že v té fyzické rovině často tu trpělivost máme a víme, že nic nejde hned, kdežto v osobním rozvoji, jakmile nevidíme výsledky hned, vzdáváme to. U mě lidé zpravidla už po prvním sezení vnímají změny, někdy výraznější, někdy menší, ale vidí je. 

Zmínila jsi terapii NLP s hypnózou, můžeš přiblížit, o co se jedná a pro koho je tato metoda vhodná? 

Neurolingvistické programování a hypnoterapie vychází ze zásad slavného psychiatra a terapeuta Miltona H. Ericksona. Je to metoda, díky které dokážeme změnit mentální programy, přesvědčení a návyky, které máme uložené v našem podvědomí právě vlivem prostředí, ve kterém jsme vyrůstali. Dnes už je potvrzené například neurovědami, epigenetikou či moderní psychologií, že naše chování až z 97 % ovlivňuje právě naše podvědomí. A z těch 97 je přibližně 70 procent mentálních programů negativně laděných.

To znamená, pokud jsme například v dětství prožili situace, ve kterých nám chyběla láska a pozornost, neměli jsme pocit bezpečí, nebo nám bylo například řečeno, že jsme neschopní, že z nás nic nebude, byli jsme přítomni konfliktům a hádkám, tak i přesto, že si tyto vzpomínky dokážeme srovnat na logické úrovni, mají silný vliv na to, jak se projevujeme. Na naše sebevědomí, naše vztahy, které tvoříme, na to, jestli se nám v životě daří i pracovně, či se potácíme v nedostatku, bojujeme s penězi či se nám opakují stále stejné situace, které nás vyčerpávají. 

Mgr. Lenka Fuentes

Pracuje jako koučka, terapeutka a mentorka, provází cestou osobního rozvoje. Je certifikovaná a akreditovaná koučka a terapeutka metody NLP s hypnózou (neurolingvistické programování s konverzační hypnózou Miltona H. Ericksona). Přednášela na Technické univerzitě v Liberci základy etiky a filozofie, duševní hygienu a principy metod osobního rozvoje. Více než 10 let byla redaktorkou a posléze i šéfredaktorkou metropolitního deníku. V současné době žije na Bali, má dvě dcery.

Principem hypnózy je změněný stav vědomí, propojení s naším vnitřním zdrojem, naší moudrostí uvnitř nás, s tím, kým skutečně jsme. Ne s tím, co si o sobě myslíme, ale s naší podstatou. Hypnóza je zcela přirozená, v takovémto stavu jsme běžně několikrát za den. Například, když se jen tak zadíváme z okna a ztratíme pojem o čase, když se začteme do knížky, když nás vtáhne do děje nějaký film nebo když děláme něco, co nás baví a naplňuje. Dalo by se říci, že to je stav, kdy jsme ve flow, v přítomném okamžiku. V tu chvíli se dostáváme k sobě, ke své podstatě a spontánně v sobě spouštíme regenerační procesy. Pokud v takovém stavu jdeme cíleně najít to nejlepší řešení, udělat změnu, pustit ze svého života to, co vnímáme jako podvědomé limity, tak máme pozitivní výsledky. NLP s hypnózou může absolvovat úplně každý, nemá vedlejší účinky. 

V současné době žiješ na Bali, kořeny máš ale v Liberci. Co tě přimělo se přestěhovat do této turistické destinace? 

Události se tak poskládaly, neplánovala jsem to předem. Na Bali jsem byla poprvé v roce 2012, pak úplně sama v roce 2017 a poté jsem se často na Ostrov bohů vracela. Bylo to pro mě místo, které jsem už tehdy vnímala jako svůj druhý domov. Proč, to nedokážu vysvětlit. Je to celkovou energií, aurou ostrova. Mám tam i přátele, balijskou rodinu. Nabídli mi nádherný pozemek na východě Bali, kousek od moře s výhledem na magický a posvátný vulkán Gunung Agung. Překrásné místo, do kterého jsem se hned zamilovala.

A přišlo rozhodnutí postavit tam pro sebe malou vilku s bazénem. S jejich pomocí jsem to v roce 2019 uskutečnila. A když jsem se v březnu 2020 na Bali opět vracela, bylo to už do mého domu. Pak přišel covid, zavřely se hranice a já na Bali zůstala přesně dva roky. Je to můj druhý domov, první je stále v mé rodné zemi. Na Bali jsem napsala knížku Poslední kolébka, mysteriózní příběh z Ostrova bohů, který je inspirovaný skutečnými událostmi. 

Nyní si na skok za rodinou v Liberci, co pro tebe znamenají Vánoce? 

Vánoce miluji, i celý předvánoční čas. Mám to tak od dětství. Vánoce mají pro mě své kouzlo a magičnost.

Související…

Monika Kunovská o fenoménu pránického života: Jsme svobodné bytosti
Nový Fénix

 

 

foto: zdroj: se svolením Lenky Fuentes, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...