fbpx

Terapeut radí: Jak v neděli překonat depresi z nadcházejícího týdne? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Celých 62 procent lidí se podle britského průzkumu v neděli obává nadcházejícího týdne. Jak se úzkostem a nervozitě vyhnout?

Zveřejněno: 27. 11. 2022

Víkendy, svátky a dovolené by měly představovat příjemně strávený čas. To však neplatí u jedinců trpících takzvanou nedělní depresí. Na ty v nedělní odpoledne padne stres, smutek, nervozita, úzkost a další nepříjemné pocity. Vysvobodí je z toho paradoxně až pondělní ráno. 

Průzkum personální společnosti Monster potvrdil nedělní depresi u 62 procent respondentů. Ti nejčastěji uváděli, že ve volný den zažívají deprese, úzkosti, paniku a často se cítí letargicky a demotivovaně. Tento stav negativně ovlivňuje také kvalitu spánku. Anne Bartolucci, klinická psycholožka a specialistka v oblasti spánkové medicíny, uvedla, že nejvíce poruch spánku se objevuje právě z neděle na pondělí. Co tedy stojí za nepříjemnými pocity v čase, kdy si máme užívat svobody?

Co zase bude

Nalezení jednoznačného řešení nedělní deprese není snadné, protože za ni mohou různé a někdy i zcela protichůdné faktory. Podle doktorky Lindy Straus je ve většině případů na vině zásadní evoluční funkce našeho neokortexu, tedy mozkové kůry, jejímž úkolem je varovat nás před nebezpečím.

Zatímco v mysli jsme již v budoucnosti, fyzicky zůstáváme v nehybném nicnedělání, což v nás vyvolává stres. Naskočením do pracovního víru pak skutečně můžeme pocítit úlevu.

„Práce je mnohdy považována za zápornou – buď nás příliš stresuje, nebo naopak nudí. Nelibé pocity zde fungují jako preventivní varování před možným nadcházejícím negativním zážitkem,“ vysvětluje doktorka, která upozorňuje, že dojíždění do práce, nepřátelské vztahy na pracovišti nebo nelítostný šéf mohou stav deprese výrazně zhoršit.

Hlavním problémem je dle Anne Bartolucci skutečnost, že zatímco v mysli jsme již v budoucnosti, fyzicky zůstáváme v nehybném nicnedělání, což v nás vyvolává stres. Naskočením do pracovního víru pak skutečně můžeme pocítit úlevu. „Ze stejného důvodu jsou lidé v pátek nejšťastnější, přestože musí do práce. Jejich mysl je již naprogramována na další den,“ doplňuje Bartolucci.

Jděte plavat

V případě, že je nedělní deprese vyvolána obavami z blížícího se pracovního procesu, doporučuje terapeut Frank Healy usadit se v přítomnosti, a to například prostřednictvím osvědčené techniky všímavosti. „Když v neděli začnete pociťovat úzkost nebo depresi, soustřeďte se jen na to, co právě děláte. Rozhlédněte se kolem sebe po místnosti nebo okolí, kde jste, věnujte pozornost detailům a neustále zaměstnávejte svou mysl, abyste jí znemožnili obávat se toho, co přijde v pondělí,“ popisuje jednu z metod Healy. Účinné je podle něj také pěstování koníčků a mezilidských vztahů, které by volný čas kvalitně vyplnily. Takže v neděli odpoledne jděte plavat nebo do kina.

Pokud ani zavedené změny nepomůžou, bývá na řadě radikálnější řez, jímž může být odchod z práce, popřípadě ze školy. Nedělní depresi  totiž prožívají nejen dospělí pracující, ale také děti, a to zejména ty, které jsou ve škole šikanovány spolužáky nebo učiteli.

Hurá do práce

Nedělní depresí jsou na druhé straně ohroženi také jedinci, které práce baví a zcela naplňuje. Svému zaměstnání oddaní workoholici většinou vůbec nevědí, co s volným časem, a ve dnech klidu se cítí provinile, že zahálejí.

Svému zaměstnání oddaní workoholici většinou vůbec nevědí, co s volným časem, a ve dnech klidu se cítí provinile, že zahálejí.

Jelikož jim přesně naplánovaný rozvrh a nabitý denní režim vyhovuje nejvíce, doporučují jim odborníci přistupovat obdobným způsobem i k volným dnům a předem si vytvořit bohatý program. Ten by se však měl skládat výhradně z aktivit, které nechají zrelaxovat tělo i duši.

Nejvážnější stavy nedělní deprese pak zažívají jedinci, kteří svou práci povýšili na hlavní smysl života na úkor ostatních důležitých pilířů. Takoví lidé žijí většinou sami a nic jiného než práce je netěší. Pro uzdravení je v těchto případech nutná vědomá změna životního stylu.

Související…

Stres si vytváříme i tím, že se neumíme přijmout, říká výživová poradkyně
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Monster

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...